SIO Mladi slovenski naravoslovci na evropski naravoslovni olimpijadi dosegli zgodovinski uspeh

Trenutno berete:
SIO Mladi slovenski naravoslovci na evropski naravoslovni olimpijadi dosegli zgodovinski uspeh

V Estoniji se je zaključila evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO), na kateri je šest slovenskih srednješolcev doseglo zgodovinski uspeh. Ekipa v sestavi Urbana Duha in Luke Govediča z II. gimnazije Maribor ter Alekseja Jurce z Gimnazije Bežigrad je osvojila zlato medaljo, ki je prvo zlato odličje za Slovenijo v desetletni zgodovini tega tekmovanja. Ekipa, ki so jo sestavljali Vid Kermelj in Martin Rihtaršič z Gimnazije Škofja Loka ter Gregor Igličar z Gimnazije Kranj, pa je osvojila srebrno medaljo. Na olimpijado, na kateri je letos sodelovalo 46 ekip iz 23 držav, so se uvrstili kot najboljši na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike –, je bila prvič organizirana leta 2003 v Dublinu na Irskem. Na posebno povabilo se je Slovenija leta 2007 pridružila tekmovanju. Tako je na petem srečanju, ki je tisto leto potekalo v Nemčiji, prvič sodelovala z eno ekipo, ki je osvojila bronasto medaljo. Na osmem srečanju, ki je leta 2010 potekalo na Švedskem, pa je prvič sodelovala z dvema ekipa, izmed katerih je ena osvojila srebrno medaljo. Slovenija je letos na tekmovanju sodelovala petič in z dvema ekipama osvojila kar dve odličji, tudi najbolj žlahtno. Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v Kopenhagnu na Danskem, Slovenija pa ga bo gostila leto kasneje.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o delovanju zveze je na voljo tukaj.

Prispevek: ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu