Koronavirus in strokovni izpit

Prispevki
54
Pravica do zbiranja in združevanja (opis, trije primeri) - mogoče kdo ve?
Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj.
Vsakdo ima pravico, da se svobodno združuje z drugimi.
Zakonske omejitve teh pravic so dopustne, če to zahteva varnost države ali javna varnost ter varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni.

Za primera bi jaz rekla da je zbiranje ponavadi z namenom javnih protestov, združevanje pa srečanje enako mislečih ljudi (političnih strank, moto zbor)...

Ampak zahtevali so tri primere? Za vsako od teh dveh? Naj me se kdo popravi/dopolni pri primerih...
 
Prispevki
54
Mene pa zanima pri otrocih svoboda misli. Našla sem tole:
Države pogodbenice spoštujejo otrokovo pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi.
Države pogodbenice spoštujejo pravice in dolžnosti staršev oziroma zakonitih skrbnikov, da otroka pri uveljavljanju te pravice usmerjajo na način, prilagojen njegovim razvojnim zmožnostim.
Glede svobodnega izražanja veroizpovedi ali prepričanja so dopustne le tiste omejitve, ki jih določa zakon in ki so nujne za zavarovanje državne varnosti, javnega reda, zdravja ali morale ali pa temeljnih pravic in svoboščin drugih.

Vendar ima moja izpraševalka vprašanje samo svoboda misli otrok. Je to enako kot tudi vesti in veroizpovedi, je ok če povem tole, ali je kaj posebaj za svobodo misli?
 
Prispevki
110
Kako vam gre učenje? Že dva dni sem totalno brez motivacije.. se mi zdi, da kar nekaj bulim v te knjige. Četrtek pa bo tukaj z bliskovito hitrostjo. Koliko učenja dnevno spravite skupaj?
 
Prispevki
97
Jaz sem to krizo imela do vceraj, zdaj pa je precej okej. Izpit imam v torek.. bo minilo sigurno. :) Probajte nekomu prosto govoriti o vsem..ustavi, zakonodaji, pravice, slovnica.. da dobite obcutek koliko veste povedat :)
 
Prispevki
24
Področje
Vrtec
Tudi meni včeraj in danes ne gre. Mislim da "voda še ne teče v grlo" in da bo par dni pred izpitom šibalo...upam🤷‍♀️. Srečno vsem!
 
Prispevki
31
Pa se jas imam eno vprasanje, pri RP.

In sicer na kratko postopek za usmerjanje otrok s PP.
1. STROKOVNO MNENJE

Pristojna šolska uprava si mora pred izdajo odločbe o usmeritvi v program vzgoje in izobraževanja pridobiti strokovno mnenje, ki ga pripravi komisija za usmerjanje prve stopnje. Komisija izdela strokovno mnenje na podlagi lastnih ugotovitev, razgovora s starši otroka ter na podlagi druge dokumentacije, ki jo pridobi od ustreznih institucij. Komisija se mora pred pripravo strokovnega mnenja posvetovati s strokovnimi delavci zavoda, v katerega naj bi bil otrok usmerjen in z drugimi ustreznimi institucijami. Strokovno mnenje pripravi komisija na obrazcu, ki ga določi minister, pristojen za šolstvo v soglasju z ministrom, pristojnim za socialne zadeve in ministrom pristojnim za zdravstvo.

2. ODLOČBA O USMERITVI

Na podlagi strokovnega mnenja in ugotovitev v postopku izda pristojna šolska uprava odločbo o usmeritvi. Zoper odločbo o usmeritvi je dovoljena pritožba. O pritožbi odloča minister na podlagi strokovnega mnenja komisije druge stopnje. Z odločbo o usmeritvi se določi program vzgoje in izobraževanja, v katerega se otrok usmerja, obseg in način izvajanja dodatne strokovne in druge pomoči, šola oziroma zavod, v katerega bo otrok vključen, morebitno zmanjšanje števila otrok v oddelku ter kadrovske, prostorske, materialne in druge pogoje, ki morajo biti zagotovljeni za vzgojo in izobraževanje otrok.

3. VROČITEV ODLOČBE

Pristojna šolska uprava
je dolžna odločbo o usmeritvi vročiti staršem, vrtcu, šoli oziroma zavodu, v katerega je otrok usmerjen. Šola oziroma zavod sprejme otroka z dnem, ki je določen v odločbi.

4. KOMISIJE I. in II. STOPNJE

Komisijo prve in druge stopnje sestavljajo: učitelj oziroma vzgojitelj, zdravnik specialist pediater ali zdravnik specialist šolske medicine, psiholog, socialni delavec ter zdravnik specialist ustrezne specialnosti in defektolog ustrezne specialnosti. Član komisije prve stopnje ne more biti hkrati član komisije druge stopnje.
 
Prispevki
31
Kaj pa je bilo potem na referendumu, ki je govoril od zaprtju trgovin po nedeljah. Če se ne motim, je večina volivcev izglasovala, da se trgovine po nedeljah zaprejo. Ampak v praksi se to ni uveljavilo ... ZAKAJ?
Sem že ugotovil. Pri trgovinah je dejstvo, da je šlo za posvetovalni referendum, pri katerem izid referenduma ni zavezujoč. Če pa gre na primer za zakonodajni referendum, pa je tako, kot je objavila Anja693.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Na vrhu