SIO Najboljšim srednješolskim kemikom podeljene Preglove plakete

Trenutno berete:
SIO Najboljšim srednješolskim kemikom podeljene Preglove plakete

Za Preglove plakete so se mladi kemiki pomerili na 50. državnem tekmovanju iz znanja kemije, namenjenem dijakom.

Letošnjega, že 50. državnega tekmovanja iz znanja kemije za Preglove plakete, namenjenega dijakom, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in je potekalo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, se je udeležilo 505 dijakov. Najboljši so prejeli zlate Preglove plakete, teh je bilo 95, poleg tega pa je bilo podeljenih še 184 srebrnih Preglovih plaket.

»Med mladimi želimo dvigniti priljubljenost kemije ter odkriti za kemijo nadarjene posameznike in jih spodbuditi k nadaljnjemu izobraževanju in kasnejši profesionalni poti na tem področju,« je povedala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanj pri ZOTKS. »Zato organiziramo tekmovanja iz znanja kemije, letošnje državno je bilo že 50. po vrsti, s katerimi osveščamo mlade o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter varovanja narave in naravne dediščine.«

Državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglove plakete, ki poteka dvostopenjsko – kot izbirno šolsko in državno tekmovanje –, je ZOTKS organizirala v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Letos se je izbirnih šolskih tekmovanj udeležilo 3868 dijakov iz 69 srednjih šol, ki so jim podelili 837 bronastih Preglovih plaket, na državnem tekmovanju pa se jih je pomerilo 505. V ocenjevalni komisiji je sodelovalo 38 članov komisije.

Znana ekipa za kemijsko olimpijado 2016 v Gruziji
Poleg tega je prav tako na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani potekal tretji izbirni test najboljših dijakov kemikov šolskega leta 2014/2015 za udeležbo na 48. kemijski olimpijadi, ki bo med 23. julijem in 1. avgustom potekala v Tbilisiju v Gruziji. Slovenske barve bodo zastopali Martin Rihtaršič in Vid Kermelj z Gimnazije Škofja Loka ter Tristan Kovačič in Uroš Prešern z Gimnazije Novo mesto.

Prispevek: ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu