Nadomeščanje porodniške

Trenutno berete:
Nadomeščanje porodniške

Pridružen
18. apr 2018
Prispevki
2
Zdravo,

v decembru leta 2016/17 sem pričela z nadomeščanjem začasno odsotne delavke (porodniška), ko se je ta iztekla sem nadomeščala drugo sodelavko, ravno tako zaradi porodniške, ki se je zaključila tega meseca. Obeta se mi novo nadomeščanje, vendar naj bi tokrat zaposlitev trajala do 30. 6. in se s 1. 9. ponovno začela. Do sedaj je bil poletni dopust, oz. plačilo med le tem, pokrito z letnim doprinosom, letos pa je delodajalec sporočil, da naj bi po zahtevah ministrsva, bila vmes zaposlitev prekinjena. Glede na to, da v razpisih objavljenih na straneh zavoda in na forumu MU, piše da večina zaposlitev preneha s 30. 8. , predvidevam, da o tem odloča delodajalec. Zanima me, kako je z delom po 30. 6. oz. pred 1. 9., ali udeležba na zaključnih/ uvodnih konferencah, ki potekajo izven datumskega okvirja zaposlitve, pomeni delo na črno? Ali je delodajalec v prekršku, če me namerava zaposliti tudi v septembru in mi vmes prekine zaposlitev? Naj povem še, da nimam vseh pogojev za zaposlitev za nedoločen čas, manjka mi še strokovni izpit, ki ga imam namen opraviti pred nastopom novega nadomeščanja.

Hvala za vse odgovore in nasvete,
N87
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pozdravljeni,

1. Nobena zaposlitev se ne preneha s 30. 8., ker ima avgust 31. dni.
2. Soglasje za nadomeščanje je praviloma do 30. 6., sploh, če ima kolegica, ki odhaja tudi sama določen čas. O tem odloča soglasje, ki ga da ministrstvo in ne delodajalec. Delodajalec lahko zaposli za dlje, vendar sam zagotovi sredstva.
3. Veriženje pogodb za določen čas ni dovoljeno. Tudi sami žal nimate pogojev za tako obliko zaposlitve. Delodajalec ravna povsem zakonito.
4. Letni dopust ni vezan na doprinos ur. Vezan je na vašo delovno dobo, stopnjo izobrazbe in ostale zadeve opisane v kolektivni pogodbi. V sistemu stebrov, naj bi pokrili svojo odsotnost med 5 dnevnimi počitnicam z delom v tretjem stebru. Kar se tiče letnega dopusta, ga morate pokoristiti pred iztekom pogodbe, vendar pozor. Če veste, da vas bo zaposlitev čakala, si ga pustite nekaj dni za naprej, ker boste drugače lahko imeli težave pri stebrih. Tudi sedaj vas delodajalec lahko pokliče v službo v primeru manjka v stebrih. Pri tem je pomembno vedeti, da se viški iz enega stebra ne smejo prenašati v drugega - zahteva SVIZ-a. To lahko naredi v času zaposlitve - torej po 30.6., lahko pa vam na račun manjka v stebrih, zmanjša dni letnega dopusta -odvisno kako pedanten je. Delodajalec in kar nekaj pravilnikov pa od vas zahteva popolno dokumentacijo ob koncu leta.
Torej delodajalec ni v prekršku. Ravno nasprotno. Za vas je to dobro, saj potem septemberska zaposlitev ne bo sporna. Prej bi bila sporna, če vam je ne bi prekinil. Preračunajte pa ali se vam splača na zavodu zaprositi za nadomestilo sedaj ali pa po izteku te nove porodniške. Vprašanje tudi koliko % bo nova zaposlitev.

Kar se tiče konferenc pa je tako. Zaključno lahko zavrnete, če imate poln drugi steber, kar pa dvomim. Uvodna pa je stvar profesionalizma in poklicne etike. Čimprej se dogovorite, če že ni na ravni šole, kako in kdaj boste izkoristili dopust - v tem primeru ga lahko tudi med dnevi pouka, vendar samo, če zavod lahko zagotovi dovolj madomeščanj, da lahko pouk teče dalje.

Žal mi je, če odgovor ni tak, ko bi si ga želeli, a tako je pravo in dejstva.

Lp
 
Zdravo,
Hvala za izčrpen odgovor. Imam še nekaj vprašanj in pomislekov:
1. Se oproščam za "lapsus" pri datumu, mišljen je bil 31. 8.
2. Sodelavka, ki odhaja na porodniško je zaposlena za nedoločen čas. Ravno tako so bili zaposleni obe sodelavki, ki sem jih že nadomeščala. Na kakšni podlagi ministrstvo izda soglasje in ali lahko delodajalca prosim za vpogled v soglasje?
3. V prejšnjem šolskem letu, sem ravno tako nadomeščala dve porodniški, eno za drugo, le da vmes ni bilo prekinitve, ali to ni veriženje pogodb?
4. Razloženo nam je bilo, da se št.dni dopusta odšteje od doprinosa, preostanek ur se pokrije z 2.stebrom, ki je pavšalen ter z 3.stebrom. Zakaj imam potem izračun doprinosa 231 ur? Enako število kot kolegice z enakim št.dni dopusta. Kar pa se tiče nadomestila pa mi ne pripada po izteku naslednje porodniške, ker bom zaposlena za manj kot 10 mesecev (od septembra do aprila). Ne razumem zakaj prekinitev ni sporna, če bom nadomeščala isto osebo, najprej od aprila do konca junija in potem od septembra naprej. Naj povem še, da je zaposlitev za polni delovni čas in da glede na pomanjkanje kadra, zaposlijo tudi študente zadnjega letnika.
Ne razumite me narobe, za konference ne sprašujem iz etičnega vidika, bolj iz pravnega. V primeru da pride do inšpekcijskega nadzora in sem podpisana na listi prisotnosti, nisem pa zaposlena, ali sem v prekršku?
Kar pa se tiče dopusta ga ne moremo koristiti med šolskim letom, ker se dopust odšteva od št.delovnih dni v letu.

Še enkrat hvala za vso pomoč in lep pozdrav,
N87
 
Pozdravljeni,

pošiljam odgovore tako kot ste jih postavili:

2.) Ministrstvo nima nekih meril, ki bi jih upoštevalo pri izdaji soglasij. V osnovi ima prednost nemoten tek pouka. Za vpogled lahko zaprosite, vendar se lahko delodajalec odloči tudi drugače. Odvisno je tudi kakšno odločbo je prejela delavka, ki odhaja. Do vpogleda v to odločbo nimate pravice. Lahko je dobila odločbo samo za tri mesece. Tako vas lahko zaposli le za obdobje treh mesecev, potem pa zopet razpis.

3.) Veriženje pogodb je odvisno koga vprašate. Ministrstvo za delo bi vam reklo, da je. Ministrstvo za šolstvo pa bi reklo, da ne, če je bil objavljen razpis in se nanj ni prijavil ustrezen kandidat, šola pa je dolžna po 109. členu ZOFVI zagotoviti nemoten tek pouka in tako lahko za največ eno leto zaposli tudi neustreznega delavca. Oba pa bi rekla, da ne gre za veriženje, če ste opravljali različno delo - to pa se vidi po šifri delovnega mesta na plačilni listi - to je šibek dokaz, a v praksi oba veva, da je učitelj OPB in učitelj razrednega pouka lahko različno ali pa podobno delo. Odvisno kako gledamo.

4.) Tretji steber se vam izračuna glede na število dni letnega dopusta. V mojem zavodu velja, da smo med počitnicami doma, ker smo v tretjem stebru oddelali dovolj ur in je tako stvar zaključena. Seveda pa smo pri načrtovanju drugega stebra predvideli tudi število ur za uvodno in zaključno konferenco. Tisti, ki bodo imeli stebre prazne pa bodo poleti delali v šoli do zapolnitve stebrov.

Kar se tiče nadomestila za brezposelnost pa velja: če ste bili v zadnjih 24 meseci zaposleni za najmanj 9 mesecev, oziroma 6 mesecev, če ste mlajši od 30 let, vam nadomestilo za brezposelnost pripada tri mesece. ZRSZ - Denarno nadomestilo

Kar se tiče prisotnosti pa ne komplicirajte preveč. Če boste šli, se pač ne podpišete in se dogovorite z ravnateljem kaj in kako bosta naredila s temi urami.

Vse dobro.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu