Dodatni študij ob delu - kako je v praksi s tem?

Trenutno berete:
Dodatni študij ob delu - kako je v praksi s tem?

Pridružen
3. jun 2014
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
  1. Vrtec
  2. Osnovna šola
Pozdrav vsem,
letos sem diplomirala iz razrednega pouka (stari univerzitetni program) in bom v jeseni poskušala z iskanjem službe preko javnih del (OBP ali dodatna učna pomoč) ter tako poskušala priti do strokovnega izpita. Ta služba (če jo bom sploh dobila), kolikor vem, nastopi nekje po novem letu.

Ker me zanimajo tudi druga področja na področju vzgoje in izobraževanja in ker bi si želela povečati možnosti za zaposlitev v prihodnosti, razmišljam, da bi se jeseni vrnila k študiju. Ne vem, če bi bilo to v praksi sploh združljivo z zaposlitvijo preko javnih del (že omenjenim OPB-jem ali dodatno učno pomočjo), zato bi bilo super dobiti kakšen feedback od koga, ki se je lotil podobne poti oz. pozna koga, ki je na ta način študiral ob delu.

Izbiram med dvema možnostima: enoletnim izrednim drugostopenjskim študijem specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in med programom predšolske vzgoje (poklicni tečaj - izobraževanje odraslih) na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

Vem, da pri omenjenem programu predšolske vzgoje prisotnost ni obvezna, obvezno je le redno opravljanje izpitov, veliko vsebin pa se mi kot prof. razrednega pouka prizna. Kako je s prisotnostjo na programu specialne in rehabilitacijske pedagogike ne vem natančno, prebrala pa sem, da se nekaj vsebin prav tako prizna in po forumih tudi, da obstaja možnost opravljanja diferencialnih izpitov.

Torej, je v praksi možno delati v OPB ali opravljati dodatno učno pomoč v OŠ ter hkrati študirati? Zavedam se, da je potrebno veliko organizacije in samodiscipline, a vendar bi bilo dobro slišati kakšno mnenje. Se delo in študij preveč križata (da bi morala biti na dveh mestih ob istem času) ali se da zvoziti?

Vnaprej hvala za mnenja in deljenje izkušenj.

Lp,
Anja
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Študirati ob delu se da, če si priden, nobene debate.


Bolj ti bom odg. glede spec. in reh. pedagogike. Super se sliši 1 leto, tudi sama sem se vpisala. Vendar prej moreš narediti diferencialne in teh ne narediš v enem letu. Ne zato, ker nebi bil sposoben, ampak, ker mores izpite delat po tocno dolocenih sklopih, prakso, vsak izpit ima seminarsko in zagovor. Najslabše pa, da so izpiti kljub vsej podani literaturi kar nekaj, ker imajo na faksu zmenjeno, da jih naj bi letno mogoce 5 naredilo, profesorice full nastrojene. Takrat nas je bilo vpisanih 200, zdaj najbrs konkretno vec. In če jih od teh 200 še 10 dela te izpite, je veliko. Določitev dif. cca 90 eur, vsak izpit 100 eur (Opravljas lahko samo 1x, potem spet placas). Vse smo sldobil3 vse dif., brez izjeme, keri študij si končal. :/ Žalostno, toda to je resnica. Ne bi verjela, če nebi sama dozivela.
 
Tina,
najlepša hvala za tale iskren odgovor. Ja, res je vse skupaj zelo drago. Si predstavljam, da se človek neumno počuti, ko je že nekje na pol študija, potem pa pada na izpitih (ker je bilo tako vnaprej določeno) in plačuje za dodatne pristope. Čez neprimerne vsebine (namenoma take, ki jih nihče ne pozna) na pisnih izpitih se morda še lahko pritožiš, čez nepravilnosti na ustnih izpitih pa težko.

Po tem, kar si mi zdaj povedala, se skoraj ne upam lotiti tega študija, ker nimam tako močnega finančnega zaledja, da bi si to lahko privoščila. To si najbrž lahko privošči kdo, ki službo že ima oz. ima na voljo finančno pomoč staršev ali partnerja.

A ti si vpisana redno ali izredno? Izpiti za izredne so v dopoldanskem času ali v popoldanskem? No, saj niti ne vem, kam bi prakso stlačila, če bi tisto leto delala še v šoli preko javnih del. A se da to skombinirat - se da take stvari individualno zmenit - npr. na šoli, kjer bi delala? Hmm.. no, saj to so pa najbrž že vprašanja, na katera bi mi lahko odgovorili samo profesorji oz. delodajalec. Mogoče se bom obrnila kar na katero od profesoric. Katera pa je zadolžena za prakso?
 
Nisem sploh vpisana. :/

To so diferencialni, ki jih more narediti vsakdo, ki ni iz prve stopnje smer spec. in reh. pedagogike. To delaš najmanj 2 leti in ti ni pogoj, da potem sploh prideš na fax, če je full omejitev. Dobila boš pa vse dif. za narest, ki so navedeni na njihovi strani. :/
 
2 leti??!
Aha, no, zdaj mi je pa vse jasno. Jao, te njihovi podatki so čisto zavajajoči. Torej, stvar se zna zavlečt na najmanj 3 leta zaradi diferencialnih. Hvala.
 
Ma kaj komplicirate? Študij + delo skupaj ne gresta. Ali eno, ali pa drugo. Če delaš, si preveč utrujen od dela, da bi potem zvečer še študiral... Na dolgi rok to ne gre, pride do izgorelosti in drugih nevšečnosti. Postavi si prioriteto, kaj je bolj pomembno ...
 
Je res, da je težko. Saj se strinjam. Nočem pa izgubiti še enega leta med tem ko iščem zaposlitev kot šivanko v kopici sena :)
 
@TKanja ,

se mi vsekakor zdi bolje biti v naši državi študent, kot pa brezposeln ...
 
Zdravo,

tudi jaz razmišljam o vpisu na SRP, 2. stopnja. Čakajo me diferencialni izpiti, vem, da jih je ogromno... me pa zanimajo konkretne izkušnje koga, ki se je dejansko spustil v ta projekt. Vesela bom vsake informacije!
 
Hm, tudi jaz razmišljam o študiju, in sicer o študijskem programu za izpopolnjevanje iz bibliotekarstva (ŠPIK). Izvaja se v Lj na FF, traja malo manj kot eno leto, cena je 800 evrov, ima 9 predmetov, predavanja so ob petkih popoldne in ob sobotah, kaj več pa že ne vem.
Ima kdo kaj izkušenj s točno tem programom?
Kolebam, ker mi je Lj daleč, in ker nisem prepričana, če bi si s tem realno povečala zaposlitvene možnosti.
Kaj mislite?
 
Pozdravljeni!

Vanja1, jaz opravljam diferencialne izpite, ampak na RP. Mislim, da je podobno kot pri SRP. V glavnem, ogromno dela. S sklepom dobiš kar nekaj diferencialnih. Vsaj na RP je to tako, da se vsak izpit deli še na vsaj 3-4 dele. Deli so v obsegu snovi, ki so jo pridobili študentje na faksu. Npr. družboslovje je sestavljeno iz treh pisnih izpitov (geogr., zgod., didaktika + nastop). Tako je na RP. Konkretno za SRP pa ne bi vedela. Se pa znajo izpit zavleči na dve do tri leta, sploh če jih delaš ob službi.

Sarč - glede bibliotekartsva. Sodelavka je opravljala to izpopolnjevanje. Rekla je, da je bilo izredno naporno, težko, veliko seminarskih. Imeli so predavanja, izpit in nato novo predavanje. Tako da je bilo treba delati sproti. Je pa vse naredila v manj kot letu, tako da se da. Z veliko volje.

Lp, wanda
 
Pozdravljeni,
Sem v podobni situaciji kot pisete zgoraj.
Dokoncano imam 1. stopnjo notranjega oblilokovanja na fakulteti za dizajn. Rada bi vpisala magisterij na likovni pedagogiki, torej najprej moram opraviti diferencialne izpite, ki jih je najvec 12 + praksa. Ima katera izkusnje? Ali je mozno izpite opravljati ob delu? Imam namrec ponudbo za sluzbo in ne vem ali je pametno sprejeti? Sluzba ima par mesecev uvajanja, zato ni zazeljeno, da cez pol leta prekinem. Bi slo eno z drugim? Mi lahko iz izkusenj svetujete? Kako je s prisotnostjo na predavanjih? Hvala, lp
 
Pozdravljeni!

Sicer ne vem, na katero fakulteto želite. Ali je to na PeF ali na kateri drugi fakulteti?
Ja, kar se tiče 2. stopnje, profesorji zahtevajo prisotnost na vajah/seminarjih. Če se npr. izvede nek predmet 5x, lahko manjkaš 1x. Res pa je, da so vsa predavanja 16.15 ob petkih in 8.00 ob sobotah, vsaj na PeF. Vse je odvisno, kakšno službo boste imeli - dopoldan ali popoldan. So pa prof. tudi razumevajoči - če se vnaprej opravičiš, da boš malo zamudil, ne komplicirajo.

Lp, wanda
 
Pozdravljeni!

Koliko pa pride cena diferencialnih in 1. letnika za RP?
Ali je študij zelo težek? Se bojim, da bi morala kak izpit opravljati večkrat, zaradi finančnega stanja itd.
LP!
 
Živjo!

Cena enega diferencialnega izpita je 100 evrov. Če izpit padeš, moraš še enkrat plačati 100 evrov. Skupna cena je odvisna od tega, koliko izpitov ti komisija zapiše v sklep. Izpiti so se sestavljeni iz več delov, posamezne dele ne plačaš, plačaš samo, ko ti oceno vpišejo v VIS. Šolnina za 1. letnik je 2069 evrov. Plačaš lahko največ v 3 obrokih.
1. letnik ne težek, piše samo seminarske oz. projekte. Izpit je samo iz statistike.
Kar se tiče diferencialnih izpitov - to je pa druga pesem. Kot prvo, je obveznosti ogromno. Pri vsakem izpitu vsaj 2 dela, poleg izpita, še nastop, ponavadi še seminarska. Npr. naravoslovje sem jaz imela sestavljeno iz kemije, fizike, biologije in didaktike. Pri kemiji se opravljala kolokvij in pisni izpit, pri biologiji pisni izpit, pri fiziki izpit, sestavljen iz praktičnega dela in pisni dela, pri didkatiki je bil nastop in pisni del.
Izpiti so težki ali pa tudi ne. Odvisno, kaj ti leži. Se mi pa zdi, da je vse več ali manj na ravni gimnazije.

Upam, da sem ti kaj pomagala ....

Lp, wanda
 
Iskrena hvala! Zelo ste mi pomagali:) Ali bi vi ponovili študij, glede na ceno in slabe možnosti zaposlitve v tej stroki?
Kako pogosto je potrebno hoditi na vaje oz. predavanja (oz karkoli organizirajo) v času diferencialnih izpitov?

Še eno vpr. 1 letnik je 2069€ ne glede na to, ali je redni ali izredni študij?

Hvala in lp!
 
Ni za kaj. Slabe možnosti zaposlitve? Pri nas so iskali rp za pb, pa niso dobili, tako da ... Bi prej rekla, da ni učiteljev rp.
Če bi ponovila ... dobro vprašanje. Če bi vedela, kaj vse me čaka za narediti (seminarske, nastopi, izpiti ...) ob delu, verjetno ne bi šla še enkrat. Sva pa to delali s kolegico in se vzpodbujali, tako da ... So bili temni trenutki, pa tudi svetli, ko sva narediti izpit, npr. Res pa je, da je nemogoče narediti vse diferencialne izpite v enem letu. Tako da računajte na vsaj 2 leti - jaz sem ob službi delala 3 leta. Pa še 1. leto podiplomskega in zdaj sem tu, tik prej oddajo magistrske.
Če se prijavite na predavanja, je potrebno plačati šolnino - okoli 2000 evrov, če se ne motim. V tem primeru imate vsa predavanja in vaje - obvezne so vaje in zastonj opravljanje izpitov. Ponavadi na vajah lahko manjkaš samo 1x. Lahko pa tudi opravljate diferencialne izpite in se priključite vajam oz. predavanje za določen predmet. Npr. ne gre vam slovnica oz. pravopis, pa se prijavite na vaje iz pravopisa - kar priporočam, saj se lažje naredi izpit/nastop, ker prof. gleda na to. V tem primeru dodatno plačate. Mislim da je okoli 300 evrov, ampak to nisem sigurna.
Šolnina 2069 evrov je za izredni študij, mislim, da imajo redni študentje zastonj.

lp
 
Torej je opravljaje diferencialnih izpitov misija nemogoče, vsaj ponekod na pf. Glede na to, da že vsi imamo neke fakse narejene in vse to... Verjamem, da je težko, sploh, če še imaš poleg družino in delo. Sama se lotevam učenja za diferencialne izpite iz SRP, če je kje kak kompanjon, ki bi bil pripravljen, da si delima kake izpiske, se spodbujama, izmenjama info. se priporočam =), lažje je, če si pomagamo. Upanje umre zadnje... Lp
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Republika Slovenija je v letu 2022 formalizirala sodelovanje s College of Europe s podpisom...
Odgovori
0
Ogledi
121
  • Članek
Objavljeni so podatki o prvem prijavnem roku za vpis v prvi letnik na dodiplomski in enoviti...
Odgovori
0
Ogledi
603

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu