SIO Lepa žetev na geografskem tekmovanju v Srbiji

  • Ustvarjalec teme SIO
  • Začetni datum
  • Odgovori 0
  • Ogledi 668

Trenutno berete:
SIO Lepa žetev na geografskem tekmovanju v Srbiji

2. mednarodna balkanska geografske olimpijada je uspešno potekala od 25. do 30. junija 2016 v Radaljski banji. Sodelovale so Srbija, Romunija, Federacija BiH in Slovenija. Novost je bila sodelovanje osnovnošolskih tekmovalcev.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz treh delov.

Pisni del, za katerega so dijaki imeli na voljo 3 ure, je obsegal 6 tematik: Historična geografija in astronomija, demografija, hidrologija, klimatologija, politična geografija ter religije in civilizacije.

Pri pisanju odgovorov na vsakega od tematskih sklopov so se udeleženci poleg svojega znanja morali sklicevati tudi na literaturo in vire, ki so jih prejeli ob nalogah.

Terensko delo je potekalo kot raziskovanje naselja Mali Zvornik. Tekmovalci so opazovali, zbirali podatke, jih analizirali in oblikovali zemljevid naselja. Nato so po izhodiščnih točkah zapisali vzročno posledično interpretacijo in predvideli nadaljnje možnosti razvoja naselja. Izdelali in opremili so tudi ustrezen zemljevid.

Multimedijski test je bila tretja tekmovalna disciplina, ki je bila prva disciplina tekmovanja. Udeleženci so ob računalniški diaprojekciji vprašanj in nalog odgovarjali na štirideset kompleksnih vprašanj je bilo zastavljenih ob fotografijah, zemljevidih, podatkih, preglednicah in grafih. Nobeno vprašanje ni bilo neposredno, ampak je tekmovalec nanj lahko odgovoril šele z razmislekom o kraju in času, na katerega se je podoba nanašala.

Medkulturni večer držav je pripomogel k temu, da so se dijaki zbližali, se seznanili z veselimi, šaljivimi in dejanskimi značilnostmi sodelujočih držav, kakor tudi predstavili določene značilnosti svoje države. Dijaki so pokazal veliko mero iznajdljivosti, spretnosti, sposobnosti in veščin različnih predmetih področij (predvsem plesne) in medkulturnega sodelovanja. Naši tekmovalci so predstavili naravni fenomen: Postojnsko jamo in človeško ribico.

Rezultati so pokazali premoč domačinov in Romunov ter precejšnjo izenačenost ostalih tekmovalcev. Uradno so beležili uvrstitve posameznikov. V skupnem seštevku je so zlate medalje osvojili srbski in romunski tekmovalci v kategoriji SŠ. V kategoriji OŠ pa so zlato medaljo osvojili Srbi.

Slovenijo so dostojno zastopali v kategoriji OŠ:

Zven JAKŠA, OŠ Trnovo, ki je osvojil srebrno medaljo,

Ronja ČEFERIN, OŠ Predoslje Kranj, ki je osvojila bronasto medaljo,

Ema KAVČIČ, OŠ Rovte, ki je osvojila bronasto medaljo in

-Matej VIŠIČ, OŠ Janka Glaserja Ruše, ki je prejel pohvalo za izkazano znanje.

V kategoriji SŠ so dijaki dosegli podobni uspeh:

-Matjaž MALOK, Gimnazija Murska Sobota, je osvojil srebrno medaljo,

Tjaša ČEŠEK, Gimnazija Jesenice, je osvojila a bron.

– Luka TACER iz ŠC Rogaška Slatina in Žan VENGUŠT iz ŠC Celje Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, sta prejela pohvala za pokazano znanje.

Ekipo sta vodila predstavnik mentorjev, profesor Drago Balajc iz Gimnazije Murska Sobota, in Danijel Lilek svetovalec za geografijo ZRSŠ OE Maribor.

Pripravil: Danijel Lilek


Slovenska ekipa (od desne): Prof. Drago Balajc, Matjaž Malok, Luka Tacer, Matej Višič, Žan Vengušt, V prvi vrsti: Zven Jakša, Ronja Čeferin, Tjaša Češek, Ema Kavčič, Danijel Lilek.

Slovenija je bila z majicami prepoznavna tudi s hrbtne strani.

Otvoritveni kulturni program.

Pred samostanom Sveti Nikolaj

Pisni test (Ronja in Žan)

Terensko delo.

Naša ekipa z medaljami.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na dan stavke učiteljic_ev je Dnevnik ponudil svojevrsten pogled na delo vzgojno-izobraževalnega...
Odgovori
0
Ogledi
142

Zadnji prispevki

Na vrhu