Država ukinja pripravništva in razpisuje 300 služb. A če ste starejši od 29 let...

Trenutno berete:
Država ukinja pripravništva in razpisuje 300 služb. A če ste starejši od 29 let...

Država je ukinila pripravništva v šolstvu, in to kljub dejstvu, da je zadnja leta naraščalo povpraševanje po pripravništvih. Tistim, ki si že vrsto let prizadevajo, da bi se zaposlili, pa ne morejo konkurirati učiteljem z opravljenim strokovnim izpitom, tako preostane na voljo razpis za 300 delovnih mest, ki pa prinaša ogromno omejitev.

Z letošnjim letom plačanih pripravništev v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji ne poznamo več, prav tako ni več volonterskih pripravništev. To pa za tiste, ki še nimajo strokovnega izpita, pomeni novo veliko oviro na poti do službe. Kako naj torej tisti, ki bi radi poučevali, pa nimajo strokovnega izpita, pridejo do zaposlitve, če pa se na razpis za prosto delovno mesto prijavi več deset kandidatov, od katerih ima večina že opravljen tudi strokovni izpit?

upload_2015-11-4_13-37-18.png


Več na izvorni strani Država ukinja pripravništva in razpisuje 300 služb. A če ste starejši od 29 let, se za službo lahko obrišete pod nosom
- - -
Piše: Nina Šašek Kocbek | Vir: 24ur.com
 
Prispevki
9
Se pravi, da bomo morali tisti, ki smo 20-a leta preživeli z nadomeščanji (če smo jih imeli srečo dobit) in pripravništvi, v upanju, da bo trdo delo poplačano in bomo dobili redno službo, sedaj spremeniti svoj poklic? Če bi to vedla takrat, sploh nebi šla na faks. Bi šla v kakšno frizersko, ki bi jo v 3 + 2 letih naredila in bi imela lahko sedaj že svoj salon. Ali pa kakšna smer podobna tej. Tako sem pa eno desetletje vrgla stran...mrš, vlada, država...
 
Prispevki
9
Področje
  1. Vrtec
Kje pa je uradno to objavljeno? Na ministrstvu nič ne zasledim. V kratkem imam strokovni izpit in ne vem kaj odgovoriti, če me vprašajo kaj na to temo?
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
  1. Osnovna šola
Dober članek. Načeloma ne berem na 24ur.com, ampak tegale sem pa prebral. ;) Respect, @Profesorica Maja !
 
Prispevki
262
Samo link sem objavila ;) Glavno, da se nekaj dela, da se piše, da javnost ve,da bodoči učitelji vejo, da ravnatelji vejo. Da vsi vejo kaj se dogaja z nami, mladimi. Žalostno je. In zato moramo skupaj stopiti. Sama delam analizo zainteresiranosti ravnateljev za ta razpis in vam povem, če tudi bi hoteli, ne morejo, ker nimajo primernega mentorja. Ponekod še 5 let nihče ne gre v penzijo. In zato me res zanima, če bo prišel ta razpis ven, koliko od 300 se jih bo prijavilo.
 
Prispevki
67
Dejstvo je, da je večina zakonov v državi nekompatibilnih, lepi in fer samo na papirju. Enkrat, ko jih daš skupaj (Ustava RS, ZUJF, ZOFVI, pogoji za pristop k strokovnemu izpitu) pa "štrlijo" ven, namesto da bi padali kot domine in omogočili normalno funkcioniranje vseh državljanov. Npr. pogoji za strokovni izpit - stvar bi rešili tako, da te šola lahko zaposli kot pripravnika (bi pač padel v 24. plačilni razred) in imaš določene omejitve glede ur, obveznosti, pooblastil itd.. Ampak ne, vse mora iti preko ministrstva, ki ne naredi nič oziroma situacijo le še poslabša.
Za izpit so spremenili časovni pogoj - ki je totalna bedarija, ker če ni razpisa in edina možnost, da ga opravljaš je to da si zaposlen, so samo tem zaposlenim za cca. 14 dni skrajšali delovno prisotnost (če si prej bil zaposlen, si izpit opravljal po 6 mesecih - tudi izven tvoje stroke; če danes delaš poln delavnik pa po 5,25 mesecih). Nedopustno je to, da si ministrstvo ob tem ploska, češ koliko dobrega smo storili. Sram naj ji bo, ker situaciji niso kos in se igrajo s človeškimi življenji.
 
Prispevki
4
Super, stara sem 31 let. Zadnjih 2,5 let sem nadomeščala na petih (ja 5) šolah. Po par procentov tu par tam. Opravila sem strokovni izpit. Od junija ne delam več. Učila sem glasbo in sedaj resnično dvomim, da sploh še kdaj bom. Prednost bodo imeli kandidati brez izkušenj, takoj s faksa...Super, zakaj sem nabirala izkušnje, izhodišče bi bilo boljše, če bi sedela doma.
Aja pa še to; ker imam študij končan po starem, sem po pravilniku ustreznejša za poučevanje v sš, že v oš je procent pouka majhen, kaj šele v sš. Sicer pa naj si nihče ne želi delati na dveh šolah hkrati. To je na papirju delo za 100 %, v realnosti pa za 200 %, saj imaš dvojne konference, dvojne prireditve, dvojna izobraževanja.
 
Prispevki
54
Področje
  1. Osnovna šola
Še en pomemben faktor je, da odgovorni, ki stojijo za finančnim delom,ki prihaja iz EU, izvedo za to stanje v državi. Ker dvomim, da jim je bilo to predstavljeno objektivno in z realnimi številkami in analizami.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Novo poročilo UNICEF-ovega raziskovalnega centra Innocenti navaja, da večina bogatih držav na...
Odgovori
0
Ogledi
270
  • Članek
Neodzivnost, ignoranca in neupoštevanje države. To so poleg nizkih plač največje rane zaposlenih...
Odgovori
0
Ogledi
245

Zadnji prispevki

Na vrhu