SIO Dan varne rabe interneta

  • Ustvarjalec teme SIO
  • Začetni datum
  • Odgovori 0
  • Ogledi 623

Trenutno berete:
SIO Dan varne rabe interneta

Danes, 7. 2. 2017, praznujemo dan varne rabe interneta pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji tako pozornost namenjamo predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Kultura na internetu je zelo povezana z varno in odgovorno rabo tehnologij. Če se držimo pravil spletnega bontona, ohranimo tako svojo varnost, zasebnost in dostojanstvo, o sebi pustimo dober vtis na spletu, obenem pa pazimo tudi na varnost, zasebnost in dobro počutje drugih. Na tak način nam lahko vsem kot posameznikom in družbi kot celoti tehnologija koristi, nas zabava in združuje. Ključno je, da premislimo, kakšne fotografije sebe in drugih objavljamo, kako komuniciramo na spletu, smo prijazni in vljudni ter se izogibamo sovražnosti in nestrpnosti. Pa tudi da zaradi prezaposlenosti s tehnologijo ne zanemarjamo odnosov v živo.

Mesec varne rabe interneta na slovenskih šolah
Že včeraj so učenci iz več kot 100 slovenskih osnovnih šol spremljali online debato o kulturi na internetu s komikom Pižamo v vlogi Hipster Bedanca. Skupaj s strokovnjakom dr. Benjaminom Lesjakom sta odgovorila na vprašanja učencev na temo lepega vedenja na internetu, kot na primer: Je sploh treba biti tudi na internetu kulturen? Si lahko na internetu kul in kulturen hkrati? Kakšno vedenje na internetu je nekulturno? Obstaja tudi spletni in mobilni bonton?
Hipster Bedanc je učence spomnil tudi na star slovenski pregovor, ki pravi »Čez 7 let vse iz interneta okrog pride«. Kar pomeni, da je pomembno, da smo do drugih takšni, kot želimo, da so drugi do nas, in da z vedenjem na spletu ustvarjamo svoj pozitiven spletni ugled.

Prek 200 šol pa je že zdaj prijavljenih na SAFE.SI paket aktivnosti in gradiv na temo kulture in lepega obnašanja na internetu za najmlajše, osnovnošolce in srednješolce. Tudi letos se učitelji aktivno odzivajo našemu vabilu, da se pridružijo praznovanjem in na svojih šolah v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko kulturne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Nova izobraževalna gradiva
Ob dnevu varne rabe interneta bomo izdali tudi nova gradiva, ki bodo na voljo na naši spletni strani www.safe.si. :

  • Test KULture na internetu za najstnike
  • Uporabne SAFE.SI vodiče za nastavitve zasebnosti in prijave zlorab v različnih družabnih omrežjih in aplikacijah.
  • Serijo nasvetov, kako biti KUL in KULturen na internetu za deljenje po družabnih omrežjih
  • Up2Us – priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu
  • Drevo odločanja: Kako ravnati v primerih spolnega izsiljevanja prek spleta?

Spletni klepet za pomoč v težavah na spletu
Če imate kakšno vprašanje, dilemo, zagato povezano z varno rabo interneta, lahko danes otroci, mladi, starši in stari starši vprašate svetovalce Tom telefona prek spletnega klepeta na http://www.e-tom.si/chatroom med 12.00 in 18.00.

O dnevu varne rabe interneta
Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).
Po svetu je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti otrok in mladih o varni in odgovorni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujemo na šestih celinah.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu