Mentorstvo učitelju novincu, ki ni pripravnik - da ali ne?

Trenutno berete:
Mentorstvo učitelju novincu, ki ni pripravnik - da ali ne?

Pridružen
3. jun 2014
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
  1. Vrtec
  2. Osnovna šola
Lepo pozdravljeni,

zanima me, če je mentor učitelju začetniku predviden le pripravnikom (ki jih sedaj več ni) in učiteljem začetnikom, ki so se zaposlili preko nedavnih razpisov.
Kaj pa tistim, ki se zaposlijo za čas nekajtedenskega ali nekajmesečnega nadomeščanja? V teh primerih je predvideno, da učitelj (npr. da govorim o učitelju razrednega pouka) popolnoma samostojno dela že od prvega dne zaposlitve? Da nima mentorja?

Hvala za informacijo. Nikjer v zakonodaji ne najdem odgovora.

LP
Anja
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Oila! Takrat na posvetu so nam dejali, da je tudi "novinec" (ne pripravnik), imel mentorja na šoli. Približno 3 mesece, če se motim. Lahko pa povprašam kolegico, ki je tako opravljala SI.
 
Oj, hvala, da si se odzvala. Ja, tudi jaz se tega spomnim in imam tako nekako zapisano v svojih zapiskih. Da je za to poskrbljeno iz proračunskih sredstev že dolga leta. Pa ne najdem tega nikjer v zakonodaji.
 
Mislim, da se odgovor na to vprašanje skriva v 8. členu Pravilnika o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja, ki se glasi:

8. člen
(mentorstvo drugemu strokovnemu delavcu)


Mentor drugemu strokovnemu delavcu v skladu s tem pravilnikom je strokovni delavec, ki spremlja njegovo delo in mu nudi ustrezno strokovno pomoč pri pripravi na strokovni izpit. Mentorja določi ravnatelj izmed strokovnih delavcev vrtca oziroma šole, ki izpolnjujejo z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje za opravljanje dela, ki ga opravlja drugi strokovni delavec pri pripravi na strokovni izpit, in imajo naziv svetnik ali svetovalec oziroma imajo najmanj tri leta naziv mentor.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je lahko mentor tudi strokovni delavec, ki si ne more pridobiti naziva v skladu s pravilnikom, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v nazive, če ima najmanj 5 let delovne dobe na področju vzgoje in izobraževanja.

Mentorja se določi za obdobje največ dveh mesecev, v katerem drugi strokovni delavec opravlja praktične nastope oziroma pisno nalogo in se pripravlja na strokovni izpit. Praktični nastopi se izvajajo v vrtcu oziroma šoli, in sicer v skupini oziroma oddelku ali pri drugačni obliki dela, in jih spremljata mentor ter ravnatelj vrtca oziroma šole. Vsebino tem za praktične nastope določi mentor najmanj tri delovne dni pred nastopom. Temo pisne naloge določi mentor. Pisno nalogo ocenita mentor in ravnatelj, pri čemer ocenjujeta usposobljenost strokovnega delavca za samostojno reševanje konkretnih nalog na strokovnem področju, na katerem je opravljal vzgojno-izobraževalno delo.

Drugemu strokovnemu delavcu se lahko pri pripravi na strokovni izpit omogoči izobraževanje in usposabljanje izven vrtca oziroma šole na področjih, določenih za pripravnike, v skladu s pravilnikom, ki ureja pripravništvo strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Po preteku obdobja iz tretjega odstavka tega člena mentor in ravnatelj podata oceno praktičnih nastopov ali oceno pisne naloge, ki jo drugi strokovni delavec uveljavlja za pristop k strokovnemu izpitu, in sicer na obrazcu, ki je kot priloga 1 oziroma priloga 3 sestavni del tega pravilnika. Mentor poda tudi pisno poročilo o usposobljenosti drugega strokovnega delavca za samostojno opravljanje dela.


Na podlagi tega si jaz to razlagam tako, da za nekajtedensko ali nekajmesečno nadomeščanje načeloma ne rabiš mentorja in lahko popolnoma samostojno delaš že od prvega dne zaposlitve. Mentorja rabiš samo za tisto obdobje, ko opravljaš nastope za strokovni izpit. Meni se sicer zdi to pravilo nesmiselno. Tudi v praksi je, kot je meni znano, večinoma tako, da ti dodelijo mentorja že takoj na začetku in ga imaš pač do takrat, dokler ne opraviš strokovnega izpita, ampak po pravilniku to očitno ni nujno. Če bi se sam znašel v položaju nekajtedenskega nadomeščanja, bi na šoli vsekakor že od prvega dne zaposlitve zaprosil za mentorja.
 
Hvala Ivo, ravno to sem iskala. Ja, mislim, da bo kar držalo. Res pa je tudi, da je Cankarjeva na javnem posvetu dejala, da je za vsakega učitelja začetnika, ki se zaposli na prostem delovnem mestu zagotovljeno vsaj 2-mesečno mentorstvo iz integralnih oz. proračunskih sredstev. Da država to že dolga leta financira. Ne vem, kako naj si to pojasnim.

Jaz nisem upala prosit za mentorja, saj mi je bilo na razgovoru jasno povedano, da se od mene pričakuje povsem samostojno delo. Če bi želela mentorja, bi najbrž raje vzeli koga s strokovnim. Mi je pa to "povsem samostojno delo" ubilo. In prav tako kolektiv te male podružnične šole. Jamram - sem Slovenka. :)
 
Oi! Kolegica mi je povedala, da je v casu nadomescanja bila povsem samostojna - nobenega mentorja. Se mi zdi, da je to mentorstvo bolj kot ne larifari s strani ministrstva oziroma plausable, ki ga nihce ne prakticira.
Lepo bodi ;)
 
Hvala, da si preverila! Enako!
 
Hvala Ivo, ravno to sem iskala. Ja, mislim, da bo kar držalo. Res pa je tudi, da je Cankarjeva na javnem posvetu dejala, da je za vsakega učitelja začetnika, ki se zaposli na prostem delovnem mestu zagotovljeno vsaj 2-mesečno mentorstvo iz integralnih oz. proračunskih sredstev. Da država to že dolga leta financira. Ne vem, kako naj si to pojasnim.

Mja, težko. Kolikor sem se uspel seznaniti z Darinko, sem spoznal, da gospa briljira v zavajanju. Po zgornjem členu je 2-mesečno mentorstvo res zagotovljeno v sklopu opravljanja nastopov za strokovni izpit. Problem je, da ni nikjer določeno, da je to mentorstvo nujno že od prvega dneva zaposlitve naprej. Kar pa se tiče financiranja, v Kolektivni pogodbi za javni sektor je določen dodatek za mentorstvo pri uvajanju pripravnikov, specializantov in delavcev na usposabljanju, ki znaša 20 % urne postavke osnovne plače mentorja. Ampak hkrati velja tudi Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS, kjer so bili leta 2008 z aneksom mnogi dodatki, med drugim tudi dodatek za mentorstvo, ukinjeni. Nisem čisto prepričan, ampak tukaj bi si skorajda upal trditi, da se je gospa celo gladko zlagala.
 
Mene pa zanima kako vas ta "mentor" imenuje v poročilu? Vseeno pripravnik? Jaz sem od prvega dne nadomeščanaj delala samostojno, sodelavko sem prosila za poročilo, ki ga moram priložiti in ne vema kako me naj imenuje. Saj me skrbi, da bo sporno, če napiše pripravnik, glede na to da kot pripravnik moraš oddelati 6 mesecev, kot zaposlen pa 840 ur med katerimi je všteta tudi praksa na faksu.

Prosim vas za hiter odgovor :)

hvala in lep pozdrav
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Arnes kot partner sodeluje v inovativnem projektu Digitrajni učitelj, ki dviguje kompetentnost...
Odgovori
0
Ogledi
300

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu