Mnenje o volonterskem pripravništvu

Trenutno berete:
Mnenje o volonterskem pripravništvu

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Tudi jaz opravljam volontersko pripravništvo. Za mano so dobri štirje meseci.

Začela sem tako, da se naredila uslugo ravnateljici in prišla en teden prej - moja odločitev. To pa zato, ker sem nadomeščala bolniško. Torej sem začela samostojno. V tem mesecu svoje mentorice nisem kaj dosti uspela videti, ker sva bili obe noro zaposleni. K njej sem hodila po nasvete.

Na srečo so lahko po mojem nadomeščanju zaposlili eno, drugače ne vem kako bi bilo zame. Jaz seveda nisem dobila plačano, ker niti ministrstvo ni odobrilo plačila, saj sem bila pripravnica.

Nato sem prišla do mentorice in sva lahko pričeli z delom. Takrat se je začelo dogajati, da so me dali nadomeščati zelo pogosto, celo na razredno stopnjo, čeprav sem učiteljica predmetne stopnje. Pošiljali so me v razna spremstva, itd. Takrat je tudi moji mentorici prekipelo in je na razgovoru z ravnateljico povedala, da me nič ne vidi in nisva še pričeli z nastopi. Od takrat sva se začeli vnaprej pripravljati, kdaj bom imela nastope in to me je že velikokrat rešilo pred drugim - nadomestnim delom. Ker od nastopov, za katere sem se pripravljala žal ne odstopim.

Sedaj, ko me prosijo za kaj, če imam čas seveda sprejmem. Občasno rečem tudi, če res ni nikogar, potem bom jaz to naredila.

Imam tudi srečo, da to ni edina zaposlitev v tem času. Delam namreč še na srednji šoli dsp in izobraževanje odraslih - to pomeni 3x na teden na oš končam ob 12h in se odpeljem na sš. Tako je vsak teden in ravno ta teden se je zgodilo, da mi je pomočnica želela dati nadomeščanje 6to uro, ko me ni več. Seveda je že pozabila, da nisem več pri njih po 4ti uri.

Kar se tiče mentorice sem zelo zadovoljna z njo. Prav tako z računalničarjem pri katerem si tudi nabiram izkušnje.

Po tolkem času pripravništva, sem ga na nek način celo vesela, da ga opravljam. Dobim veliko izkušenj s strani mentorice. Sedaj so tudi že v vodstvu šole ugotovili, da nisem oseba, ki bi me lahko za vsako stvar uporabili, ker si znam poiskati še dodatno plačano delo in ravnateljica se s tem strinja.

Tako, da vsem, ki ga boste še opravljali želim veliko sreče pri mentorjih in čim več takih kot je moja!
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Če se že pogovarjamo o plačilih tistih, ki dobijo plačano in voluntercih. Sem mnenja, da bi morali tisti proračun, ki ga namenijo za plačane, bit razdeljen na enakomerne deleže in sicer glede na ocene med vse mlade učitelje.
Kot je že bilo napisano - ni logično in niti pošteno, da ima nekdo povprečje 8,8 in dobi 900 eur plače, medtem ko drugi ima 8,7 in enostavno 'pade skozi' ter dela zastonj. Vsi smo študirali, eni bolj drugi manj, ampak študij smo končali vsi (vsaj tisti tukaj na forumih). In edino pošteno bi bilo, da dobi vsak nekaj malega plačanega. Pač tisti s povprečjem 7 npr. 150 eur, tisti z 9 pa npr. 300 eur. Ampak da ti vsaj dajo malo občutka, da je tvoje delo cenjeno in da dobiš vsaj nekaj motivacije. Vsekakor pa bi se morala delovna doba šteti vsem!
Ker to kar berem tu gor, je katastrofa! Pač nimamo vsi staršev z 2000 eur prihodkov na mesec....:confused:
 
Doba se nam ne bo nikoli štela, ker jo mora ministrstvo plačati. To se pa žal ne bo zgodilo...to je že prevelik strošek na posameznika na mesec, za ministrstvo.
 
Tudi jaz opravljam volontersko pripravništvo, začela sem oktobra 2013. Po eni strani sem vesela, da sem vsaj to dobila in da opravim strokovni izpit (čeprav vem, da bo tudi s tem težko do priti službe), pod drugi strani pa imam dneve, ko sem res nesrečna zaradi situacije, v kateri sem (pa vem, da nas je še veliko takih).
Na šoli me porabijo za vse - za nadomeščanja, spremstva, OPB (slednje na eni o podružnic, kamor se vozim še 20 km dlje), čeprav sem predmetna učiteljica in mi je kar težko delat s tamalimi, v sklopu OPB-ja imam slabo uro zraven še vrtec. Velikokrat se zgodi, da že imam vse pripravljeno za nastop pa me pošljejo na drug konec.
Ravno pred kratkim je podravnateljica vpričo mene rekla, da kako bi bilo fajn, če bi imeli še več volonterjev. Ja, živim pa naj od lufta!!!! Komaj sem se zadržala, da ji nisem kaj rekla. Luštno njej to rečt, ko jo vsak mesec 5. pričaka ta prava plača. Nas pa drobižek.

Pripravništvo opravljam iz zgodovine, z mentorico nisem zadovoljna. Sem mislila, da bom imela malo več 'svobode' pri delu. Ona učence pač preveč 'carta' (npr. učijo se samo in le iz zvezka, tistih nekaj besed, ki si jih zapišejo, ker kao več se niso sposobni - tudi za petko zvezek zadostuje), jaz jih spodbujam, da bi več delali z učbenikom, ampak ga dejansko niti ne znajo uporabljat (in to še v 9. razredu!). Kaj bo naslednje leto, ko bodo prišli v srednjo šolo, pojma nimam.
Včasih bi rada izvedla uro drugače, ampak mentorica pravi, naj raje ostanem pri klasični frontalni metodi, e-prosojnice itd., ker drugače učenci ne bodo nič znali, če bo poudarek na njihovi aktivnosti (dejansko sem jim popolnoma nič ne da). Pa si mislim, da ima kar prav, glede na to, da me sprašujejo, s kakšno barvo naj kaj napišejo, če malo obrneš besede drugače kot je na e-prosojnici že ne vejo, za kaj se gre ipd. Velik problem je tudi disciplina - že mentorice ne jemljejo resno, nonstop klepetajo, kako bodo potem mene. Seveda je v takih razmerah težko izpeljat neko normalno uro. V glavnem - drugače sem si vse predstavljala.
Pisnega in ustnega preverjanja še nisem imela priložnosti izvest, mislim, da tudi ne bom.
Tako da od tega pripravništva ne bom kaj veliko odnesla.
Včasih samo komaj čakam, da mine.
 
@Mladi učitelj
Če že, bi jaz opravljal pripravništvo le za računalništvo, kaj je potrebno tam narediti? Drugače je moje mnenje o volonterskem pripravništvu zelo negativno, ker ne bom pristal pod nobenim pogojem, da me bodo takole izkoriščali ...
 
Pozdravljeni. Dodajam še svoje mnenje o pripravništvu.
Teh 10 mesecev, ko sem opravljala volontersko pripravništvo, so bili najlepši meseci, ki so pustili samo lepe spomine. Mentorica je bila zelo zelo super, razumevajoča in na koncu zelo dobra prijateljica, ki mi je zraven nasvetov v šoli, svetovala tudi življenjske misli. Naučila sem se skratka vse, kar je potrebno. Najbolj vesela pa sem tega, da mi je zaupala in mi je dovolila, da sem v razrede hodila tudi sama. Res sem ji hvaležna. Tudi ravnatelj je bil razumevajoč in prijazen. Skratka: bila sem zadovoljna, kljub temu, da ni bilo plačano.
 
@martina27
saj mislim, da ne gre toliko za to, ali so to lepi meseci ali ne, ali se imaš v šoli lepo, ali ne. gre se za to, da kot pripravnik opravljaš delo učitelja, ki ni plačano. ne dobiš niti 1 €. hvala lepa za vse priprave na nastope, vsa nadomeščanja, ki jih opravljaš, itd... jaz pod takimi pogoji nisem pripravljen delati pripravništva - vsaj ne na tak način.
 
@martina27
saj mislim, da ne gre toliko za to, ali so to lepi meseci ali ne, ali se imaš v šoli lepo, ali ne. gre se za to, da kot pripravnik opravljaš delo učitelja, ki ni plačano. ne dobiš niti 1 €. hvala lepa za vse priprave na nastope, vsa nadomeščanja, ki jih opravljaš, itd... jaz pod takimi pogoji nisem pripravljen delati pripravništva - vsaj ne na tak način.

Vem, ampak glede na to, da ga moraš opraviti in žal brezplačno, je bolje, da se sprijazniš.
Tudi meni ni bilo všeč, da nisem dobila plačeno, a to je naša politika. Žal... mi ne bomo nič dosegli. Ko bo pa plačeno pa ne bo možnosti, da bi sploh lahko opravljali. Tako pač je
 
@martina27 ,

hehe, ko sedaj gledam, kaj sem pisal zgoraj, takoj vzamem besede nazaj. Še kako bi bil vesel, da bi ostala možnost volonterstva. Sicer nisem ljubitelj volonterstva, ker hitro lahko pride v izkoriščanje, ampak vseeno imaš možnost opravljat svoj poklic. Dejstvo pa je, da vsi ne bomo dobili plačanega pripravništva... :D Tako pa vse pozabiš, kar si se naučil na faksu ... Ni ravno rožnata situacija. Saj kako drugače boš pa prišel v šolo kot preko pripravništva? Če pa je že kakšno nadomeščanje, pa je zahtevan strokovni izpit, ki ga pa nimam ...
 
Zdravo, naj dodam še moje mnenje. Ravno sem končala volontersko pripravništvo na gimnaziji in sem zelo zadovoljna. Ravnatelj je bil zelo profesionalen, z mentorico sva postali prijateljici, za nadomeščanja in spremstva so mi plačali, prav tako za prevoz in malico. Pred kratkim sem tudi opravila strokovni izpit. Mislim, da je zelo pomemben odnos, ki ga gojiš do volonterskega pripravništva, saj to določa, koliko boš imel od njega. Če ti je vse težko, potem mogoče nisi v pravem poklicu. Že od vsega začetka sem hvaležna za to priložnost, zdaj pa še toliko bolj, ko spremljam vas, ki kot sveži diplomanti čakate na odločitev ministrstva. Mogoče po pa vredno čakanja in boste dobili še boljše pogoje za pristop k strokovcu. Ne obupat! Lp
 
@DeeDee ,

najprej sem se res pritoževal nad volonterskim pripravništvom, ker mogoče od začetka nisem čisto štekal pravega pomena. Ampak sedaj pa bi bil še kako vesel, če bi obstajala možnost volonterskega. Namreč, vsi ne bodo dobili plačanega pripravništva odobrenega. V kolikor pa bi bila možnost opravljanja volonterskega, pa mislim, da ne bi smelo biti večjih težav. Ampak na žalost volontersko pripravništvo so ukinili z lanskim decembrom, ko so pač nepremišljeno sprejeli sklep. Me prav zanima, kdo je dal tak predlog, da se ukine volontersko pripravništvo ... :D

S tem, ko so to ukinili, so zafrknili cele naslednje generacije študentov. Dejstvo pa je, da do strokovnega izpita moraš priti z delom v šoli. Ampak kako boš pa delal drugače v šoli, kot s pripravništvom? :D Saj ti tudi sistem ne omogoča pridobit nekih izkušenj kar tako. Kaj meniš o mojem komentarju, @DeeDee ?
 
Ni kaj dodat. Ampak po mojem bodo našli kak način, da bodo lahko vsi diplomiranci opravljali strokovni izpit. Sem pač optimist. :)
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Članek
Mnenje o tolmačenju Zakona o javni rabi slovenščine, ki ga je 13. januarja 2022, v času prejšnje...
Odgovori
0
Ogledi
547

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu