Nadomeščanje v času pripravništva

Trenutno berete:
Nadomeščanje v času pripravništva

Res se je težko sprijazniti s tem, da si zastonj tam. Tudi jaz sem se na začetku zeeelo sekirala, kako bo ko se mesec obrne, plače pa ni. Nekaj časa tega sploh nisem mogla odmisliti, potem pa sem se ustavila in si rekla, da s tem nenehnim sekiranjem škodim sama sebi in tako ali tako ne bom s tem nič spremenila, tako pač je - in iz vsake slabe stvari skušam potegniti nekaj dobrega. Po kakšnih 2 mesecih pripravništva sem to misel vrgla na stranski tir, se popolnoma vživela v šolski vsakdan in pravzaprav zelo uživam, medtem ko pridobivam takšne in drugačne izkušnje. Na šoli se počutim dobro, dobro se razumem z mentorico in ostalimi učitelji, tako da bom prav pogrešala dan, ko bom morala s šole oditi in biti doma ter si iskati službo (glede na razmere v SLO verjetno kje drugje, kot pa v šolstvu).
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

In jaz pravim, naj bi VSAK dobil vsaj 200€ na mesec, ne pa da smo nekateri tam zastonj, drugi pa dobijo plačo kot se spodobi.

Ampak ta naša država... škoda besed.
 
Sva že dve...tudi jaz pogrešam svojih max 110 €, ki sem jih dobila. Sem vsaj položnice poplačala s tem denarjem. Po koncu pripravništva, si moram poiskati druge vire dohodkov, da si pokrijem samo položnice.
 
Nazadnje urejeno:
Se strinjam, tudi meni se zdi da so se ravnatelji in učitelji razvadili in se jim zdi nekako samoumevno da smo tam kadarkoli nas potrebujejo. Po besedah bivših pripravnikov, so bili nekoč veliko bolj obzirni. Se bojim, da se bo ta način preveč ukoreninil v naši državi. :( Pri nas se celo dogaja, da mora pripravnik nadomeščati učitelja pri kakšni izbirni dejavnosti oz. krožku po pouku ali zjutraj, da imajo potem zaposleni učitelji prej konec in gredo npr. prej domov ali pa zjutraj pridejo pozneje. Sama pa sem na šoli vsak dan fizično prisotna najmanj 7 ur, velikokrat tudi 8, saj mi pogosto dajo kakšno nadomeščanje.
In vsekakor bi bil vsak pripravnik zadovoljen z vsaj nekakšnim minimalnim plačilom za svoje delo, ne za luksuz ampak za osnovno preživetje, da bi lahko vsaj nekoliko prispevali doma, saj nas tako ali tako večino vzdržujejo starši. Sama zelo uživam v učiteljskem poklicu, vsaka ura se mi zdi nov izziv in bi nekoč želela delati v teh vodah, osebno nimam nič proti kadar dobim kakšno nadomeščanje, saj se vedno kaj novega naučim. Toda ta sistem v katerem sem trenutno se mi zdi nekoliko ponižujoč, saj je dela zelo veliko na koncu pa moram včasih celo prositi starše za kak evro... :(
 
tudi meni so povedali da jim močno primanjkuje kadra, sploh za spremstva in podobno, in da me bodo čim bolj porabili, kolikor se le da.... tako da ja... kruta realnost. Zanima me še, če ima kdo možnost delati preko kakšne pogodbe in dobi kaj plačano, tudi to je možno:)
 
Jaz sem šla na svoji šoli na začetku pripravništva na eno strokovno ekskurzijo ter na nagradni izlet ob koncu šolskega leta. Tako, da sem videla "kako to zgleda".

Letos pa sem ravnateljici rekla, da na take izlete (spoznavni izlet za 1. letnike na začetku šolskega leta ter športni dan) ne bom hodila, ker se mi finančno ne pokrije. Ker minusa si pa res ne morem privoščiti. Stroški, ki jih dobim povrnjene za malico se mi na koncu meseca pretopijo v položnice za obe zavarovanji in telefon.

Za en dan v šoli namreč dobim "plačanih" 3,64€, potni stroški se itak v mesečno vozovnico zlijejo (37€ na mesec), če pa grem na izlet, pa takoj potrebujem kakšno malico oziroma denar za kosilo in kakšno kavico z ostalimi profesorji in to takoj nanese okoli 10€. Pa se je ravnateljica strinjala z menoj, da mi ni potrebno hoditi na "stvari zunaj šole", saj sem že bila, izkušnje s tega področja že pridobila, letos sem celo sama organizirala celotni spoznavni izlet za 1. letnike (čeprav na koncu na svojo željo nisem šla).

Nobene stvari mi sicer ni težko narediti, še celo sama si najdem dodatno delo (dodatna učna pomoč za dijake). Sicer pa punce, ki tarnate nad tem, da nas izkoriščajo. Res je, izkoriščajo nas, ampak s tem si samo nabiramo izkušnje. In kar nas ne ubije nas krepi.

Sama bi sicer s pripravništvo lahko že zaključila (imam 7 mesecev pripravništva in izpolnjujem pogoje za SI), ampak dobim več izkušenj s tem, da sem vsak dan v šoli, kot da sedim doma in čakam na razpise. Potne stroške do šole mi itak povrnejo, torej s tem nisem v minusu, bila bi pa v velikem minusu z izkušnjami, če bi ostala doma.
 
Pa še to... Na začetku pripravništva sem veliko delala tudi preko študentskega servisa (še zdaj delam, če najdem kakšno priložnostno vikend delo), saj je nekako treba preživeti. Velikokrat sem direktno po šoli tekla v drugo službo, da sem zaslužila kakšen dodaten evro.

Ker mi nikoli ni bilo težko narediti ničesar, kar so od mene zahtevali, ravno nasprotno, naredila sem še več - vse v dobro dijakov, se sedaj trudijo, da bi me po končanem pripravništvu obdržali za dodatno strokovno pomoč dijakom z odločbami, vsaj dokler ne najdem službe. Saj so me dijaki zelo dobro sprejeli.

Pa verjemite... dijaki ČUTIJO, če vam je delo z njimi odveč. Saj tudi meni kakšen dan ni ravno s soncem obsijan, pa tudi kakšen razred ni ravno po mojem okusu, ampak vse to je potrebno pustiti doma (ali pa vsaj v kabinetu) in oditi v razred z nasmeškom na obrazu. :)

Ker najlepši občutki so, ko prideš v šolo in te dijaki z nasmehi na obrazu pozdravljajo. Če slučajno kdaj nadomeščaš v kakšnem drugem razredu, te takoj vprašajo zakaj te ni bilo (torej so te pogrešali) in kdaj se vrneš nazaj k njim. Pa naj omenim, da sem profesorica matematike, torej predmeta, ki pri dijakih ni ravno najbolj priljubljen.
 
Se strinjam, tudi meni se zdi da so se ravnatelji in učitelji razvadili in se jim zdi nekako samoumevno da smo tam kadarkoli nas potrebujejo. Po besedah bivših pripravnikov, so bili nekoč veliko bolj obzirni. Se bojim, da se bo ta način preveč ukoreninil v naši državi.
To se ne bi smelo dogajati, ampak kot kaže se. Ravno učitelji, ki smo že zaposleni, bi morali takšno izkoriščanje kritizirati.

Nedavno... ravnatelju omenim, da me je kontaktirala oseba, ki želi opravljati pripravništvo, če se seveda s tem strinja. Težko z besedami opišem navdušenje ravnatelja, ki je takoj omenil, za kaj vse bomo pripravnika porabili (beri: izkoristili). No, pripravnika nisem dobil...
 
Nekako imam občutek, da nas nekateri ne razumete in skušate povedati, da se ne znamo prilagajati in sprejeti dela, ki pač nekako pride zraven... Res ni to problem in rada primem za kakršnokoli delo, saj s tem pridobim mnogo izkušenj, ki mi jih nihče ne more vzeti...jaz želim predvsem opozoriti na problem izkoriščanja in v mojem primeru je še najhuje to, da to nihče ne ve ceniti in se mi niti nihče ne zahvali za mojo delo, s katerim dejansko pomagam drugim... Moram pa povedati še to, da sem pa res razočarana nad odnosi v naši šoli, kjer ni nobenega spoštovanja, gre samo za metanje polen pod noge, kupčkanje, šinfanje in še kakšne grozne stvari...kljub temu, da smo vsi sodelavci izobraženi in bi mogli imeti vsaj neko osnovno spoštovanje, tega res ni.... Imate tudi vi mogoče podobne izkušnje?
Imam občutek, da je to samo odraz družbe, v kateri živimo in se na žalost, to kaže tudi v šoli, kjer bi mogli biti vzor našim učencem...potem pa sploh ni čudno, da so tudi učenci taki...
 
Jaz imam pa samo dobre izkušnje s kolektivom, z vrtcem, z ravnateljico. Dnevno sem bila v vrtcu po 7,5 ur (toliko je pomočnica tam), pošiljali so me sem in tja, v različne skupine. Na mesec nisem dobila več kot 90 eur za prevoz (malica je bila v vrtcu). Ampak jaz sem imela v glavi za cilj strokovni izpit. In naslednji dan po opravljenem SI sem dobila v podpis pogodbo v tem vrtcu. Za 10 mesecev.
Vsem želim predvsem dobre odnose, ker brez tega je res grozno v službi :(
 
Sonce_rumeno, to pa je res zelo lepo slišati, saj je res grozno, ko so odnosi tako slabi... Želim vam predvsem velikooo dobrih in iskrenih odnosov in veliko pozitivnega razmišljanja ;))

Lp
 
Mene pa zanima, ali se šteje v volontersko pripravništvo tudi priprava na uro, ki jo nadomeščaš, samostojno učiš?
Hvala za odgovore in lep dan.
 
Ja v pripravništvo se ti štejejo tudi nadomeščanja, po pogodbi lahko nadomeščaš kar za polovico pripravniške dobe - vse to brez plačila. Ne štejejo pa se ti nadomeščanja v nastope, če tam ni tvojega mentorja, ki bi ti hospitiral.

Meni se tudi počasi zaključuje pripravništvo in ko potegnem črto, vem, da so prav vsi strokovni delavci na šoli cenili moje delo, od vsakega, ki sem mu kakorkoli priskočila na pomoč, pa sem slišala tudi besedo hvala. Očitno sem izbrala še dosti človeško šolo in upam, da se moj trud obrestuje v taki obliki, kot se je uporabnici sonce rumeno. S pogodbo o zaposlitvi! Verjamem v to, da dobiš to, kar daš ... zato si skupaj z vsemi vami zaslužim zaposlitev in jo tudi vsem privoščim. Srečno!
 
Pa se šteje tudi priprava na tisto uro, ki jo nadomeščaš? Verjetno ne?
 
Ne, pripravo za nadomeščanje ne moreš šteti v tistih 30 nastopov. Moraš jo pa imeti ;)
 
Kaj pa če nam slučajno učitelj priprave ne zagotovi? Jo moramo napisati sami? Ali je potrebno tudi te priprave dodati v dnevnik pripravništva?
 
Pikicapokica, priprava na uro nadomeščanja se šteje v delovni čas pripravništva, ne pa za tvoj nastop, če te ne opazuje mentor.
Speechless, ne vem, ali je učitelj, ki ga nadomeščaš, dolžan zagotoviti svojo pripravo. Jaz sem do sedaj dobila le eno, pa še to sem si predelala po svoje.
 
Nazadnje urejeno:
Ko prebiram tele komentarje, me kar malo srh spreletava ... Take stvari, kot so naštete tu, in pa predvsem odnos staršev do učiteljev, so tisto ključno dejstvo, ki me odvračajo od dela v šoli. Ko sem bil še v osnovni in gimnaziji, sem mislil, da je osnovno poslanstvo učiteljev preverjanje in ocenjevanje znanja. Ta del mi je bil vedno zelo všeč in le-tega bi zelo rad opravljal, ker bi rad spraševal in rad popravljal kontrolne naloge, ocenjeval projekte učencev itd.... So pa stvari, ki me odvračajo od dela v šolstvu.
Jaz recimo že nisem pripravljen zastonj delat v šoli, pa da te potem za vse porabijo, ker delaš zastonj, tebi pa delajo še dodatno delo ... ej, kam smo pa prišli???
 
No, da še jaz povem, kako je bilo v mojem primeru in v času pripravništva.
Opravljala sem volontersko pripravništvo in imela sem super mentorico. Po približno tednu dni so me "porabili" za prva nadomeščanja. Moja mentorica se je takoj ponudila, de če želim, bo šla skupaj z mano v razred, a tega nisem hotela. Veliko bolje sem se počutila sama. Nadomeščala sem vse - od športne, podaljšanega, matematike, kemije, do angleščine, slovenščine, glasbe, likovne ...
Vsak učitelj mi je pripravil gradivo ali vsaj povedal kaj naj delamo, pa četudi je to bilo samo 15 min pred začetkom ure. To se mi zdi normalno in mislim, da vsak učitelj to naredi. V primeru, da ti nihče ne pove, kaj moraš z učenci delati, pač vprašaš, in če je odgovor: "delajte karkoli", se odločiš sam. Na tak odgovor sem naletela zgolj 2x, obakrat v nižjih razredih in takrat sem se odločila da bomo delali naloge na interaktivni tabli, drugič pa smo si ogledali slovenski dokumentarec. Za take primere imam na mailu shranjenih več naslovov, ki mi v takih primerih pridejo prav. Nikoli se nisem pritoževala in v končni fazi me niti ni motilo, če je kateri od profesorjev na ta račun šel prej domov. Jaz sem morala biti tam od 8-12 minimalno. Nisem vedno imela svojih nastopov, pa tudi hospitirala nisem ves čas, ker smo se vsi skupaj strinjali, da ni potrebe po tem in niti ni smiselno. Tako sem raje preživela čas v razredu in nabirala izkušnje, kot gledala v strop.
Vsi se pritožujemo, kako ni služb in vsi bi najraje dobili zaposlitev prvi dan po zagovoru diplome. A ko dobiš pripravništvo in je treba v razred nadomeščat, je pa takoj problem, ker se morate pripraviti, nimate izkušenj, ne poznate razreda... Tega ne razumem. Nadomeščanja so super! V 99% primerov ti učitelj pripravi snov v naprej, največkrat ne počneš nič, ker učenci že dobijo zadolžitev in ti samo skrbiš za mir v razredu. Najpomembneje pa je, da se naučiš improvizirati in "se znajti" v različnih situacijah.
 
Zanima me,če je kdo dobilnadomeščanja plačana? Hvala žev naprej
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na javni predstavitvi mnenj o nacionalnem programu vzgoje in izobraževanja je več razpravljavcev...
Odgovori
0
Ogledi
57
  • Članek
Umanotera vabi na usposabljanje Poučevanje o (pre)hrani v času podnebnih sprememb, ki bo...
Odgovori
0
Ogledi
143
  • Članek
Na strani Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v vzgoji in izobraževanju Ministrstva za...
Odgovori
0
Ogledi
163

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu