Kako izvajamo oblast v Slo?

Trenutno berete:
Kako izvajamo oblast v Slo?

Prispevki
4
Področje
  1. Vrtec
Jutri imam strokovnega pa me tole vprašanje malo bega...kakšno oblast imamo v Slo in kako jo izvajamo? Prvi del vprašanja mi je sicer jasen, kaj pa drugi, kaj moram tu sploh povedati? Hvala za pomoč
 
Prispevki
5
Področje
  1. Osnovna šola
POLITIČNI SISTEM
Slovenska ustava je bila sprejeta 23. 12. 1991 in zagotavlja parlamentarni sistem upravljanja. Je najvišji pravni akt, ki ga sprejema in dopolnjuje državni zbor po posebnem postopku (potrebna je dvotretjinska večina).

Drugi pravni akti v hierarhičnem zaporedju so: zakoni, ki jih sprejema državni zbor, odloki vlade za izvajanje zakonov, predpisi, smernice in odredbe ministrstev za izvajanje zakonov in vladnih odlokov; predpisi lokalnih samoupravnih organov, ki jih le-ti sprejemajo za urejanje zadev v okviru svojih pristojnosti.

Slovenija je demokratična republika, ki temelji na načelu razdelitve oblasti na zakonodajno,izvršilno in sodno.

Predsednik republike predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Predsednika se izvoli na neposrednih volitvah za največ dve petletni obdobji.

Najvišji zakonodajni organ je državni zbor (90 poslancev), ki sprejema zakone.

Državni svet (40 članov) opravlja svetovalno vlogo in zastopa nosilce socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Predsednik je Mitja Bervar.

Vlada predstavlja izvršilno oblast in je odgovorna državnemu zboru. Sestavljajo jo predsednik vlade in ministri. Potrjuje jo državni zbor.

Sodstvo:

Sodniki so pri opravljanju svoje funkcije neodvisni. Vezani so na ustavo in zakon. Sodišča so okrajna in okrožna; višja sodišča so pritožbena sodišča, vrhovno sodišče pa je najvišje sodišče v sodnem sistemu.

Lokalna samouprava:

Prebivalci Slovenije uresničujejo lokalno samoupravo v občinah in drugih lokalnih skupnostih.

V Sloveniji je 212 občin, od teh jih ima 11 status mestne občine.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu