Minuta za vzgojo: Juhej, zrihtal sem odločbo

Trenutno berete:
Minuta za vzgojo: Juhej, zrihtal sem odločbo

Je res bogokletno pričakovati, da bi učitelji med svoje redne obveznosti umestili še ure učne pomoči otrokom z odločbami?

»Nisem še srečala starša, ki bi se pohvalil, da je otroku 'zrihtal' odločbo, ste ga vi?«

Tako pravi mama šestošolca, ki te dni z žalostjo in jezo spremlja razpravo, ki jo je v javnosti spodbudil ukrep ukinitve plačevanja učne pomoči.

Več na izvorni strani http://www.delo.si/mnenja/blogi/minuta-za-vzgojo-juhej-zrihtal-sem-odlocbo.html
- - -
Piše: Sonja Merljak | Vir: delo.si
 
Prispevki
45
Področje
  1. Osnovna šola
Se pravi, če morajo oni delati več in zastonj, bi morali tudi učitelji. Namesto, da bi se čestitalo tistemu, ki se upre zastonjkarskemu delu, se ga potolče z idejo: če moram jaz, daj še ti. A ne vidite, da bi se vsi morali upreti? Morali bi se upreti izkoriščanju, namesto da se mu podrejamo in pri tem s prstom kažemo na tiste, ki še vztrajajo in nočejo delati zastonj.
Moja mama je delala v tovarni in proti koncu je kar naprej morala podipisovati dokumente in delati več in dlje časa za manjšo plačo, zato, da je obdržala službo, a je na koncu vseeno pristala na cesti (tisti, ki so bili že prej odpuščeni so vsaj dobili odpravnino, ona je ni, ker je tovarna šla v stečaj). Zato bi bilo prav, da se podpre ljudi, ki za svojo delo hočejo plačilo. Zakaj, konec koncev, starši ne znajo pomagati svojim otrokom? Zato, ker niso dovolj izobraženi. Morda se niso mogli ali pa se niso hoteli šolati. Kakšen je razlog, ne vem. Vem pa, da je potrebno veliko let, veliko truda in precej odrekanj, da postaneš učitelj - da imaš znanje in da ga znaš posredovati. Poučevanje je zelo zahtevno delo in človek potrebuje odmor - da se spočije, pa hkrati, da si pripravi materiale za novo učno uro. Potrebno se je zavedati, da je poučtevanje intelektualno delo in mora biti spoštovano tako kot tudi vsako fizično delo. Lahko povem, da je nalaganje zemlje ali peska z lopato zelo težko, ker sem si to izkusila. Nekdo, ki se ni sprobal v vlogi učitelja pa nima pravice govoriti, da je to delo lahko.
Tako da starše pozivam, da podprejo učitelje v boju za pravico do plačila za opravljeno delo in jim sporočam, da se tudi sami naj uprejo morebitnemu izkoriščanju in zastonjkarskemu delu, ki ga opravljajo v svojih službah.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.170
Naziv
profesor
Namesto, da bi se čestitalo tistemu, ki se upre zastonjkarskemu delu, se ga potolče z idejo: če moram jaz, daj še ti. A ne vidite, da bi se vsi morali upreti? Morali bi se upreti izkoriščanju, namesto da se mu podrejamo in pri tem s prstom kažemo na tiste, ki še vztrajajo in nočejo delati zastonj.
Podpišem.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
  1. Osnovna šola
@Mladi učitelj , ja saj ravno to mi je čudno ... zakaj bi zdaj financirali zasebne šole in zavode 100%? a ni ravno namen zasebnih zavodov, da se plača neka članarina? kaj je potem sploh namen zasebnih šol?
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.170
Naziv
profesor
Nekomu v tej državi (predvsem tam zgoraj) je strašen interes, da se zasebnim zavodom plačuje iz proračuna. Najbrž razmišjajo tako: "Zakaj pa ne bi, če lahko."

Za nameček pa takoj izkoristijo priložnost v medijih, da se zasebni zavodi še dodatno izpostavijo s svojo kvaliteto in oh in sploh. Ker javno je kot kaže vse slabo...

Ne me narobe razumeti. Ne gre za to, kdo je "boljši" in kdo "slabši", ampak določenih zadev ne gre mešati med seboj. Tudi vse zasebno ni ravno vrhunsko, če smo že pri tem.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu