Diferenciacija in učne skupine

Trenutno berete:
Diferenciacija in učne skupine

Pridružen
2. avg 2011
Prispevki
13
Živjo!

Mene pa zanima, vse o zvezi z diferenciacijo in učnimi skupinami...utapljam se med zapiski, pravilniki, jasno mi ni pa prav nič:/ Mi lahko kdo prosim pomaga :))
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Notranja diferenciacija poteka od 1.-9.r., kar pomeni, da vsak učitelj znotraj svojega predmeta pri vsaki uri upošteva načelo diferenciacije, torej pri poučevanju upošteva različne učne sposobnosti učencev ter se prilagaja. V 8. in 9. r. pa nujno poteka pouk MAT, SLO in 1TUJ znotraj manjših učnih skupin, te skupine so lahko homogene oz. heterogene glede na zmožnosti učencev.
 
a to pomeni, da so potem učenci zmešani iz več oddelkov pri teh predmetih? Pa še nekaj me zanima; kakšen je normativ na manše učne skupine? 28 ali je kaj zmanjšano?
 
V 8. in 9. razredu se pri slovenščini in italijanščini ali madžarščini na narodno mešanih območjih ter pri matematiki in tujem jeziku lahko pouk vse leto organizira z razporeditvijo učencev v manjše učne skupine.

to je 40. člen ZOŠ; iz tega ne razberem, da bi moralo biti obvezno- kje naj bi to pisalo?
 
Da zmešani so oddelki prim: pri MAT so učenci iz 8.a, b in c. Tudi normativ je manjši, saj kolikor jaz razumem je prav to bistvo, da delo poteka v manjših skupinah. Točnega števila ne vem, morda okoli 20, tako kot npr. pri gospodinjstvu???
 
Je obvezno, le za 4-7.r ni obvezno, če se pa šola odloči, potem poteka pouk v MUS le 1/4 ur posameznega predmeta.
 
Pozdrav,

meni tudi ni čisto jasna tale diferenciacija. Zdaj ko sem odprla tale razgovor, mi je malo bolj blizu. Kljub temu pa še ne razumem čisto.

Ali se oblika diferenciacije v 8.in 9.r imenuje nivojski pouk? Sklepam, da so to homogene skupine (?), ker poteka na treh ravneh zahtevnosti. (?)
Od 4.-7.r pa diferenciacija ni obvezna, če pa se odvija, se odvija največ 1/4 ur od vseh ur posameznega predmeta v letu?
 
Tudi sama bi diferenciacijo v 8. in 9. razredu razložila tako, ja. Učenci se sami odločijo za raven zahtevnosti (oz. nivo), ki jo bodo obiskovali, to so potem homogene skupine.

Od 4. do 7. razreda pa diferenciacija ni obvezna. Če pa se izvaja, v 4. razredu ne sme presegati 1/4 ur namenjenih temu predmetu v določenem obdobju (od aprila do junija, kajti v 4. razredu se te ure pričnejo izvajati šele aprila), v ostalih razredih pa ne smejo presegati 1/4 letnega števila ur posameznega predmeta.
 
Spoštovani,
zelo preprosto: pouk LAHKO poteka v manjših učnih skupinah v 8. in 9. razredu. Kako so oblikovane te skupine, je stvar strokovnih aktivov oz. šole. Pouk od 4. do 7. razreda LAHKO poteka do 1/4 ur v obliki učnih skupin. Oblikovanje le-teh je zopet odvisno od aktiva/šole.
T. i. nivojskega pouka oz. heterogenih/homogenih skupin NI VEČ - govorimo samo o MANJŠIH UČNIH SKUPINAH - oblikovanje slednjih je avtonomija šole.
 
Sliši se res zelo preprosto. Šola v bistvu sama razporeja učence v učne skupine. Še to: Ali v 8. in 9. razredu poučujeta dva učitelja, ko gre za skupine?
 
Pri nas imamo v 9. razredu 3 skupine. 2 poučuje moja mentorica in 1 sodelavec. To je za predmet matematika. Enako je za slovenščino in angleščino.
 
Lepa hvala za vse informacije :)
 
Glede na pritisk ministrstva, se lahko zgodi, da bo naslednje leto tak pouk, kot smo ga imeli včasih. En oddelek, en učitelj. Nobenih skupin, nič.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Zaživel je nacionalni portal eTorba, ki pod geslom »Množimo znanje« ponuja učencem, učiteljem...
Odgovori
0
Ogledi
202
  • Članek
V okviru projekta E-vsebine, e-storitve za podporo uvajanju novih pristopov v vzgoji in...
Odgovori
0
Ogledi
247
  • Članek
Slovenija je prevzela eno izmed petih tehničnih delovnih skupin v projektu Evropska platforma za...
Odgovori
0
Ogledi
177
  • Članek
V torek, 4. julija 2023, je v prostorih Ministrstva za vzgojo in izobraževanje potekala 9. seja...
Odgovori
0
Ogledi
408

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu