Neobvezni izbirni predmeti

Trenutno berete:
Neobvezni izbirni predmeti

Prispevki
9
Pozdravljeni!

A lahko kdo razloži kako je z neobveznimi izbirnimi predmeti v šolskem letu 2013/14 in kako je z 20. a členom- je v že v veljavi ali še bo? Se TJ že pojavlja kot neobvezni izbirni predmet to šolsko leto, ali se komaj začne uvajat v 2014/15?

Kako je z uvajanjem prvega TJ v 2. razred - a se začne uvajati s 2014/15 ali se že uvaja?


Najlepša hvala za odgovore,


Mateja
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.401
20.a člen Zakona o osnovni šoli je že v veljavi, v katerem piše:
Šola za učence 1. razreda izvaja pouk prvega tujega jezika kot neobvezni izbirni predmet.

Šola za učence 4., 5. in 6. razreda izvaja pouk iz naslednjih neobveznih izbirnih predmetov: drugega tujega jezika, umetnosti, računalništva, športa ter tehnike.

Šola za učence 7., 8. in 9. razreda izvaja pouk drugega tujega jezika kot neobvezni izbirni predmet.

Šola učencem 1. razreda obvezno ponudi pouk prvega tujega jezika, učencem od 4. do 9. razreda pa pouk drugega tujega jezika kot neobvezni izbirni predmet v obsegu dveh ur tedensko.

Učenec lahko izbere največ dve uri pouka neobveznih izbirnih predmetov tedensko.

Za učence v prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom šola ne izvaja pouka neobveznih izbirnih predmetov.

V Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 63/2013) piše:
Pouk prvega tujega jezika v 2. razredu se uvaja postopoma tako, da se v šolskem letu 2014/15 uvede za učence 2. razreda na največ 15 odstotkih šol od skupnega števila osnovnih šol, v šolskem letu 2015/16 pa še največ 30 odstotkov šol od skupnega števila osnovnih šol. V šolskem letu 2016/17 se začne izvajati prvi tuji jezik kot obvezen predmet za vse učence, ki so vpisani v 2. razred.

Načrt in pogoje uvajanja prvega tujega jezika v 2. razred podrobneje določi minister najkasneje do 28. februarja 2014.«.

V Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 102/2007) piše:
Uvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta se prične postopno izvajati za učence 7. razredov najkasneje s 1. septembrom 2009.

Do šolskega leta 2010/2011 se uvede drugi tuji jezik kot obvezni predmet na osnovnih šolah, katerim izvajanje programa določi minister s sklepom. Načrt in pogoje uvajanja podrobneje določi minister najkasneje do 1. junija 2008.

V šolskem letu 2011/12 se prične izvajati drugi tuji jezik kot obvezen predmet za vse učence, ki so vpisani v 7. razred, v skladu s predmetnikom.

Predmetnike in učne načrte v skladu s tem zakonom določi pristojni strokovni svet najkasneje do 28. februarja 2008. V učnih načrtih, določenih po sprejetju tega zakona, se izraz »minimalni standard« zamenja z izrazom »pričakovani rezultat«.

Pristojni strokovni svet ministru predlaga spremembe prilagojenih izobraževalnih programov, usklajenih z določbami tega zakona najkasneje do 28. februarja 2008.

V Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 87/2011) piše:
31. avgusta 2012 prenehajo veljati Pravilnik o izvajanju diferenciacije pri pouku v osnovni šoli (Uradni list RS, št. 63/06), Pravilnik o vzgojnih opominih v osnovni šoli (Uradni list RS, št. 76/08) in Pravilnik o postopnem uvajanju drugega tujega jezika v osnovni šoli (Uradni list RS, št. 47/08 in 12/11). Določbe 12., 13. in 14. člena Pravilnika o postopnem uvajanju drugega tujega jezika v osnovni šoli se uporabljajo do 31. avgusta 2016.
 
Prispevki
1
Naziv
Primož
Zavod
OŠ Vrhovci
Področje
  1. Osnovna šola
Jaz ne najdem učnega načrta za neobvezni izbirni predmet tehnika v 4. razredu. Ali lahko učitelj to izvaja ad libitum?
 
Prispevki
95
Področje
  1. Osnovna šola
Bi mi lahko kdo povedal, kakšna je razlika med obveznimi in neobveznimi izbirnimi predmeti? Zakaj torej še neobvezni? Jih mora učenec obvezno izbrati? Hvala!
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Evropska komisija je dala v javno razpravo Akcijski načrt za preprečevanje nelegalnega prometa s...
Odgovori
0
Ogledi
98

Zadnji prispevki

Na vrhu