Kako izbrati pravo literaturo za strokovni izpit?

Trenutno berete:
Kako izbrati pravo literaturo za strokovni izpit?

Pridružen
9. sep 2014
Prispevki
13
Področje
  1. Poklicne in strokovne šole
Kako izbrati pravo literaturo za strokovni izpit?
Bojim se, da je izbire skoraj preveč. Veliko literature je že pod Gradivo/Strokovni izpit, nato tu izbiram pod poglavji Ustava, Zakonodaja, EU zakonodaja in Slovenščina. A povsod je izbire kar preveč ...
Nato so tu še zapiski na Forumi(h) po posameznih delih strokovnega izpita.

Se je kdo učil po neskrajšanih iz strani ministrstva?
http://www.mizs.gov.si/si/storitve/izobrazevanje/strokovni_izpit/

Rad bi čimkrajše zapiske, a seveda mora biti bistvo ohranjeno. Torej zavedam se, da verjetno zapiski še vedno ne bodo kratki oz. ne bodo dolgi le nekaj/par deset strani, ampak bodo daljši.
Ko se bom prebil čez zapiske in usvojil vsaj osnove, bom nadaljeval/kombiniral z vprašanji.

Ali mi lahko nekdo posreduje link oz. svetuje za točno določene preverjene in dobre zapiske (za strokovni izpit za srednje šole) in tudi za najpogostejša vprašanja in odgovore, ki so izbrani na enem mestu.

Hvala in lp
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Nato so tu še zapiski na Forumi(h) po posameznih delih strokovnega izpita.
To so isti (ne enaki) zapiski, kot jih najdete pod Gradivo, saj se po naložitvi gradiva avtomatično ustvari tudi mesto za diskusije v obliki foruma.

Se je kdo učil po neskrajšanih iz strani ministrstva?
Strokovni izpit | Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Tukaj zapiskov ne boste našli, zgolj katalog znanj, katerega vam seveda priporočam za pregled snovi.

Nasvet: najprej preglejte katalog znanj za strokovni izpit, nato pojdite čez zapiske (za ustavo so bolj kot ne podobni, saj se ne spreminja veliko, pravtako za slovenščino najdete kar nekaj odličnih zapiskov; tudi če večkrat preberete isto stvar, ne bo nič narobe ;) ), pri zakonodaji si pomagajte s predpisi za vzgojo in izobraževanje, ki jih tudi najdete med gradivom.
 
Nazadnje urejeno:
Za zakonodajo in ustavo pirporočam kar print zakonov (najdeš jih na pis-u, zadnje verzije so tiste z zelenim krogcem) in kar po katalogu (zelo lepo vodi skozi cilje in stvari, ki jih je treba (po)znati)! Čeprav se sliši najbolj komplicirana in zamudna varianta, ni. V bistvu je najbolj optimalna - prihraniš čas, ki ga porabiš za primerjavo zapiskov med seboj in primerjavo zapiskov z aktualno zakonodajo (tudi "najnovejši" oz. zadnji zapiski namreč niso v čisto vseh segmentih "updejtani" z najnovejšimi spremembami). Sigurno pa služijo kot nek okvir, pomoč.

Kar se slo tiče pa so bli meni najboljši tisti, pri katerih je zraven pripis "zelo dobri zapiski" ali nekaj takega :) pa malo sem jih pokombinirala še s tistimi, ki so narejeni po vpr+odg.

Lp,
N.
 
Hvala za pomoč - pri ustavi in slovenščini bom torej uporabil največkrat uporabljene zapiske, pri zakonodaji pa najnovejše (oz. po občutku)?

Zapiske imam namen natisniti, saj mi jih je veliko lažje prebirati v papirnati obliki (podčrtovanje, zapisovanje opomb, izpuščanje določenih strani itd.).
Že zaradi tega ne bom prebiral vsega, ker ne bom natisnil troje bolj kot ne podobnih zapiskov npr. ustave.

Joj, pa tudi drugače - npr. celotne zakonodaje res ne mislim brati dvakrat ... Ob prvem branju jo bom hkrati izpisal in dodatno oklestil.

Je pa tole res super forum! Ne vem, kaj bi trenutno brez njega. Vse pohvale!
Če mi uspe skupaj spraviti kaj uporabnega, bom objavil.
 
Hvala newn!
Sliši se smiselno. Verjetno se za vikend tudi sam lotim na tak način.

Koliko pa so spraševalci "udarjeni" na posodobljeno zakonodajo?
Koliko časa si potrebovala za študij? Si uspela med pripravništvom? Nekje sem zasledil - 2 tedna po 8 ur na dan + 1 teden utrjevanja z vprašanji.
Sicer bodo kmalu počitnice, nato imam še 7-dnevni študijski dopust. Le še 8-urno učenje je vprašljivo. :)
No, nekje naj bi našel še slab teden časa za utrjevanje.
Je strokovni izpit vsaj koristen ali njegovo vsebino vsi pozabimo v kakšnem mesecu dni? ;)
 
Je strokovni izpit vsaj koristen ali njegovo vsebino vsi pozabimo v kakšnem mesecu dni?
Po mojem mnenju strokovni izpit ne bi smeli jemati kot nujno zlo, predvsem pa ne zakonodajo. Zaradi nepoznavanja šolske zakonodaje lahko kasneje prihaja do raznega izsiljevanja s strani vodstva šole ipd. In prav je, da učitelj pozna zakonodajo za svoje področje, saj se tako tudi lažje ubrani npr. pred določenimi starši.
 
Je kr fajn, da znaš posodobljeno ;) en primer: v zapiskih npr. je še vedno podatek, da se opisno ocenjuje v celi prvi triadi, po novem pa se samo v 1. in 2. razredu... jaz sem delala tako, da sem imela pred sabo sprintane zapiske in vse sproti cekirala po zakonih na netu, da mi ja ne bi čisto nič ušlo :) ....to mi je vzelo ogromno časa, zato ti res lahko priporočam, da kar s prve štartaš direkt po zakonih in katalogih in si tako prihraniš čas ;)

Mi je bil pa tudi ta forum v velikooo pomoč...tukaj res dobiš konkretne nasvete, priporočila, usmeritve, predebatiraš nejasnosti ipd...in nenazadnje spoznaš tudi kakšnega "sotrpina", ki bo s tabo "švical" na isti dan pri isti komisiji ;)

kar se tiče koristnosti in uporabnosti izpita, se popolnoma strinjam z mladim učiteljem...na začetku se ti zdi nemogoče, cel kup stvari, balasta, ne veš kje bi se lotil itd...na koncu pa se vse skupaj kar nekak sestavi v eno smiselno celoto ;)

Ja,jaz sem se učila tekom pripravništva, dobre 3 tedne po cca. 4,5 ur/dan...sem si pa ene 2,3 dni vmes vzela malo pavze, da so se imele stvari čas malo "popredalčkat" v glavi ;)
 
Pozdravljeni!

Tisti, ki ste že opravljalo strokovni izpit za področje osnovne šole, mi povejte, kako je z zakonodajo? Je dovolj, da predelam samo zakon o osnovni šoli ali je potrebno dodatno tudi pogledat tudi zofi? Ima kdo izkušnje s tem?

Hvala in lep pozdrav!
 
Zofvi pride v postev za vse, ki opravljajo strokovni izpit na podrocju viz. Zate torej: splosni del (zofvi, ustava+eu, slovenscina) in del s podrocja, kjer opravljas pripravnistvo (zakon o oš).

Svetujem ti, da se orientiras po katalogih znanj, ki te zelo lepo vodijo skozi cilje, hkrati pa jasno in tocno povedo, kaj je treba znati v sklopu zakonodaje in kje to najdes.

Lp in srecno!
N.
 
Če kdo potrebuje zapiske za strokovni izpit naj mi javi na mail. So organizirani in vezani (simbolična cena - stroški vezave).
Jaz sem imela izpit 9.10, za osnovno šolo. Sem iz Lj.

LP
K.
 
Zofvi pride v postev za vse, ki opravljajo strokovni izpit na podrocju viz. Zate torej: splosni del (zofvi, ustava+eu, slovenscina) in del s podrocja, kjer opravljas pripravnistvo (zakon o oš).

Svetujem ti, da se orientiras po katalogih znanj, ki te zelo lepo vodijo skozi cilje, hkrati pa jasno in tocno povedo, kaj je treba znati v sklopu zakonodaje in kje to najdes.

Lp in srecno!
N.
Živjo! Hvala za vse koristne informacije. Ali je potrebno znati samo del s tistega področja, kjer opravljaš delo/pripravništvo? Če delaš v vrtcu torej splošni del+vrtec? Ni potrebno znati potem še kaj iz OŠ ali glasbene šole itd.? Najlepša hvala za odgovor!
 
Našla sem odgovor kar v katalogu. Hvala za odgovor!!

Vsebine in predpisi, navedeni pod točko a. in b., veljajo za vsa področja vzgoje in izobraževanja: predšolska vzgoja, osnovnošolsko izobraževanje, vzgoja in izobraževanja otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami, osnovno glasbeno izobraževanje, nižje in srednje poklicno izobraževanje, srednje strokovno in tehniško izobraževanje, srednje splošno izobraževanje, višje strokovno izobraževanje, vzgoja in izobraževanje v domovih za učence in v dijaških domovih ter izobraževanje odraslih.



Strokovni delavec poglobljeno pozna tiste vsebine in predpise, navedene pod točkami c., č., d., e., f., g., i. in j., ki veljajo za področje, na katerem opravlja vzgojno-izobraževalno delo oziroma na katerem je opravljal praktične nastope, ki jih je uveljavil za pristop k strokovnemu izpitu. Ostale vsebine in predpise, navedene pod točkami c., č., d., e., f., g., i. in j., pa pozna pregledno.



Strokovni delavec, ki opravlja vzgojno-izobraževalno delo oziroma je opravljal praktične nastope, ki jih je uveljavil za pristop k strokovnemu izpitu, v dvojezičnem vrtcu oziroma šoli ali v vrtcu oziroma šoli z italijanskim učnim jezikom, mora poglobljeno poznati tudi vsebine in predpise, navedene pod točko h.
 
Pozdravljeni, zanima me ali kdo ne potrebuje več svojih zapiskov in jih podari? Prihajam iz okolice Celja. Lp
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Pridružite se učiteljem iz Luksemburga in Irske na delavnici umetne inteligence za osnovnošolske...
Odgovori
0
Ogledi
83
  • Članek
V luči izzivov razvoja novih tehnologij in bodočih kadrov na področju geodezije sta Fakulteta za...
Odgovori
0
Ogledi
60
Pozdravljeni, zanima me, kako je sedaj v tem novoletnem času s čakanjem na datum izpita. Torej...
Odgovori
2
Ogledi
983
  • Članek
Varstvo in spodbujanje pravic otrok sta med glavnimi cilji EU in Evropskega parlamenta. Zapisana...
Odgovori
0
Ogledi
313
  • Vprašanje
Pozdravljeni, prijati se moram na strokovni izpit in me zanima, kako hitro ste dobili datum za...
Odgovori
4
Ogledi
1.041
  • Članek
Mirovni inštitut v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije vljudno vabi na posvet o...
Odgovori
0
Ogledi
230
  • Članek
Sviz v sredo pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, na katerem bodo izrazili...
Odgovori
0
Ogledi
262

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu