Nastopi

Trenutno berete:
Nastopi

Pridružen
22. okt 2015
Prispevki
122
Področje
  1. Osnovna šola
Prosim za informacijo glede nastopov.

Za pristop k strokovnemu izpitu jih potrebujemo pet oz. pet priprav, ki jih odobri mentor, je tako? Je to dejansko število nastopov, ki jih moramo opraviti, ali je pred temi petimi potrebno opraviti še x nastopov in hospitacij pri mentorju?

Kakšno vlogo pri vsem tem igra ravnatelj? Mora on napisati kakršnokoli potrdilo o teh nastopih? Ali kaj drugega? Je nuno, da prisostvuje nastopom? Ali samo odobri, da se nastopi lahko izvajajo na njegi šoli?
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Za pristop k strokovnemu izpitu jih potrebujemo pet oz. pet priprav, ki jih odobri mentor, je tako?
Ja.

Je to dejansko število nastopov, ki jih moramo opraviti, ali je pred temi petimi potrebno opraviti še x nastopov in hospitacij pri mentorju?
Če imate opravljeno ali priznano pripravništvo, potem je samo 5 nastopov.

Kakšno vlogo pri vsem tem igra ravnatelj? Mora on napisati kakršnokoli potrdilo o teh nastopih? Ali kaj drugega? Je nuno, da prisostvuje nastopom? Ali samo odobri, da se nastopi lahko izvajajo na njegi šoli?
Predpisi - Pravilnik o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja:
Mentor drugemu strokovnemu delavcu v skladu s tem pravilnikom je strokovni delavec, ki spremlja njegovo delo in mu nudi ustrezno strokovno pomoč pri pripravi na strokovni izpit. Mentorja določi ravnatelj izmed strokovnih delavcev vrtca oziroma šole, ki izpolnjujejo z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje za opravljanje dela, ki ga opravlja drugi strokovni delavec pri pripravi na strokovni izpit, in imajo naziv svetnik ali svetovalec oziroma imajo najmanj tri leta naziv mentor.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je lahko mentor tudi strokovni delavec, ki si ne more pridobiti naziva v skladu s pravilnikom, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v nazive, če ima najmanj 5 let delovne dobe na področju vzgoje in izobraževanja.

Mentorja se določi za obdobje največ dveh mesecev, v katerem drugi strokovni delavec opravlja praktične nastope oziroma pisno nalogo in se pripravlja na strokovni izpit. Praktični nastopi se izvajajo v vrtcu oziroma šoli, in sicer v skupini oziroma oddelku ali pri drugačni obliki dela, in jih spremljata mentor ter ravnatelj vrtca oziroma šole. Vsebino tem za praktične nastope določi mentor najmanj tri delovne dni pred nastopom. Temo pisne naloge določi mentor. Pisno nalogo ocenita mentor in ravnatelj, pri čemer ocenjujeta usposobljenost strokovnega delavca za samostojno reševanje konkretnih nalog na strokovnem področju, na katerem je opravljal vzgojno-izobraževalno delo.

Drugemu strokovnemu delavcu se lahko pri pripravi na strokovni izpit omogoči izobraževanje in usposabljanje izven vrtca oziroma šole na področjih, določenih za pripravnike, v skladu s pravilnikom, ki ureja pripravništvo strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Po preteku obdobja iz tretjega odstavka tega člena mentor in ravnatelj podata oceno praktičnih nastopov ali oceno pisne naloge, ki jo drugi strokovni delavec uveljavlja za pristop k strokovnemu izpitu, in sicer na obrazcu, ki je kot priloga 1 oziroma priloga 3 sestavni del tega pravilnika. Mentor poda tudi pisno poročilo o usposobljenosti drugega strokovnega delavca za samostojno opravljanje dela.
 
Hvala.
Napisali ste Če imate opravljeno ali priznano pripravništvo, potem je samo 5 nastopov.

Pripravništva nimam opravljenega, potrebne ure za pristop k izpitu pridobivam z javnimi deli. Kako je potem - še vedno le 5 nastopov?
 
Hvala. Hm ... Saj ne vem, če sva se dobro razumela. :)
 
Najbrž sva se :)

Za prijavno na strokovni izpit potrebujete dovolj delovnih izkušenj ali opravljeno pripravništvo (preberite si pravilnik o strokovnem izpitu - v njem boste našli vse, kar vas zanima).

Nato lahko opravljate 5 nastopov za strokovni izpit.


(iz pravilnika)
Dokazila, ki so ob prijavi potrebna, so:

- dokazilo o izobrazbi z dokazilom o pedagoški, pedagoško-andragoški oziroma specialnopedagoški izobrazbi,
- pisno poročilo mentorja o kandidatovi usposobljenosti za samostojno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela,
- dokazilo o ustreznem trajanju vzgojno-izobraževalnega dela,
- za kandidate, ki opravljajo praktične nastope, obrazec ocene praktičnih nastopov in pisne priprave za pet uspešno opravljenih praktičnih nastopov, ki jih kandidat uveljavlja za pristop k strokovnemu izpitu,
- za kandidate, ki opravljajo pisno nalogo, obrazec ocene pisne naloge ter pozitivno ocenjena pisna naloga,
- za kandidate, ki uveljavljajo delovne izkušnje v skladu z drugim odstavkom 7. člena tega pravilnika, dokazilo o končanem izobraževalnem oziroma študijskem programu oziroma dokazilo organizatorja neposredne aktivnosti z namenom vzgoje in izobraževanja in poročilo kandidata o opravljeni aktivnosti.
 
Hvala.
Napisali ste Če imate opravljeno ali priznano pripravništvo, potem je samo 5 nastopov.

Pripravništva nimam opravljenega, potrebne ure za pristop k izpitu pridobivam z javnimi deli. Kako je potem - še vedno le 5 nastopov?

Tako je, če do ur prideš z delovno dobo ... poučevanjem, javnimi deli, itd., rabiš le 5 nastopov. Pojdi do ravnatelja, povej mu, da boš z javnimi deli na njihovi šoli izpolnila kvoto ur, in ga prosi, če si lahk izbereš mentorja za nastope. On ti bo najverjetneje z veseljem dovolil, morda ti bo sam določil menorja, ali pa dovolil, da si ga sama izbereš. greš do mentorja in se zmeniš. Na koncu ti mora mentor izpolniti obrazec, ki ga najdeš na spletni strani ministrstva, poleg tega ti mora mentor še napisati z lastnimi besedami oceno...nek mušter se nahaja med datotekami. ravnatelj oba dokumenta podpiše in poštemplja. Prav tako mora biti ravnatelj prositen na nastopih.
 
sporen je samo tisti "nato".
Po logiki in koliko je meni znano, se nastopi za strokovni izpit opravljajo po opravljenih urah. Ne vem, morda bi lahko kaj komplicirali glede datuma opravljanja nastopov, če bi jih opravljali npr. pred zadostnim številom ur delovne prakse.

Najbolje, da to vprašate ravnatelja.
 
Mene pa zanima ali lahko mentor in ravnatelj zavlačujeta z opravljanjem hospitacij? Manjkata mi še dva nastopa in sem dobila odg.da se še ne mudi in da bi raje še koga drugega vpeljali v strokovnost. Nekak nisem zadovoljna s tem njihovim mišljenjem in resno razmišljam o opravljanju hospitacij v drugemu vrtcu. Vse skupaj je že preveč psihično naporno. V tem vrtcu delam že 3 leto in imam občutek, da samo zavlačujejo, ker jih je strah, da bi potem kr šla drugam... vsakega nasveta, mnenja bi bila vesela...
 
Mene pa zanima ali je kakšno pravilo glede tem nastopov za vzgojiteljico? Lahko imam nastope iz vseh področij kurikula ali morajo biti priprave le iz določenih področij?

hvala za odg:)

Lp
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Pozdravljeni, na OŠ delam že dve leti, zato imam pedagoških ur za strokovni izpit več kot...
Odgovori
0
Ogledi
692
Jaz pa bi imela vprašanje glede nastopov, ki jih damo zraven k prijavi na strokovni izpit...
Odgovori
0
Ogledi
1.155

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu