KURENT - izpraševalka (ustava, izpitna vprašanja)

Trenutno berete:
KURENT - izpraševalka (ustava, izpitna vprašanja)

Prispevki
11
Včeraj, 30. 6., sem zagovarjala strokovni izpit za učiteljico.
Vprašanja ge. Kurent:
1. Zakaj je Slovenija pravna država. Povedala vse o ustavi, zakonih in skladnosti vseh aktov z ustavo.
2. Potem je navezala na ustavno sodišče. Ko sem vse povedala, jo je zanimalo, ali lahko jaz, če vidim, da nek zakon ni v skladu z ustavo, dam ustavno pritožbo ter kaj naredi sodišče, če presodi, da zakon ni v skladu z ustavo.
3. Potem je rekla še poslanci (začela sem govoriti, me je prekinila in vprašala, ali lahko poslanca zaprejo. In sem vse povedala o imuniteti in da ga ne smejo kaznovati v zvezi s svojim delom. Potem me je vprašala, za kaj ga pa lahko kaznujejo. Za kaznivo dejanje zagrožena kazni nad 5 let. In še za to sem rekla, da mu lahko dajo poslanci imuniteto. Podvprašanje zakaj? Ker ga nujno rabijo na delovnem mestu. :)

Prijazna, vendar stroga, sproščeno vzdušje. Zahteva veliko in ko vidi, da znaš, še kar sprašuje naprej in vrta.

Prispevki
4
Naziv
profesor biologije in gospodinjstva
Zavod
mercator
Področje
  1. Osnovna šola
30.6. 2020

1. Kaj o predsedniku pravi ustava? Katera je njegova najpomembnejša funkcija?
2. Javne finance?
3. Pravica do pravnega sredstva- kaj je to?

Ker sem takoj začela odgovarjati, me je hitro prekinila in to je bilo to.... Res je bila prijazna in me tudi zelo pohvalila za znanje

Prispevki
4
Opravljal za učitelja strokovno teoretičnih modulov v srednjem strokovnem in poklicnem izobraževanju. Zamenjali so mi komisijo g. Dolenca za ga. Kurent.

1. Kako poteka sprejem zakona (od predloga do objave)
-želela je slišati kdo vse lahko predlaga zakon (Vlada, svet, volilci ali poslanec), koliko poslancev ga mora izglasovati v DZ, veto v DS ter razglasi predcednik - kam se nato objavi in po koliko dneh.
2. kdo lahko voli (pozor ne pozabite, da ne morejo voliti komur je pravica odvzeta)
3. Pozabil

Gospa je zelo fer! pomaga z odkimavanjem in te s podvprašanji pripelje do odgovora - vendar išče razumevanje in povezovanje snovi, glede izrazov je zelo natančna.

Prispevki
5
za pomočnico vzgojiteljice :

- načelo delitve oblasti
- katero je najpomembnejše sodišče pri nas
- kakšno funkcijo imajo ministri
- funkcija varuha človekovih pravic
- vse o Evropskem parlamentu

Prispevki
3
Za učiteljico biologije in gospodinjstva:

- kdo ima v Sloveniji oblast;
- delitev oblasti in kdo spada pod kateri del;
- kakšna je glavna vloga predsednika države;
- ali se lahko predsednik države odloči in ne razglasi zakona če je bil ta že sprejet (NE);
- kdo je glavni "šef vojske";
- konstruktivna zaupnica.

Jaz sem imela zelo pozitivno izkušnjo z go. Kurent. Pri predsedniku republike se mi je malček zataknilo in mi je pomagala s podvprašanji. Vprašanja so jasna in točna. Vso srečo.

Prispevki
7
Izpit sem opravljal 5. 1. 2020 za učitelja razrednega pouka.
Gospa Andreja KURENT je bila zelo prijazna in vzpodbudna, že ko sem vstopil v sejno sobo.
1. Predsednik Slovenije in kaj pravi o njem Ustava?
2. Kaj je uredba in kaj odločba?
3. Konstruktivna nezaupnica vladi.

Prispevki
3
Izpit 5. 1. 2021 za učitelja DSP
Zelo prijazna gospa, pomaga s podvprašanji.

1. Kaj tebi pomeni Ustava?
2. Kaj pomeni pravica do osebne identitete?
3. Opiši računsko sodišče + zakaj je trenutno aktualno njihovo delo (nakup zaščitnih mask, cepiva...).

Prispevki
8
Naziv: razredni pouk

1. Kateri je uradni jezik Slovenije + it/mad?
2. Kdo lahko voli?
3. Vse o Evropskem parlamentu (volilnost).

Prispevki
5
1. Nekaj o Evropski ustavi ( pozabila točno vprasanje)
2. Vse o spremembi zakona (zelo podrobno),
3. Člen o pitni vodi

Prispevki
6
Volitve
Državni svet
Evropski parlament, pristojnosti, kako ga volimo, ga lahko primerjamo s slovenskim?

Meni se je zdela izprasevalka zelo prijazna in z odgovorom je bila zelo hitro zadovoljna. Če odgovarjaš suvereno, te hitro prekine. Odgovora na vprašanje, o primerjavi SLO in EU parlamenta nisem poznala, malo sem ovinkarila, pa je na koncu sama povedala odgovor 😂

Le brez strahu!

Prispevki
6
Izpraševalka: ga. Kurent - korektna, prijazna.

1. Ustavna pravica do izobraževanja.
2. Predsednik republike - pristojnosti, koga predlaga DZ-ju.
3. Konstruktivna nezaupnica.

Prispevki
8
1. Nedotakljivost stanovanja
2. Pravica otroka do osebne identitete, kdaj je ta onemogočena?
3. Evropska komisija

Prispevki
3
22. 9. Učitelj športa

1. Pravna država. Zakaj? Skladnost vseh aktov z ustavo.
2. Potem je navezala na ustavno sodišče. Kdo se lahko pritoži in kdaj? Kaj odloči sodišče? (Zakon potrdi, ga razveljavi delno ali v celoti)
3. Pravica otroka do osebne identitete, kdaj je ta onemogočena? (Če si rojen z umetno oploditvijo in ostane darovalec anonimen)

Zelo prijazna, ves čas se pogovarja, postavlja dodatna vprašanja in res išče znanje in razumevanje.

Srečno :)

Prispevki
5
1. Delitev oblasti. Funkcije vlade, DZ, predsednika RS, sodišča.
2. Zakonodajni referendum. Kdaj ga ni dopustno razpisati (je čakala, da sem povedala vse 4).
3. Ustavno sodišče.

Prispevki
7
Kurent
1. DZ (naloge)
2. Ustavno sodisce in kdo se lahko na njega pritozi
3. Ustavnost in zakonitost, kaj to pomeni. Hierarhija zakonov kako si sledijo (ustava, mednarodne pogodbe....)

Prispevki
1
1. Državni zbor (naloge; poslanska imuniteta; posebnosti kdaj je mandat DZ daljši ali krajši)
2. Volilna pravica (kdaj imajo volilno pravico tudi tujci - na lokalnih volitvah)
3. Postopek za spremembo ustave

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Vprašanja: Delitev oblasti? Kdo izvršilno in kdo zakonodajno oblast? Naloge predsednika države...
Odgovori
1
Ogledi
451
  • Zaklenjeno
Datum izpita: 3. maj 2023 Ura izpita: 15.15 Področje v šolstvu: osnovna šola Strokovni...
Odgovori
0
Ogledi
600
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
1
Ogledi
707
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
0
Ogledi
810
Odgovori
1
Ogledi
586
Odgovori
2
Ogledi
1.100
Odgovori
0
Ogledi
593

Zadnji prispevki

Na vrhu