SIO Nosorog v Vražji jami pri Logatcu

Trenutno berete:
SIO Nosorog v Vražji jami pri Logatcu

Osnovna šola 8 talcev iz Logatca je 16. februarja pripravila zanimivo in odmevno prireditev Raziskovanje Gradišnice ali Vražje jame pri Logatcu. Na prireditev so povabili občane Logatca in jim pokazali rezultate tridnevnega raziskovalnega tabora, ki so ga pripravili oktobra 2016. Lani je namreč minevalo 130 let od neverjetnega podviga Viljema Putika, gozdarskega inženirja, ki je izdelal pripravo – prometilo, s katero so se spustili v globino 6o metrov, potem pa še dvakrat toliko po lestvah in skalovju.

Osrednji del večerne prireditve je bil ogled 30-minutnega filma, v katerem se skozi živo in doživeto pripoved Mirana Nagodeta prepletajo dokumentarni posnetki raziskovalnega tabora, stoletje stare fotografije in skice ter natančni podatki o stoletnih raziskovanjih Vražje jame in njene okolice: od legend in pripovedk do natančnih podatkov in otipljivih najdb ter znanstvenih raziskav, ki so med drugim ugotovile, da je najdeno okostje v Dolarjevi jami pripadalo gozdnemu nosorogu. Film je oblikoval Primož Godina.

V raziskovalnem taboru pa ni šlo zgolj za obujanje spominov na Putika, ampak so učenci uprizarjali takratne dogodke, jih likovno oblikovali in pisali literarna dela o Gradišnici. Del njihovega ustvarjanja so si obiskovalci lahko ogledali na priložnostni razstavi; vsak pa je prejel 48-stransko barvno publikacijo in DVD, katerih izdajo je omogočila Občina Logatec.

Likovna razstava o raziskovanju Vražje jame.

Obiskovalci večerne prireditve.

Ravnateljica se je zahvalila Miranu Nagodetu.

Logaški župan Berto Menard je kakovost in uporabne rezultate raziskovalnega tabora postavil v občinske in okvire ljubljanskega območja.

Kulturni program ob uvodu v predstavitev raziskovanja.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu