Kako pridobiti ure za pripravništvo?

Trenutno berete:
Kako pridobiti ure za pripravništvo?

Pridružen
16. nov 2015
Prispevki
15
Področje
  1. Poklicne in strokovne šole
Po klicanju in klicanju, sem končno doklicala mizš :) ure za strokovnega si lahko pridobimo iz pogodbe o zaposlitvi, podjemne pogodbe, usposabljanja preko zavoda za zaposlovanje in z izvajanjem učne pomoči :)
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Kolikor razumem, je to, da te zavod napoti na usposabljanje in ti dodeli mentorja. Traja pa 2 - 3 mesece.
 
Pri usposabljanju bodite pozorni. 1/3 usposabljancev morajo po končanem delu tudi zaposliti...tako, da v šolstvu ne vem koliko se to obnese. Meni se ni, ko je ravnateljico za to zaprosila na ministrstvu, ko sem bla pripravnica. Ker namreč, delodajalec mora sam plačati te ure, šole so redke, ki imajo viška denarja za to.
 
V šolstvu te ne bodo zaposlili, ker te po zakonu ne smejo (razen v primerih bolnišk, porodnišk, upokojitev,...), drugače je na drugih delovnih mestih. Šole se lahko takšnih programov poslužujejo, ker potrebujejo ljudi. Ker jih je premalo. Ker so že vsi utrujeni od vsega in ne morajo biti na vseh koncih. Zato tudi ne razumem več, zakaj je treba in omejevati zaposlitve in zmanjševati zaposlitve do 2020, če pa dejansko potrebe so. Mi s tem dobimo priložnost, da vsaj dobivamo ure.

@mooojchy, katere ure mora delodajalec plačati? Kolikor je meni znano, to usposabljanje krije Zavod, ki plača 3e na uro tebi in nekaj za mentorja, ter zdravniškega in potne stroške. Šola, kolikor vem, nima stroškov. In skos si v tem času še prijavljen na Zavodu, kar pomeni, da "plačo" dobiš, delovna doba pa ne teče.
 
Sori, usposabljanje res krije država. Sem malo zamešala z javnimi deli...tega je že kar nekaj časa, ko sem želela preko tega dobiti plačano.
 
Ni panike, javna dela pa v večini primerov krije občina. Ali tudi šola? To pa jaz ne vem točno.
 
Občina (LJ) 75 % in šola 25 %. Nekje so prvi procenti drugačni, zaradi visoke brezposelnosti. Meni žal takrat ni uspelo dobiti usposabljanja, lahko pa, da je ravnateljica klicala napačno osebo...ki ji ni odobrila. Na ministrstvu itak vse napisejo, odobrijo pa bore malo.
 
Zivjo.
Nevem ce pase ravno sem a da ne odpiram nove teme (ce je bilo pa o tem.ze govora mi pa prosim povejte kje).
Ali lahko opravljam preko sudetskega dela- ce bi mi ravnateljica podpisala, da imam zadostno stevilo ur namrec ze eno leto delam v vrtcu in imam svojo skupini otrok pa me zanima ali lahko te ure uporabim za projavo na strokovni izpit?
 
Zivjo.
Nevem ce pase ravno sem a da ne odpiram nove teme (ce je bilo pa o tem.ze govora mi pa prosim povejte kje).
Ali lahko opravljam preko sudetskega dela- ce bi mi ravnateljica podpisala, da imam zadostno stevilo ur namrec ze eno leto delam v vrtcu in imam svojo skupini otrok pa me zanima ali lahko te ure uporabim za projavo na strokovni izpit?

Študentsko delo ne šteje. Šteje le uradna zaposlitev, torej nadomeščanje bolniške, porodniške, če gre kdo v pokoj in če si zaposlen preko javnih del ali preko Zavoda-usposabljanje na delovnem mestu.
 
Joj, me je kar pogrelo... blackblue vem da samo prenašaš informacije, ne leti nate.
To, da šteje samo uradna zaposlitev - nadomeščanje bolniške, porodniške, itd.! Kaj pa delajo študenti (v vrtcih) drugega kot to, da nadomeščajo bolniške in porodniške?! Med časom študija v Ljubljani sem dve leti občasno nadomeščala samo, ko je bilo potrebno nadomeščat bolniške, pa kakšna študentka je tudi porodniško že pokrivala, kar pa seveda širši javnosti ni bilo vidno... in potem ti nadomeščaj bolniške in porodniške preko uradne zaposlitve...
Opažam pa tudi to, da četudi pod pogoji za razpisano delovno mesto ne piše, da je strokovni izpit potreben, še kako na to gledajo (jasno, samo da imajo manj opravkov ali kaj) saj sem že direktno klicala kontaktno osebo, ki mi je lepo razložila, da imajo kljub temu, da to ne piše, pri njih prednost tisti, ki imajo ustrezno izobrazbo in opravljen strokovni izpit...
In še komentar glede javnih del. Zdaj ali si samo jaz napačno razlagam ali kaj... Na ZRZS piše, da lahko javna dela opravljajo tisti, ki so na zavodu prijavljeni več kot eno leto... Me lahko prosim kdo popravi, da je glede tega drugače in če ne, kaj naj eno leto sedim doma, saj spet - upam, da si napačno vse razlagam - na spletni strani ZRZS piše, da lahko opravljaš javna dela, če si eno leto neprekinjeno prijavljen na zavodu...
In glede usposabljanj, jaz nisem zasledila nobene informacije, da bi te možnosti usposabljanja bile trenutno na voljo...
Včasih so baje nudili tudi kakšno prekvalifikacijo preko zavoda, tega pa do zdaj nisem zasledila, sama si je pa itak ne morem privoščiti.
Ostajam vedno bolj brez komentarja in počasi razmišljam o odhodu v tujino, čeprav tudi za to ni ravno primeren čas...
 
Nazadnje urejeno:
@nensi ,
Obstajajo NPK - torej neke poklicne kvalifikacije, ne vem pa točno, zakaj se gre. :D Vrtec imam za stanovanjskim blokom, pa velikokrat se pogovarjam s kakšno vzgojiteljico v vrtcu, ki pravi, da je žalostno in katastrofalno, da "stare vzgojiteljice" delajo, mlade pa sedijo doma (no jaz vlečem paralelo za učitelje) in ne dobijo možnost niti pridobivati izkušnje ...
 
@nensi Za javna dela moraš biti eno leto prijavljena na zavodu brez prekinitve. Tak je pogoj že kar nekaj časa, kako je bilo prej, ne vem. Jaz sem bila na zavodu prijavljena od takrat, ko sem izgubila status študenta okt 2012, tekom pripravništva in sem feb 2015 dobila javna dela. Ni nič groznega biti prijavljen...preko različnih pogodb še vedno lahko delaš.
 
Kako je pa če poučuješ preko avtorske pogodbe, se to lahko šteje za pripravništvo?
 
@nensi Za javna dela moraš biti eno leto prijavljena na zavodu brez prekinitve. Tak je pogoj že kar nekaj časa, kako je bilo prej, ne vem. Jaz sem bila na zavodu prijavljena od takrat, ko sem izgubila status študenta okt 2012, tekom pripravništva in sem feb 2015 dobila javna dela. Ni nič groznega biti prijavljen...preko različnih pogodb še vedno lahko delaš.

Še dobro, da obstajajo javna dela, ker tudi sama bom lahko v letu 2016 opravljala JD. Zanima me, če si JD opravljala v svoji občini? Je bilo pri tebi kaj težko dobiti mentorja za pripravništvo, ker si opravljala pripravništvo preko JD?
 
Hvala za pojasnilo, ampak če prav razumem te različne pogodbe kot je npr. to usposabljanje, učna pomoč, podjemne pogodbe spet razpiše šola oz. če si prijavljen na Zavodu, ti to verjetno tudi sporočijo (usaj jaz sem svetovalko tako razumela) ali so ti podatki dostopni kje drugje? Sploh v mojem kraju pa dvomim, da bo v kratkem prišlo do kakšnih takšnih ponudb... Po drugi strani sem pa na ZRZS prijavljena šele 3 mesece in če ne dobim šanse, da delam preko teh različnih pogodb, ne morem doma čakati eno leto neprekinjeno - če se pojavi priložnost za kakršnokoli delo, ki ustreza mojim sposobnostim, ga bom sprejela - potem pa gre spet mimo priložnost za delo preko javnih del in itd. Začaran krog kar se tiče pridobitve ur za pripravništvo...
 
JD opravljam v svoji občini. Pripravništvo sem opravljala še takrat, ko so jih razpisali (volontersko). Imam pa sodelavko, ki je zaposlena preko JD in bo sedaj opravila pripravništvo. Potrebuje mentorja in 5 nastopov pred ravnateljico. Drugače pa izvaja učno pomoč. Podjemne in avtorske so v šolstvu redke...jaz sem imela srečo, da so na neki srednji šoli, ko sem bila na OŠ na pripravništvu, potrebovali nekoga za izredne dijake - poučevanje in potem so mi dali še DSP, ker sem ravno matematik. Vendar tudi tega po dveh letih ni več.

Če dobiš kje zaposlitev, jo vzemi - logično. Jaz sem bila na zavodu več kot dve leti, ker sem lahko bila prijavljena, je pa res, da nisem imela nobenih ugodnosti...vse sem sama plačevala in potem te zavod pusti na miru...imela sem cenejšo mesečno za LPP :D To je bil tudi razlog, zakaj sem se prijavila že okt 2012. Večinoma se sošolke niso prijavljale.

Vse skupaj je začaran krog. Ne samo za vas, ampak tudi za nas, ki imamo vse pogoje, pa še kar ne dobimo.

Za usposabljanje, je priporočljivo, da se že vnaprej dogovoriš s kakšno šolo. Učna pomoč preko JD, lahko se dogovoriš, če veš da bodo kje potrebovali, ampak mora dobiti šola odobritev in hitri morajo biti pri pošiljanju prošnje. Pri vsem tem je ogromno papirologije.
 
Kaj pa, ko v tvoji občini ne izvajajo JD? Ali greš lahko v drugo občino na JD ali imajo občani prednost oz. vzamejo le njih?
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Pridružite se učiteljem iz Luksemburga in Irske na delavnici umetne inteligence za osnovnošolske...
Odgovori
0
Ogledi
85
  • Članek
V luči izzivov razvoja novih tehnologij in bodočih kadrov na področju geodezije sta Fakulteta za...
Odgovori
0
Ogledi
61
Pozdravljeni, zanima me, kako je sedaj v tem novoletnem času s čakanjem na datum izpita. Torej...
Odgovori
2
Ogledi
984
  • Članek
Varstvo in spodbujanje pravic otrok sta med glavnimi cilji EU in Evropskega parlamenta. Zapisana...
Odgovori
0
Ogledi
314
  • Vprašanje
Pozdravljeni, prijati se moram na strokovni izpit in me zanima, kako hitro ste dobili datum za...
Odgovori
4
Ogledi
1.044
  • Članek
Mirovni inštitut v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije vljudno vabi na posvet o...
Odgovori
0
Ogledi
231
  • Članek
Sviz v sredo pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, na katerem bodo izrazili...
Odgovori
0
Ogledi
265

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu