Nadomestilo za brezposelnost - javna dela

Trenutno berete:
Nadomestilo za brezposelnost - javna dela

Pridružen
24. avg 2013
Prispevki
238
Področje
  1. Gimnazija
Pozdravljeni.

Moja situacija je naslednja: preko JD sem bila zaposlena v preteklem letu, in sicer 9 mesecev.
Pripada mi nadomestilo, ki ga lahko prejemam dva meseca. Ker čakam na nov razpis in podaljšanje pogodbe preko JD še za tri mesece, nisem bila povsem sigurna ali naj vlogo za nadomestilo oddam ali ne.
Na zavodu so mi povedali, da mi v primeru nove pogodbe, pravica do nadomestila ne preneha, ampak v tem času dobivam nadomestilo plus razliko do plače. Torej znesek (plača) bo na koncu enak, samo vira financiranja bosta različna.
To drži? Sem pravilno razumela?
V kolikor in če, dobim novo pogodbo in ko se mi ta po treh mesecih prekine, sem ponovno upravičena do nadomestila ali sem to možnost izgubila?

Prosim, prosim, če mi lahko kdo to pojasni, ker nikjer ne dobim preprostega odgovora.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Živo,

jaz sem bila v isti situaciji, ampak sem na srečo dobila neko nadomeščanje za mesec in pol, mogoče dva.

Jaz sem bila na vezi s svetovalko in ko sva se o tem pogovarjali, sem jaz razumela, da se bi mi prekinilo vmes. In tudi tako se je do sedaj pri vseh, ki so imeli zaposlitev. Ne vem, zakaj bi bila javna dela izjema. Nikoli pa ne veš... Drugače se da nadomestilo prekiniti, če dobiš zaposlitev in ga lahko kasneje koristiš.

Če si dopolnila 9 mesecev, ti pripada nadomestilo 3 mesece in ne 2 kot si napisala. Če želiš nadomestilo prejemati, ga moraš vložiti v roku 30 dni po koncu pogodbe...vprašaj jih še enkrat. Pojdi s konkretnimi vprašanji tja! Ne daj se prehitro odgnati...
 
Lansko leto je bila pri meni enaka situacija. V letu 2014 sem bila preko javnih dela zaposlena od sredine februarja do konca leta (dobrih deset mesecev). Takoj januarja sem se prijavila na ZRSZ in zaprosila za nadomestilo. Najprej sem dobila odločbo, da mi pripada nadomestilo za 3 mesece. Februarja sem se zopet zaposlila preko javnih del (za razliko, ki mi je manjkala do enega leta). Ko sem podpisala pogodbo za javna dela, sem dobila v podpis tudi izjavo, da nadomestilo miruje. Bistvo je, da gre nadomestilo v mirovanje in se ne prekine (tako kot bi bilo pri običajnem zaposlovanju). Dobila sem novo odločbo o mirovanju denarnega nadomestila.
Ko sem marca končala z javnim delom, sem dobila novo odločbo. Nadomestilo se skrajša za polovico dni, ki sem jih delala preko javnih del.
V glavnem: če bi gledala, kaj se bolj splača, bi bilo boljše, da bi dobivala 3 mesece nadomestilo in potem še delala 1 mesec in pol (kolikor mi je ostalo) preko javnih del.
In to mirovanje denar. nadomestila velja samo v primeru javnih del.
Dejstvo je, da lani ob prijavi na Uradu za delo, še nisem vedela, kako bo z javni deli naprej, v prvem krogu sploh niso prišli zraven.
 
Če si dopolnila 9 mesecev, ti pripada nadomestilo 3 mesece in ne 2 kot si napisala.

5 dni mi manjka do polnih 9 mesecev.

V glavnem: če bi gledala, kaj se bolj splača, bi bilo boljše, da bi dobivala 3 mesece nadomestilo in potem še delala 1 mesec in pol (kolikor mi je ostalo) preko javnih del.
In to mirovanje denar. nadomestila velja samo v primeru javnih del.

Vsakokrat slišim različno zgodbo. Ravno zato sem vsa zmedena. Danes sem oddala vlogo za nadomestilo, ker nikoli ne veš - lahko se zgodi, da ne bom mogla nadaljevati. Ta mesec ko čakam, so mi na šoli uredili podjemno pogodbo.
Če bom dobila pogodbo za naprej in 2 meseca dobivala nadomestilo, me je strah, da po končanju pogodbe ne bom več upravičena do nadomestila. Meni so danes povedali, da bom ne glede na pogodbo dobila nadomestilo + razliko do plače. Po tem sklepam, da bom pravico do nadomestila "porabila".
 
Najboljše, da vprašate svojo svetovalko na Uradu za delo, postavite vprašanje na FB ali spletni strani ZRSZ.
Jaz sem povedala, kako je bilo pri meni.
Glede na to, da se za javna dela trenutno še nič ne ve, se lahko zgodi, da boste cel januar prijavljeni na ZRSZ (in dobili za ta mesec nadomestilo). Kako bo pa s preostalim mesecem, žal ne vem.
Kot sem že rekla, pozanimajte se na Uradu.
 
Pazi tudi, da ti pri podjemni ne bodo nakazali vec kot 200€ neto. Ce to bodo, potem se ti tudi pri nadomestilu pozna. Jaz sem bila to na soli ze vse dogovorjena, potem sem dobila pa ponudbo drugje...
 
Smo tako dolgo računali, da ne bo presegalo 200€. :)
mooojchy_ če prav razumem, sedaj ne čakaš na podaljšanje JD? Si dobila drugo ponudbo? Super!

Sem se pozanimala na zavodu, ampak žal sem dobila 3 različne informacije. :/

Tole sem našla, ampak ne vem če velja tudi za JD:
ZRSZ - Denarno nadomestilo
 
Ok, super. Ker včasih na šolah ne vedo, da je omejitev, če imaš nadomestilo in je na tebi, da jih obvestiš. Me pa veseli, da ste se dogovorili :)

Tako je. S 4. 1. sem začela nadomeščati drugje, ampak za mesec in pol, mogoče malo več in v svoji stroki, tako da bo še ena vrstica več v CVju :) Da mi ne bodo več na razgovorih govorili, da nisem bila še zaposlena za to kar iščejo :)

Jaz sem se vedno informirala na tem linku. Ne vem, zakaj ne bi veljalo tudi za JD to...
 
Odlično! Čestitam! Samo, da se nekaj odpira, upam, da bo še vnaprej tako.
 
Tudi jaz :) Jaz pa, da vsi ki čakate na JD, da jih dobite. Jaz sem svoje izkoristila, sicer ne v celoti.
 
Tudi sama sem lansko leto delala v šoli preko javnih del, in sicer 8 mesecev in 25 dni.
Če ste stari/e pod 30, dobite:
- 2 meseca nadomestilo, če ste bili neprekinjeno zaposleni 6 mesecev in
- 3 mesece nadomestilo, če ste bili neprekinjeno zaposleni 9 mesecev
Če ste stari nad 30 pa nisem prepričana, saj sem sama stara 28, ampak mislim da morate za 2 meseca nadomestila imeti 9 mesecev zaposlitve.
Torej tudi meni manjka 5 dni do 9 mesecev, zato so mi prijazne gospe na zavodu svetovale, da me nekdo zaposli kot gospodinjsko pomočnico za 5 dni, ampak to takoj s 1. 1. (na šoli se mi je izteklo 31. 12.), tako da bom imela neprekinjeno zaposlitev 9 mesecev in bom upravičena do 3 mesecev nadomestila. Vsi vejo, da gre samo za fiktivno zaposlitev.
Če bom na šoli nadaljevala še 3 mesece, kot mi do 12ih mesecev pripada, se nadomestilo ne prekine, ampak miruje, dokler ste zaposleni, potem pa dobite še preostanek.
Vsaj tako so povedali meni, mogoče sem komu pomagala z odgovori.
 
Ni potrebno, da je neprekinjeno: Odslej lahko brezposelni, ki so mlajši od 30 let, uveljavljajo pravico do denarnega nadomestila, če so bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih. Denarno nadomestilo se jim prizna za obdobje 2 mesecev.

Tukaj so pa info še za vse preostale, ki niso mlajši od 30 let: https://www.ess.gov.si/_files/1932/denarno_nadomestilo.pdf
Pod 5. točko so napisani meseci, ki pripadajo posamezniku. Pod 7. točko je opisano mirovanje.

Tisti, ki smo bili preko JD na šolah, smo imeli med počitnicami prekinjeno, ampak nam vseeno pripada, ker se šteje zadnjih 24 mesecev...
 
Hmmm...meni je svetovalka na zavodu povedala tako, kot sem napisala. Počitnice se tu ne gledajo kot "prekinjeno", ker tako je pač z JD na šolah. Mi je tudi pomagala urediti, da sem bila zdaj od 1. 1.-7. 1. pri prijatelju zaposlena kot gospodinjska pomočnica, tako da bom zdaj imela nadomestilo 3 mesece, ker sem bila zaposlena neprekinjeno 9 mesecev.
 
Res je cela znanost s temi JD. Pomembno je, da nam pripada! Lepo, da si uredila tistih 5 dni ;) Je tudi podatek za naprej, če bomo potrebovali. Ali mogoče veš, koliko stane ta prijava kot gospodinja tistega, ki te prijavi?
 
Ja, res je.

Točne številke še ne vem, ampak mora ti plačat prispevke na ZZZS-ju. Je pa sorazmeren delež od celega meseca. Za cel mesec bi naj bili prispevki okrog 300 €, za 5 dni pa okrog 60 €. Potrebno je sestavit pogodbo o zaposlitvi za določen čas (kupiš jo v Mladinski knjigi) in izpolniš obrazec M1 na spletni strani ZZZS, potem pa oboje neseš na ZZZS. Računovodkinja mi bo izračunala točne prispevke in pripravila plačilno listo, ki pa je menda lahko izplačana kar "na roko", v primeru, da se nakaže, jaz delodajalcu vrnem denar in mu pokrijem razliko med bruto in neto zneskom. Torej sem v vsakem primeru na plusu za kakšnih 500 €. To se delodajalcu šteje v dohodnino, nam pa v delovno dobo.
 
Zdravo

Konec tega meseca mi poteče pogodba in imam že novo ampak še je nisem podpisal. In me zanim če je ne podpišem ali sem upravčen do nadomestila?

Hvala
 
Ker imaš pogodbo za določen čas, potem ti nadomestilo pripada, če se najdeš v tistih pogojih, ki jih imajo na zavodu.
 
Aha.. Ker eni pravijo da če že imam novo pogodbo da naj ne bi eni da ja. Drugače pa izpolnjujem pogoje. Sem zaposlen že več kot 9 mesecev v zadnjih 2 letih.
 
Mogoče za vsak slučaj pokliči na zavod. Ne vem, če bi oni lahko izvedeli, da imaš že novo pogodbo...je pa tudi vprašanje, kdaj ti začne datum teči za novo pogodbo? Če ti začne šele septembra, potem si do takrat lahko opravičen.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Zavod RS za šolstvo organizira javno razpravo o posodobljenih Programskih smernicah svetovalnega...
Odgovori
0
Ogledi
41
  • Članek
Na spletni strani NAKVIS so objavili javno evidenco sprememb študijskih programov (xlsx). Vir...
Odgovori
0
Ogledi
130
  • Članek
Skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 (NPVI) vabi na javno...
Odgovori
0
Ogledi
237
  • Članek
Skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 (NPVI) vabi na javno...
Odgovori
0
Ogledi
339
  • Članek
Skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 (NPVI) vabi na javno...
Odgovori
0
Ogledi
354
  • Članek
Na spletni strani Visokošolskega sindikata Slovenije so 15. 10. 2023 objavili Javno izjava...
Odgovori
0
Ogledi
279
  • Članek
Skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 (NPVI) vabi na javno...
Odgovori
0
Ogledi
315

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu