SIO #hekerji – kako je to bilo v Sloveniji

  • Ustvarjalec teme SIO
  • Začetni datum
  • Odgovori 0
  • Ogledi 534

Trenutno berete:
SIO #hekerji – kako je to bilo v Sloveniji

Jeseni 2015 je nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) obeležil že dvajseto leto delovanja. Na podlagi materijala iz njihovih arhivov je v sodelovanju s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji v štirih poglavjih. Konkretni dogodki in pričevanja kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

Sploh imamo Slovenci hekerje? Kdo so, zakaj vdirajo v tuje računalnike in se prosto sprehajajo po internetu? Kaj jih žene ter ali je danes kaj drugače, kot je bilo pred, recimo, dvajsetimi leti?

Dokumentarni film #hekerji je bil premierno predvajan 22. oktobra 2015 v Kinu Šiška. Obiskovalci dogodka Mreža znanja 2015 pa so si ogledali eno od prvih popremiernih projekcij.

SI-CERT že od leta 1995 deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes, Akademske in raziskovalne mreže Slovenije. Arnes je pionir uvedbe interneta v Sloveniji in poleg infrastrukture za univerze, inštitute, druge raziskovalne, izobraževalne in kulturne ustanove, nudi nekatere pomembne nacionalne storive: upravljanje stičišč za izmenjavo prometa ponudnikov SIX, register domen in vzdrževanje porazdeljene DNS infrastrukture za delovanje .si domene, odzivni center za omrežne incidente SI-CERT, ter nacionalno koordinacijo porazdeljenega superračunalniškega omrežja SLING.

Vir: SI-CERT in Mreža znanja

asio.si_wp_content_uploads_2016_01_hekerji_300x211.png

Avtor: Drago Jovič


- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu