Izkušnje pripravnikov na srednji šoli

Trenutno berete:
Izkušnje pripravnikov na srednji šoli

Pridružen
7. feb 2011
Prispevki
41
Naziv
prof. slov.
Področje
  1. Osnovna šola
  2. Poklicne in strokovne šole
  3. Gimnazija
Mene pa zanima kako je z opravljanjem pripravništva v srednji šoli? Na forumu berem komentarje o prip. v vrtcih in OŠ. Kakšno je pa prip. na SŠ? Kakšni so mentorji in ravnatelji v SŠ? Skratka pohvale oz. pripombe, mogoče tudi za kakšno konkretno šolo.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

lucia: Sicer sama še nisem pričela s pripravništvom in konkretnih izkušenj nimam. Naj pa povem, da sem za plačano pripravništvo kandidirala na SŠ. Sedaj bom (če bom seveda izbrana) pripravništvo opravljala na OŠ. Moram priznati, da mi je kar malo žal, da se je s SŠ izteklo kot se je. Namreč moja mentorica na SŠ bi bila resnično zelooo vredu, medtem, ko na OŠ mentorice sploh ne poznam. OK., pa to sploh še ni tak problem. Bolj se mi zdi super, ker na SŠ dobiš izkšnje, ki so vezane na maturo - priprave nanjo, popravljanje, izveda mature, potem so tu še popravni izpiti,... Tudi snov je seveda zahtevnejša, kar tudi od tebe zahteva višji nivo priprave in izvedbe ure. Potem so še razna tekomavanja, projekti, ekskurzije,...
Sem ti kar malo fauš, če boš imela pripravništvo v SŠ. Ne vem zakaj, mislim, da dobiš več izkušenj, več se naučiš, več samozavesti dobiš. Mogoče se pa motim.... Srečno!
 
Frucka: Jaz sem pa najprej dala vlogo na OŠ, zdaj pa na SŠ. Bomo videli kako bo, če bom seveda izbrana.
Želim ti, da se boš imela v OŠ prijetno - mogoče te pa mentorica pozitivno preseneti. :)
 
Jaz bom delala pripravništvo na SŠ (če ga dobim, seveda).
Trenutno imam z ravnateljem in mentorjem same dobre izkušnje. Smo se že na prejšnje decembrsko pripravništvo prijavljali in so se zelo trudili.
Kaj več pa povem, ko se začne pripravništvo.
 
Živjo,

jaz opravljam pripravništvo na gimnaziji. Ker sem se priselila v novo okolje tudi nikogar nisem poznala, zato tudi nikogar na šoli. Neuradno imam kar dve mentorici in pokrivam ure obeh, kar mi tudi zelo ustreza. Obe sta izjemni, razumemo se kot da se poznamo že vsaj 10 let, celoten kolektiv me je sprejel izredno dobro, počutim se neverjetno. Pred začetkom sem imela nekaj pomislekov kako bo, predvsem zaradi statusa "neplačanega" sodelavca, ampak so me vzeli za "svojo", obravnavajo me kot enakovredno sodelavko.

Nikoli ne bi zamenjala za OŠ, gimnazija je na povsem nekem drugem nivoju - od samega znanja dijakov, poučevanja, organizacije, dodatnih dejavnosti in profesorjev.

Čeprav je minilo šele nekaj mesecev sem se že ogromno naučila in pridobila številne nove izkušnje, tudi zaradi tega ker sem neprastano aktivno vključena v celoten proces.

Najbolj uživam v pripravah na maturo, ki so zame nekaj novega in v tem, ko vidim, da me dijaki sprejemajo kot profesorico.

Upam, da boste tudi ostali tako uživali pri opravljanju pripravništva :).
 
Čudovito je prebrati takšno pozitivno mnenje! Se človeku kar vrne volja! :)

Kateri predmet pa poučuješ @Dana?
 
Dana koliko časa si pa na šoli - dnevno/tedensko?

Pri tem dodajam, da sama ne bom imela samo dveh mentoric ampak bom pokrivala tudi dva predmeta. Torej obe področji mojega študija. Bo več dela, ampak tudi več izkušenj ;)
 
Ja na šoli sem vsak dan, ker je tudi pouk vsak dan oz. tudi v primeru če ni, so zadeve za opravit (informativni dan, dan odprtih vrat, priprava in poprava testov) ali kakšne učne priprave. Običajno sem nekje med 6 in 7 ur (ne šolskih) v šoli, kakšen dan tudi manj, odvisno od ostalih aktivnosti (športni dnevi, izobraževanja, ...predstave).
 
Nazadnje urejeno:
V počitnicah si prosta? S koma pa se dogovarjaš za urnik - z mentorico ali ravnateljem,... glede na to, da verjetno nimaš fiksnega urnika? Pripravljaš se doma ali v kabinetu, zbornici,...? Koliko časa vnaprej izveš za temo nastopa?
 
Med počitnicami sem do sedaj bila prosta. Glede urnika je tako - držim se urnika, ki ga imata mentorici in je fiksen, od začetka sem hospitirala vse ure, tako da sem kak dan imela tudi 8 šol. ur. Sedaj ure izbiram glede na to ali gre za priprave na maturo, morda temo, ki je bolj zahtevna za poučevanje ...in med ostalimi urami se npr. pripravljam, čeprav v večini primerov to delam doma.

Za teme se dogovarjamo sproti, čisto različno, ampak recimo najpozneje 3, 4 dni pred nastopom že poznam temo.
 
Če pravilno sklepam: potem lahko tisti, ki imamo samo en predmet, delamo polovični delovni čas?
 
živijo

Še jaz napišem izkušnjo. Delal sem volontersko pripravništvo na srednji šoli (poklicni ). Sem agronom tako da lahko samo na srednjih poklicnih kmetijskih delam, na oš ne morem. Tako kot so že napisal je delo v sš zelo zanimivo pestro učna snov je težja in rabiš več časa za priprave. Sodelavci te sprejmejo enakovredno in tudi dijaki so bili zelo uredu, niso bili kej problematični. Je pa res da se na šoli veliko dogaja in imaš možnost vse spoznati delo v knjižnjici, pri projektih, nadomeščanja, priprave na predmete in nastopi ( imel strokovne predmete). Mentorico imel super, ravnatelj tudi. Pred začetkom ti naredita pripravniški načrt in te z vsem seznanita. Bil sem vsak dan tudi 6-7 šolskih ur prisoten. Ne vem kako je drugje na šolah srednjih in gimnazijah, tu kjer sem delal te dijaki sprejmejo, je pa res da ne marajo dijeki ( drugje verjetno tut ne ) da se nosiš, da si nekaj več... Najbolj pomembno je, da si to kar si, preprost, da te spoznajo tudi tako izven pouka ( ker te spremljajo vsepovsod tut na hodnikih .. Če si to kar si potem te sprejmejo in je užitek poučevati.
Srečno ...

Prijeten dan
 
Če pravilno sklepam: potem lahko tisti, ki imamo samo en predmet, delamo polovični delovni čas?
To pa mislim, da sploh ni nujno. Namreč tudi dvopredmetni učitelji, bi naj opravljali pripravništvo zgolj iz enega predmeta.
V mojem primeru je tako:

Učiteljica, ki uči predmet iz katerega sem želela opravljati pripravništvo, je še zelo mlada in še nima ustreznega naziva (nekaj časa je bilo napredovanje v nazive celo zamrznjeno). Tako bom opravljala pripravništvo iz drugega predmeta. Slednjemu pa je v OŠ predmetniku namenjeno zelo malo ur. Tako bom nastope opravljala na obeh smereh, ob prijavi na strokovni izpit pa bom predložila priprave iz enega področja.
 
Nazadnje uredil moderator:
Naj še dodam svoje mnenje, čeprav sem pripravništvo opravila v OŠ, kjer sem delala 10 mesecev. Moje izkušnje so izjemne, tako z mentorico, ravnateljem, kolektivom in predvsemz učenci. Meni je delo v OŠ zelo ugajalo, čeprav mi je bilo tudi lepo med 14 dnevno prakso v SŠ. Imam pa kolegico, ki je pripravništvo opravljala v SŠ in je bila zelo razočarana - je ugotovila, da bolj sodi v OŠ.

Pripravništvo je za mano, služba pa je nekje pred menoj, vendar verjetno nekje v daljnji prihodnosti, žal.


Za OŠ smo odprli posebno temo. Bila bi ti zelo hvaležna, če bi še tam malce podrobneje opisala svojo izkušnjo s pripravništvom. (opomba administratorja: prispevek je premaknjen v ustrezno temo: http://forum.mladiucitelj.si/teme/izkusnje-pripravnikov-na-osnovni-soli.2634/#post-11583)

Tebi pa želim, uspešno iskanje zaposlitve in predvsem optimističen pogled v prihodnost! ;)
 
No pa imam končno čas, da vam opišem svoje izkušnje. :)

Skratka, po šestih tednih volonterskega pripravništva sem se že čisto "ufurala" v šolo.

Moja mentorica ima 5 razredov (prvi, 2x drugi, tretji in četrti). Tako, da pokrivam vsa štiri leta srednje šole. Poleg tega imam možnost izkusiti, kako je predavati isto snov dvema različnima razredoma (saj so si razredi med seboj zelo različni).

Moram se pohvalit, da so me dijaki zelo dobro sprejeli med sebe in me prosijo za pomoč, če jim kaj ne gre (kar je pri matematiki kar pogost pojav).

V šestih tednih mi je uspelo nabrati 20 samostojnih nastopov, eno strokovno ekskurzijo, pisati poskusno maturo (nekakšna generalka za pravo maturo - vse po "regelcih") , iti na maturantski ples in sovoditi roditeljski sestanek.

Skratka: JAZ UŽIVAM :) in upam, da se imate tudi drugi tako.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Izšla je zadnja izdaja redne publikacije Pedagoškega inštituta, ki predstavlja spremljevalno...
Odgovori
0
Ogledi
315
  • Članek
Izšla je zadnja izdaja redne publikacije Pedagoškega inštituta, ki predstavlja spremljevalno...
Odgovori
0
Ogledi
479
  • Članek
Najboljši programerji med študenti v Srednji Evropi se bodo lahko znova pomerili na...
Odgovori
0
Ogledi
94
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne...
Odgovori
0
Ogledi
194

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu