Nadomeščanje v času pripravništva

Trenutno berete:
Nadomeščanje v času pripravništva

Pridružen
29. sep 2014
Prispevki
7
Področje
  1. Osnovna šola
Moj današnji primer - nima veze z malico. Tretji dan na šoli (pri čemer sem bila včeraj na zdravniškem z učenci) in me je ravnateljica že prisilila v nadomeščanje. V razredu, kjer naj bi nadomeščala, sploh še nisem bila, ne vem, kateri učbenik imajo, kje so s snovjo, za nadomeščanje pa mi je povedala uro pred suplenco. Na srečo se je mentorica nekaj potegnila zame, da sva potem tisto uro nekako skupaj speljali (tudi ona ne uči dotičnega 8. razreda, ima pa seveda vsaj izkušnje in pozna program ter otroke).
Še zdaj sem kar malo šokirana nad tem, mi je pa jasno, da bom morala pisati na ministrstvo, da mi povedo točno, koliko ur nadomeščanja 'moram' oddelati, da bom imela v podobnih primerih črno na belem.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Toliko ur, kot jih boš dobila. Jaz sem z mentorico po enomesečnem nadomeščanju naredila taktiko, da sem imela nastope zelo razdrobljene in max 2 v enem dnevu. Vse sem se vnaprej pripravljala in, ko so me želeli uporabiti za spremstvo ali nadomeščanje, me je to velikokrat rešilo. Mentor je tudi ključ v tem. Moja se je tudi pred ravnateljico potegnila zame, saj me prvi mesec in še malo skoraj ni videla.

Drugače pa...moj prvi nastop na praksi v tretjem letniku fakultete sem morala improvizitati, saj mi je mentor ukradel uro!
 
Ok, že mogoče, samo ne vem, zakaj mi je na ministrstvu ob razpisu gospa razlagala, da imamo pripravniki poln delovnik (40 ur) ravno zato, ker nimamo učne obveznosti. Slednjo je, citiram, razložila kot 'sami ne boste vodili ur (brez mentorja)'. Kaj drugega je nadomeščanje, kot da sam vodiš ure?
Pa nimam ful proti nadomeščanju, ker tako in tako že kar nekaj časa učim v jez. šolah in bi rada kdaj pa kdaj imela sama pouk, samo ne pa hudiča takoj na začetku. Ko še niti eAsistenta ne obvladam, ali pa osnovno, poznam programa, a se me hkrati sili, da ga izvajam. A ni pripravništvo zato, da se naj bi kaj naučili? Če že znam tako zelo dobro poučevati in voditi pouk za OŠ, da lahko brez problema nadomeščam, zakaj potem sploh rabim pripravništvo? Saj potem že vse znam. Samo še plačajo naj mi...
 
Meni je bilo tudi danes rečeno, da naj bi v torek nadomeščala eno prof., ki poučuje oba predmeta, katera sem tudi jaz doštudirala. Sicer ne vem ali mislijo, da bom nadomeščala kako uro ali kar cel dan, saj ima namreč dotična prof. v tem dnevu kar 7. šolskih ur in začne že z nulto uro. Jaz sem vsekakor vesela, da bom lahko začela z nastopi, ampak še nisem tako vešča v pripravah in seveda kot čisti začetnik rabim več časa. V glavnem več podrobnosti bom zvedela šele v ponedeljek, v torek pa že nadomeščam, če bo treba. Sicer nadomeščamo vsi pripravniki brez izjeme. Jaz se bom v ponedeljek, kar oglasila pri prof., katero bi naj nadomeščala, tako da nekako bom že izpeljala vso zadevo.
 
Ranarop, pozdravljena! Zelim ti povedati, da sem imela tudi sama iste izkusnje oz. se hujse... v sestih mesecih, ki sem jih na soli, sem opravljala prakticno vseeee- to pomeni ucenje oz. nadomescanjeod prvega do devetega razreda, prakticno vse predmete....od sporta, do gospodinjstva in tehnike.... da ne govorim o razlicnih spremstvih sem in tja :) sama nimam popolnoma nobene podpore ne od mentorice, ne od ravnatelja, tako da pac naredim tisto,kar mi je receno... ker sem po naravi taksna, da skusam iz vsake slabe stvari potegniti cimvec dobrega, sem kar hitro spoznala vse ucence, z njimi navezala dober odnos in se skusam nekako znajti v vsaki situaciji.... tudi pri meni se velikokrat zgodi,da nadomescam brez vsake priprave in napotkov... v tem primeru ti svetujem, da ucence vprasas, kje so ostali, ponovis snov od prejsnjic in delas po ucbeniku ali delovnem zvezku naprej....

se pa povsem strinjam, da je to popolno izkoriscanje oz. jaz temu pravim novodobno suzenjstvo... na koncu ti ostanejo samo izkusnje in znanje, ki ti ga pa nihce ne more vzeti....

srecno ;))
 
Samo za info: če nadomeščate pouk, se vam te ure ne štejejo v ure nastopa, saj ni prisoten mentor.

Je res, da nam teh izkušenj nihče ne more vzeti, doživljam pa to, da jih noben ne šteje. Zato jaz na razgovoru nikoli ne govorim o letih in točno o pripravništvu. Govorim nasplošno, ker veliko ravnateljev gleda samo to, koliko let si bil zaposlen :s
 
Tudi mene so že obvestili, da bom marsikaj nadomeščala. Tisti, ki že imate izkušnje s tem, me zanima ali vam v tem primeru učitelji, ki jih nadomeščate dajo kakšno učno pripravo, morda kakšen delovni list ali kaj podobnega? Saj si ne predstavljam, da pridem v razred nekega xy predmeta in vodim učno uro kar tako...
 
Speechless, v takem primeru, bi jaz, če ne bi dobila priprave, rekla učencem naj delajo kakšne naloge od tega predmeta ali drugih, al pa imajo prosto. Če je računalnik in projektor, bi jim mogoče kaj predvajala.
Če se šola ne potrudi za to, kakšen bo pouk/nadomeščanje, ne vem, zakaj bi se jaz mogla, sploh če na primer zveš tik pred zdajci.
 
Ko ne dobim priprave se znajdem tako, da skupaj pregledamo domaco nalogo, s tem ponovimo snov, ki jo ze poznajo in delamo naprej... ce poucujem predmet, o katerem res nimam pojma, ucence napotim v racunalnisko ucilnico in skusajo najti odgovore na neko temo... ce je racunalniska ucilnica zasedena, se znajdem po svoje in ucencem predvajam glasbo in se sprosceno pogovarjamo o predmetu...vcasih res nevem, kaj naj naredim....

redkokdaj se tudi zgodi, da dobim pripravo, ki pa seveda ni popolna, in mi ucenci povedo, da so to ze delali... torej gre za improvizacijo ;))
 
Dejstvo je da so na manjsih solah kadrovsko podhranjeni. Sam sem ze v casu pedagoske prakse samostojno nadomescal. Je pa res da se kolektivno dogovorimo. Obvescen sem vsaj dan prej. Snov ki jo je potrebno oddelati dobim vnaprej. Hkrati pa mi uciteljski kolegi so ba voljo, ce pride do disciplinskih problemov. Jaz sem vesel, da lahko ucim. Priprave na uro so pa po mojem mnenju odvisne od zahtevnosti samega sebe. Sigurno se za lasten predmet veliko bolj potrudis. Nadomescanje pa ni ucenje tistega predmeta, ampak fizicno zamenjas ucitelja. Men je do sedaj bilo odlicno. Ne se prevec obremenjevat. Ce ste mislili, da boste pa samo z mentorjem, ste bili pa napacno obvesceni. Se pa strinjam da bi delo moralo biti placano. Ampak trenutno ni ne volje ne denarja zato. Uzivajte, to je volonterizem (prostovoljno opravljas delo) tudi v pogodbi je navedeno da moras opravljati naloge, ki ti jih doloci mentor oz. Ravnatelj. Solski pozdrav. Jutri je nov dan :)
 
Tudi ko si učitelj se ti lahko pripeti, da moraš nadomeščati drug predmet. Takšna je situacija v šolstvu danes. Znaša lai ne znaš, pripravljen ali ne ... ura mora bit.
Pri tem je ZELO pomembno kako se znajdete. Prva stvar, ki jo je potrebno naredit je potrebno vprašati nosilca predmeta kaj naj bi se to uro delalo. Druga stvar, pozanimaš se kje lahko dobiš učbenik. Naslednje je ... bodite kreativni. Snov za tisto uro si lahko učenci izpišejo sami. Lahko pripraviš vprašanja in delajo v dvojicah, skupinah ... sledi poročanje. Lahko se učijo učiti in si iz snovi izdelujejo miselni vzorec, tabelo ... Poiščite povezave z vašim predmetom in naredite medpredmetno povezavo ...
Pri vseh postih me je najbolj zmotil občutek, da vam je to odveč. Ne rečem, da je prav, da se nadomeščanja izvaja tako, ampak takšna je danes situacija v šolstvu. Tudi ko boste v službi bo tako. S tem ko ste nekje na pripravništvu se učite in si postavljate temelje za službo. Če ob vsakem prvem izzivu rečete ne ... hmmm
 
V šolstvu so pred leti zelo na tiho sprejeli, da lahko vsak učitelj uči 40% ne svojega predmeta. Na pripravništvu boste doživeli, vse in še več. Bolj, ko ste na to pripravljeni, bolje bo :)

Za nadomeščanje so meni ponavadi učitelji pripravili, kaj naj delamo - vsaj okvirno, saj so želeli imeti izpeljano uro.

Jaz sem imela eno uro na teden svojo skupino, bile so tri in dva zaposlena matematika, zato sem pristala na to.

Meni ni bilo nikoli težko nadomeščati, ali iti v spremstvo, če mi to le ni ukradlo pripravljenega nastopa. Če sem bila pripravljena, potem ni bilo možnosti, da bi ga prestavila, saj vemo, da se to ne da ravno najbolje...

Sem bila pa prva na tapeti, ko so učenci pisali ločeno zaradi odločbe...res veliko ur je šlo za to.

Učenje v šoli je velikokrat improvizacija, če ni to naš predmet.
 
Tudi mene je šokiralo, ko sem že tretji dan nadomeščala. Enako bo tudi ta teden. Očitno nas nič ne mislijo šparati in še manj upoštevati dejstvo, da za delo nismo plačani. Najhuje pa mi je to, da vem, da bi dobila plačano pripravništvo, če bi obstajala možnost, da se potegujem zanj.
 
jaz vam svetujem, da čimprej nehate razmišljat o tem, da delate zastonj, ker boste samo slabe volje. Imejte pred očmi nastope, kasneje strokovni izpit in možnost zaposlitve. Pri meni je samo to pomagalo.
 
Se strinjam s predhodnikoma.
Jaz sem bila zelo vesela, če sem dobila še kakšno dodatno 'zaposlitev', delo v šoli še zdaleč ni samo v razredu in potem ko letaš z enega konca na drugega vidiš, kako dejansko je.

Večkrat sem se vozila 20 km na podružnico in imela še OPB, velikokrat sem bila v spremstvu na ekskurzijah, zraven pri športnih dnevih, bila nadzorna na tekmovanjih, spremljala učence k zdravniku itd., itd.
Nikoli mi ni bilo nič težko narediti, čeprav sem delala zastonj - sem se pač sprijaznila s tem. Ne vem, če bi kaj pomagalo, če bi si vsak dan metala pred nos, da delam zastonj.
 
Tudi jaz imam vsak dan par ur nadomeščanj in moram povedat, da sem do sedaj počela že zelo veliko stvari, vendar skoraj nič s svojega področja...torej samo nadomeščanja ostalih učiteljev, bila sem tudi že na izletu z njimi, potem na zdravniškem pregledu itd. Morda je res najbolje čim prej odmisliti to da moramo delati zastonj, je nekako lažje potem preživeti dan na šoli. Po drugi strani pa se kar zamislim nad stanjem in ugotavljam, da se je večina ravnateljev že zelo navadila na "zastonj delavce" medtem, ko bi morda na kakšni šoli za to delo namesto izkoriščanja volonterjev, nekoga zaposlili. Država pa seveda ta sistem vzpodbuja z volonterskimi pripravništvi, zelo žalostno a resnično. Mislim, da nikomur od nas ni odveč pridobiti kakšne izkušnje, koga nadomeščati in podobno, vendar je res hudo ko občutiš da te na polno izkoriščajo, ne dobiš pa niti toliko denarja, da bi lahko plačal kakšno položnico oz. ga uporabil za osnovne življenske stvari. Psihično je včasih res težko odmisliti to...
 
Ne, sej ni luštno, res ni. Ko pride 5. v mesecu in dobiš celih 130 € 'plače', ena druga pripravnica, ki je imela plačano pripravništvo, pa 800 al 900 €.
Je pa res, da so se razvadili s pripravniki. Enkrat so imeli neko sejo na šoli in sem zato vskočila in sama imela uro v razredu, pedagoginja pa je potem v pričo mene izjavila, da kako fajn, da smo pripravniki tam vedno na voljo ter da bi nas še več moralo biti. Plačal bi pa kdo? Aja, ne, sej delamo zastonj :mad:.

(Kar mi je še huje, zdaj, ko sem brezposelna, še teh 130 pogrešam :(.)
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na javni predstavitvi mnenj o nacionalnem programu vzgoje in izobraževanja je več razpravljavcev...
Odgovori
0
Ogledi
59
  • Članek
Umanotera vabi na usposabljanje Poučevanje o (pre)hrani v času podnebnih sprememb, ki bo...
Odgovori
0
Ogledi
143
  • Članek
Na strani Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v vzgoji in izobraževanju Ministrstva za...
Odgovori
0
Ogledi
163

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu