Dvopredmetni študij in pripravništvo

Trenutno berete:
Dvopredmetni študij in pripravništvo

Pridružen
31. avg 2011
Prispevki
9
Lep dober večer vsem!
Eno vprašanje, če je bil kdo v podobni situaciji.

Sem dvopredmetna študentka, ki ima na eni smeri že vse zaključeno (dobro leto), na drugi pa me čaka še zadnji del podiplomskih izpitov.

Marca so me na eni izmed srednjih šol vzeli za učno pomoč (preko podjemne pogodbe), zato sem ravnateljico prosila, če lahko pri njih opravljam tudi pripravništvo (sicer se mi delo ne bi izplačalo, saj se brez plačila za prevoz in malico vozim 45 km stran).

Podjemno pogodbo sem podpisala in dodala papir o zaključenih izpitih in zagovoru na eni izmed smeri (diploma je bila sicer skupna, zagovarjala sem jo na obeh smereh, je pa tako, da imamo na drugi smeri obvezne podiplomske in ne dodiplomske izpite, ki se delijo na štiri dele). Opravila sem hospitacije (po urah, določenih v starem pravilniku) in 4 nastope, zadnjega pa še ne, saj je mentorica pred kratkim odšla na bolniški dopust.

Zaradi tega jo sedaj tudi mesec dni nadomeščam (eno pogodbo imam torej kot učno pomoč, drugo pa kot pogodbo za nadomeščanje).

V petek me je ravnateljica ustavila na hodniku in rekla, kje imam potrdilo o diplomi, saj ga nisem izročila pred začetkom nadomeščanja v tajništvo (kljub temu, da sem ji ob začetku dela marca lani predočila dokument in ji razložila situacijo).

Ko sem ji povedala, da ga dobim takoj v začetku februarja, je rekla, da obstaja možnost, da je vse to ničelno, kar sem počela. Če strnem misli: osem mesecev je imela pri sebi uradni papir, ki dokazuje zaključek študija na eni smeri (od takrat sem naredila dva podiplomska izpita, ki pa ju šolski sistem na spletu ne beleži kot običajne izpite, zatorej tudi izpis ni mogoč), mentorici sem ves čas poročala tudi o uspehu na drugi smeri, sedaj pa pravi, da se mi pripravništvo morda ne bo štelo. Morda kdo od vas ve, kaj storiti, kako ukrepati? Po novem pravilniku veljajo tudi izkušnje od prej, vendar jih mora biti za 840 ur (počasi se jih bo res toliko nabralo že zaradi nadomeščanja); je to morda način, da se pripravništvo dejansko prizna?

Klicala sem tudi na ministrstvo, vendar ni bilo odziva.

Hvala za kakršen koli nasvet/odgovor. :)
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pri dvopredmetnem študiju je tako, da naziv pridobiš oz. zaključiš šolanje, ko končaš vse obveznosti. Tudi če na eni smeri končaš prej, to ni zaključen študij. Ne vem sicer kako je po novem pravilniku, ampak verjetno isto, pripravništva ne moreš opravljati dokler ne pridobiš ustrezne izobrazbe oz. opraviš vseh obveznosti, v tvojem primeru vseh podiplomskih izpitov.
 
Pozdravljena!

Vem, da smo vsi s pedagoško izobrazbo vrženi v realnost "every man for himself" oz. "znajdi se, kakor veš in znaš". Ampak dejstvo je, da brez končane ustrezne izobrazbe, ne moreš delati v šolstvu. Zaradi situacije nekdanjih volonterskih pripravništev (ko nisi imel nobenega statusa itd.) je marsikdo razmišljal, če bi bilo možno opravljati pripravništvo kot absolvent, vendar so to opcijo na ministrstvu zavrnili. Nekateri - pod starostjo 26 let - so se poslužili druge možnosti, da so se vpisali na xy faks in tako ohranili status študenta. Ne vem pa, zakaj se nisi prej pozanimala in delala račune brez krčmarja (t. j. MIZŠ). Za samostojno pripravništvo pa se sama ne moreš odločiti, saj celoten proces poteka prek ministrstva. Predvidevam, da si želela celotno stvar "pospešiti". Prav tako pa prvič v življenju berem, da lahko zagovarjaš diplomo na eni smeri, ne da bi opravil vseh izpitov na drugi, četudi sta med seboj tematsko povezani in ti prav tako velja za drugo smer. Dobro poglej, kaj ti piše na diplomski listini, ker če se datumi ne ujemajo, bo vse skupaj izgledalo sumljivo. Vem iz osebnih izkušenj, saj so meni zašuštrali datum zagovora diplomske na 1. stopnji in sem imela kar nekaj težav, da smo vse skupaj uredili.

Podjemna pogodba niti ni toliko sporna, kolikor zna biti ta za nadomeščanje. Toda, kot je že Mladi učitelj napisal, te za pristop k strokovnemu izpitu rešujejo ravno delovne pogodbe. Upam, da veš, da preko podjemca lahko delaš le 1/3 delavnika, če ne je delodajalec kršil zakon in upam, da je ravnateljica naredila interni razpis za nadomeščanje. Če ne, je kot delodajalka spet v prekršku, ker na papirju nimaš ustrezne izobrazbe (ta je prvi pogoj za zaposlitev).

Upam, da se uspešno rešiš iz celotne zmešnjave. Srečno! ;)
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Republika Slovenija je v letu 2022 formalizirala sodelovanje s College of Europe s podpisom...
Odgovori
0
Ogledi
121
  • Članek
Objavljeni so podatki o prvem prijavnem roku za vpis v prvi letnik na dodiplomski in enoviti...
Odgovori
0
Ogledi
605
Pozdravljeni, imam vprašanje glede pedagoško-andragoške izobrazbe. Trenutno namreč opravljam...
Odgovori
0
Ogledi
501
  • Vprašanje
Zdravo, imam nekaj nejasnosti glede pripravništva. 1. Glede ur, potrebnih za pristop k...
Odgovori
0
Ogledi
1.143

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu