SIO Oktobra delavnice programiranja na vseh šolah

  • Ustvarjalec teme SIO
  • Začetni datum
  • Odgovori 0
  • Ogledi 593

Trenutno berete:
SIO Oktobra delavnice programiranja na vseh šolah

Med 15. in 23. oktobrom se bo odvijal Evropski teden programiranja ‘Europe Code Week’. Prijavite tudi svoj razred.

Osnovne in srednje šole vabimo, da se v Evropskem tednu programiranja priključite gibanju za razvoj digitalnih veščin otrok in mladostnikov. V ta namen smo pripravili gradivo, s katerim lahko izvedete delavnico programiranja v svojem razredu – četudi nimate računalnikov in se s programiranjem niste še nikoli srečali.

V Tednu programiranja želimo učencem in dijakom na vseh slovenskih šolah zagotoviti vsaj eno učno, kjer bodo razvijali digitalne veščine. S tem namenom smo izdelali učni načrt za delavnico osnov programiranja, s katerim boste učitelji lahko samostojno izvedli zabavno učno uro – tudi tisti, ki se s programiranjem srečujete prvič. Gradivo za učitelje je namreč oblikovano tako, da z delavnico ne bo dosti dodatnega dela, le eno šolsko uro med 15. in 23. oktobrom boste posvetili programiranju.

Kaj če ne znam programirati?

Ker večina učiteljev in profesorjev nima izkušenj s programiranjem, smo izdelali poseben Učni načrt, ki bo razred korak za korakom vodil skozi izvedbo učne ure programiranja s programom Scratch.

Kaj pa če nimamo računalniške učilnice?

Kako se lahko vi in vaša šola udeležite Tedna programiranja, tudi če nimate na voljo računalniške učilnice, smo zapisali v Navodilih za učitelje.

Najuspešnejše šole prejmejo certifikat Evropske komisije

Evropska komisija bo šolam, ki bodo k delavnicam v okviru Tedna programiranja pritegnile več kot polovico svojih učencev oziroma dijakov, podelila certifikat odličnosti pri poučevanju digitalnih veščin.


Pouk digitalnih veščin ključen za mlade v Sloveniji

Slovenija spada med države, kjer digitalnih veščin ne poučujemo sistematično; tudi pouk računalništva v srednjih šolah se večinoma dotakne le urejanja besedilnih datotek in preglednic. Zato mladi ostajajo uporabniki pametnih telefonov, tablic in računalnikov, ki pogosto ne razumejo ozadja interneta in nameščenih aplikacij. Pri surfanju, branju novic, klepetanju in igranju ne znajo zaščititi svoje zasebnosti, pri raziskovanju in zbiranju podatkov na spletu pa ne znajo ločiti zrnja od plev. Bodo čez nekaj let lahko opravljali katerega od poklicev, ki bodo zahtevali poznavanje delovanja digitalne tehnologije?

Osnovne informacije o evropskem tednu programiranja

Evropski teden programiranja so prvič organizirali leta 2013. Evropska komisija prireditev podpira v okviru svoje strategije za enotni digitalni trg. Napovedi Evropske komisije namreč kažejo, da bi v državah članicah do leta 2020 lahko primanjkovalo milijon ‘digitalno pismenih’ delavcev za delovna mesta v sektorju informacijskih in komunikacijskih tehnologij.


Kontakt:

  • [email protected]
    Katja Koren Ošljak
    Nacionalna koordinatorka in ambasadorka Tedna programiranja

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu