Javna tribuna o pripravništvih v vzgoji in izobraževanju - Mladi plus

Trenutno berete:
Javna tribuna o pripravništvih v vzgoji in izobraževanju - Mladi plus

Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Pozdrav vsem,


pišem v imenu sindikata študentov, dijakov in mladih (in malo manj mladih) brezposelnih 'Sindikat Mladi plus' (Mladi plus), kjer januarja (18. 1. ali 19. 1., točen datum še sporočimo) pripravljamo javno tribuno o pripravništvih na področju vzgoje in izobraževanja in socialnega dela, ki bo na Dalmatinovi 4 v Ljubljani, na sedežu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Namen tribune je najprej nekoliko bolj splošna osvetlitev problematike pripravništev v Sloveniji, prerez sprememb na področju vzgoje in izobraževanja v zadnjih letih s poudarkom na varčevanju, spreminjanju normativov v šolstvu itd. Predstavili bomo tudi dosedanje primere boja, povezovanja in organiziranja na področju pripravništev in se vprašali kako naprej. Tribuna bo zasnovana v obliki več sklopov z različnimi govorci, bo pa zadeva odprtega tipa z več kot dobrodošlimi/nujnimi vprašanji/pripombami/sugestijami iz publike in s širšo diskusijo. Na tribuno ste seveda vsi toplo vabljeni, bi pa nas na Sindikatu Mladi plus zanimale tudi vaše osebne zgodbe in izkušnje s pripravništvi, razpisi itn. – kakšne izkušnje (dobre/slabe) imate, kaj bi izpostavili, kaj in kako ste počeli, kaj ste želeli početi, pa niste prišli zraven, kaj vas najbolj frustrira, jezi in teži, kaj bi bilo po vašem treba spremeniti, ali vidite luč na koncu tunela in podobno …

Zanimajo nas skratka vaše osebne zgodbe in konkretni primeri, ki bi jih zbrali in uredili ter jih v času priprav na sam dogodek objavili na naši spletni strani, družabnih omrežjih itd., da bi lahko problematiko čim bolj učinkovito približali širši javnosti. Pri objavi vam seveda jamčimo anonimnost in varstvo podatkov.


Vaše izkušnje/zgodbe zbiramo do 6. 1. (lahko sem v temo, na ZS ali na mejl [email protected]), ko bo zunaj uradna najava dogodka, pa jo prilepim tudi sem.


Lep pozdrav in srečno,


Gregor, Sindikat Mladi Plus
 
Prispevki
4
Področje
 1. Gimnazija
Predno se posvetim jedru svojega predloga, bi želel samo poudariti, da cenim trud sindikata in njegovo zagnanost, a žal v zastavljenem vidim dosti nepotrebnega. Najverjetneje se o vsem tem motim, a ne glede na to, tukaj je moje mišljenje:

1) Splošno govoriti o problematiki pripravništva?

Ljudje, ki so del te problematike, splošno sliko še predobro poznajo, zato je popolnoma brezpredmetno o tem karkoli govoriti.

2) Govoriti o spremembah varčevanja in normativov: o teh stvareh vedo že ljudje, ki niso niti del šolstva, kaj šele, da bi se borili za zaposlitev in/ali pripravništvo.

3)Predstavitev dosedanjih bojev: Ne ukvarjajmo se s preteklostjo, raje porabljajmo ta čas za načrte za prihodnost.

4) Vprašali se bomo kako... Žalostno bi bilo, če bi se po 1.5 letu trajanja problematike spraševali o tem kako naprej. Tu se ni kaj več spraševati, pomembna so dejanja.

Resnično ne bi zelel izpasti kot nesramen ali ignorantski do truda in organizacije javne tribune, a menim, da smo že ZDAVNAJ PREŠLI nivo moraliziranja, spraševanja, govorjenja, in ne vem kaj še vse, glede problematike.

Zadeva je več kot kristalno jasna. Govoriti in globoko debatirati o vsem tem je nesmiselno. Tu so DEJSTVA, in z dejstvi naj se operira.

Dejstva:

- od zadnjega razpisa pripravništva je minilo 1.5 leta
- na pripravništvo čaka toliko in toliko diplomantov; pričakuje se jih še toliko in toliko
- brez pripravništva je to nekonkurenčna delovna sila, ki bo, če se ne odloči za kaj drugega, v 90% okupirala zavod za zaposlovanje

Predlog:

- pripravništvo naj se razpiše 2 x letno, tj. pripravnik je v šoli tekom letnega ali zimskega semestra: 5 mesecev en, 5 mesecev drug
- za neizbrane kandidate se naj ponudi opcija opravljanja volunterskega pripravništva, ali dodatne točke pri pristopu k novem razpisu
- če sredstev za želeno plačo pripravnika ni, naj se ponudi znesek v obliki minimalnega plačila (+ -).

Nehajmo filozofirati in izgubljati časa z raznoraznimi govorci, anekdotami, ipd., posvetimo se dejanjem.

Tudi sam čakam na pripravništvo že ves ta čas.

Upam, da ni kakršnekoli zamere glede zapisanega.

Pozdrav
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Hvala za odziv, Nutty. S tribuno ne želimo zganjat praznega govorjenja (moraliziranja pa še manj), temveč organizirat javno diskusijo z aktivnim sodelovanjem vseh udeležencev (tudi in predvsem publike), na kateri bi še enkrat kritično pretresli situacijo in poiskali konkretne rešitve. Želimo pa stvar, vsaj v izhodišču, zastaviti nekoliko širše - od tod govor o splošni problematiki pripravništev pri nas, o tem, kaj je bilo do sedaj na tem področju narejenega, o varčevanju, normativih itd.
Tvoji predlogi pijejo vodo, če se lahko tako izrazim, pridi z njimi na tribuno!

lp
 
Prispevki
56
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
Najprej naj povem, da javno tribuno o omenjeni pereči in aktualni problematiki močno pozdravljam, hkrati pa izražam tudi podobne pomisleke, kot jih je pod vašim zapisom predstavil že uporabnik Nutty. V zastavljenih okvirjih se tudi meni zdi samo splošna debata in javno opozarjanje o problematiki pripravništev zgolj zlajnano in neučinkovito mešanje megle, ki v vsem tem času (okrog dveh let) ni prineslo večjih in želenih sprememb: najprej preko opozarjanja na problematiko volonterskih pripravništev, ki so nato sicer bila ukinjena (zelo podpiram), do tega, da v sklopu ukinitve volonterskih pripravništev niso bila urejena in dosežena plačana pripravništva, kar je v končni fazi pravzaprav prineslo še slabšo situacijo, da pripravništev sploh ni. V tem smislu dojemam dosedanji proces udejstvovanja na področju problematike pripravništev kot neuspešen.
Zato tudi sam menim, da je potrebno spremeniti dosedanjo prakso in preiti od samo opozarjanja in splošnih debat o problematiki k bolj aktivističnemu delovanju z naslavljanjem konkretnih zahtev na pristojne in iskanjem učinkovitih sistemskih in dolgoročnih rešitev za ureditev področja pripravništev in zaposlovanja mladih.

Tako so se na tem forumu med uporabniki že pojavile pobude in ideje o tovrstnem pristopu (podpisovanje peticije za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ, javni dopis, naslovljen na MIZŠ...). Osnutek besedila peticije tudi že nastaja in če ga bo vsebinsko na glasovanju podprlo večje in zadostno število uporabnikov foruma, se bo začelo tudi zbiranje podpisov. V tem smislu vidim možnosti za organizirano sodelovanje zainteresiranih uporabnikov foruma Mladi učitelj in sindikata Mladi plus, javno tribuno, ki jo pripravljate, pa kot priložnost za lansiranje idej, pobud, zahtev, rešitev v obliki peticije in javnega dopisa, ki se širijo med uporabniki. Menim, da bi to dalo tribuni tudi drugačno in večjo dimenzijo.

Pa srečno v letu 2016!
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Absolutno, Ivo, se strinjam predvsem z zadnjim delom. Morda so izhodišča iz mojega prvega posta res podana nekoliko bolj na splošno, ampak tudi pri sindikatu Mladi plus merimo s to tribuno na konkretne rešitve, aktivizem, na lansiranje konkretnih idej, pobud, zahtev itn., ne pa na prazno govorjenje, ki bi bilo samo sebi namen in ne bi rešilo ničesar. Zato smo se pa tudi obrnili na vas. Toliko zaenkrat.

Srečno
 
Prispevki
42
Super, v kolikor bo ura ugodna bom vsekakor prišel. Ne bodite tako črnogledi, tudi javna tribuna lahko pomaga. Če ne drugega, imamo možnost povezovanja med seboj. Problematika pripravništev je kljub vsem člankom ipd. še vedno premalo znana širši populaciji, predvsem študentom in tistim, ki so že zaposleni. V decembru sem bral o tem problemu na področju socialnega dela. Dejstvo je, da se je Vlada RS očitno odločila reševat pripravništva z evropskimi sredstvi, ki morajo biti porabljena pod določenimi pogoji, kar pelje v izključevanje določenih skupin ljudi. Vsekakor je ta način neustrezen, ker je diskriminatoren in nepravičen.

Me pa zanima, če je šel kdo preverjat ali se sredstva za socialne delavce črpajo iz istih skladov kot za VIZ? Ali je zaposlitev za NDČ zagotovljena tudi socialnim delavcem po opravljenem pripravništvu ali je to samo praksa MIZŠ?
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Nekje do konca tega tedna bi morala it ven uradna najava dogodka, torej kdaj točno - kateri dan in ob kateri uri - bomo tribuno izvedli, tako da se kmalu spet oglasim. Jure, bom pobaral sodelavce glede tvojega vprašanja.

lp
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Tribuna bo 18. 1. ob 17:00

ZSSS, Dalmatnova 4, Ljubana - dvorana v 6. nadstropju

Kako se spoprijeti z nepravilnostmi, diskriminacijo in omejevanjem enakih možnosti s strani države? Kaj storiti, ko se država ne drži lastnih predpisov ali ignorira vrednote, katere naj bi uveljavljala pri svojem delu? Kaj konkretno bi morala država narediti pri zagotavljanju kvalitetnih pripravništev ter prvih zaposlitev in kakšna je pri tem vloga nas, mladih?

Na javni tribuni bomo odprli razpravo o pripravništvih v Sloveniji, o načinih delovanja, ki smo jih že preizkusili, o uspehih in omejitvah, ter o tem, kako in kam naprej.

Tribuna bo razdeljena v 3 vsebinske sklope (od (samo)organiziranja mladih preko konkretnega razpisa za učitelje začetnike v vzgoji in izobraževanju do načrtov/možnosti za naprej).

Vsak sklop se bo začel s podrobno predstavitvijo problematike, potem bo sledila debata vseh prisotnih.

Želja vseh nas je dogodek zaključiti s konkretnimi predlogi rešitev in te predloge tudi – realizirati.

Zato; Pridruži se nam, povej svoje mnenje, predstavi svoje predloge, skupaj z drugimi sodeluj v oblikovanju lastne prihodnosti! Če kaj, smo se do zdaj naučili, da nam nič ne bo podarjeno!

Tribuna bo potekala 18. 1. 2016 od 17. ure naprej, v veliki dvorani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, v 6. nadstropju na Dalmatinovi ulici 4 v Ljubljani.

Obvezne so prijave preko spleta;
Javna tribuna "Kdo se boji mladih?"

Povej naprej!

Tribuna; Kdo se boji mladih? | Facebook
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
Zdravo,

še zadnjič bi vas spomnil na jutrišnjo tribuno, ki bo ob petih na Dalmatinovi 4 na sedežu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v Ljubljani in vas povabil, da se je, če le lahko, udeležite v čim večjem številu. Dogodek kot je javna tribuna je pač najbolj smiseln ob zadostni udeležbi in ob tem, da so ljudje, ki se jih tematika tiče, pripravljeni priti tja in kaj povedati. Računamo na vas! Spremljajte tudi naše Facebook, Twitter itd. profile in našo spletno stran, kjer bomo tudi poročali o sami tribuni.

lp.

P. S.: In še enkrat hvala vsem, ki ste nam zaupali svoje zgodbe.
 
Prispevki
42
Zdravo,

še zadnjič bi vas spomnil na jutrišnjo tribuno, ki bo ob petih na Dalmatinovi 4 na sedežu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v Ljubljani in vas povabil, da se je, če le lahko, udeležite v čim večjem številu. Dogodek kot je javna tribuna je pač najbolj smiseln ob zadostni udeležbi in ob tem, da so ljudje, ki se jih tematika tiče, pripravljeni priti tja in kaj povedati. Računamo na vas! Spremljajte tudi naše Facebook, Twitter itd. profile in našo spletno stran, kjer bomo tudi poročali o sami tribuni.

lp.

P. S.: In še enkrat hvala vsem, ki ste nam zaupali svoje zgodbe.

Mislim, da nas je več takih, ki se nismo prijavili? Ooops. :)
 
Prispevki
7
Področje
 1. Gimnazija
No, seveda lahko pridete tudi brez predhodne prijave, je pa za nas lažje, če vas imamo prijavljene.

Se vidimo
 
Prispevki
42
Bi pohvalil Mlade Plus, ki so organizirali kul tribuno. :)

Dobili smo informacijo, da se pripravlja nov razpis s spremenjenimi pogoji. Starostna diskriminacija ostaja, izločili so pa mentorja, ki naj bi šel v pokoj. Zaposlitev za nedoločen čas se spremeni v pogodbo za določen čas po končanem pripravništvu. Zaposlitev za določen čas naj bi šole plačale iz lastnih sredstev tako, da je tukaj že sama izvedba tega dela projekta se meni zdi precej vprašljiva.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Redke šole imajo svoja lastna sredstva...še redke, ki bi jih namenile za to. Tisti, ki imamo strokovnega, pa spet izvisimo? So povedali kaj o tistih, ki imamo že strokovni izpit? Za nas tudi kaj pripravljajo?
 
Prispevki
42
Redke šole imajo svoja lastna sredstva...še redke, ki bi jih namenile za to. Tisti, ki imamo strokovnega, pa spet izvisimo? So povedali kaj o tistih, ki imamo že strokovni izpit? Za nas tudi kaj pripravljajo?

Nič. Verjetno lahko računamo, da bodo take reševali preko projektov kot je Popestrimo šolo ipd. Uglavnem beda. :)
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
:( Žalostno je, ker tudi pri takih projektih ne pridemo zraven, ker najprej poskrbijo za notranje, da imajo polno obveznost...ah ja...
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Na spletišču Ministrstva za vzgojo in izobraževanje so v rubriki Javne objave z dne 9. 3. 2023...
Odgovori
0
Ogledi
67
 • Članek
Na podlagi 23. člena Statuta, št. 0071-3/2021-1 z dne, 12. 9. 2021, Zavod Republike Slovenije za...
Odgovori
0
Ogledi
46
 • Članek
Vabljeni na predstavitev izobraževalnega filma o kulturnem ustvarjanju Mire Madronič, ki ga je...
Odgovori
0
Ogledi
163
 • Članek
Zaposleni in Sviz opozarjajo, da bi bilo napredovanje v nazive s predlaganim pravilnikom...
Odgovori
0
Ogledi
175
 • Članek
Evropska komisija je dala v javno razpravo Akcijski načrt za preprečevanje nelegalnega prometa s...
Odgovori
0
Ogledi
179

Zadnji prispevki

Na vrhu