Eurydice Slovenija Novela ZOFVI poleg uresničitve ustavne odločbe prinaša varovalke pri ustanavljanju novih šol

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Novela ZOFVI poleg uresničitve ustavne odločbe prinaša varovalke pri ustanavljanju novih šol

Vlada je na seji, dne 6.4.2017, sprejela novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero uresničuje odločbo Ustavnega sodišča RS. Novela predvideva, da bo obvezni del programa zasebnih šol 100-odstotno financiran iz javnih sredstev, medtem ko bo razširjeni del programa financiran 85-odstotno. To pomeni, kot je v izjavi po seji vlade izpostavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, da »ne izenačujemo financiranja javnih in zasebnih šol«.

Predlagana novela vgrajuje varovalke z novimi pogoji in kriteriji za ustanavljanje novih šol, zlasti z vidika pridobivanja javne veljavnosti programa. Javna veljavnost in iz nje izhajajoča pravica financiranja ne bo avtomatično podeljena. Za pridobitev javne veljavnosti programov bo morala namreč šola opraviti posebna preverjanja. V primeru, če bi strokovni svet ugotovil, da program, ki ga izvaja šola, ne ustreza standardom in ciljem vzgoje in izobraževanja, se javna veljavnost lahko tudi odvzame. Poleg tega predlagana novela zasebnim šolam nalaga, da morajo v predloženem programu jasno opredeliti, kako bodo s svojo programsko raznolikostjo prispevale k bogatitvi šolskega prostora.

Novela Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja na novo opredeljuje tudi postopek imenovanja ravnateljev (z obveznostjo izločitve v primeru nasprotja interesov) in uvaja soglasje ministra k imenovanju. Na enak način se novelira tudi postopek razrešitve. V postopkih v skladu z veljavno zakonodajo je namreč prihajalo do različnih nejasnosti in tudi visoke stopnje tveganja, na kar je opozarjala tudi protikorupcijska komisija.

Vir, MIZŠ, 6.4.2017

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Sprejem Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski...
Odgovori
0
Ogledi
89

Zadnji prispevki

Na vrhu