Čuječnost za pedagoge in starše

Trenutno berete:
Čuječnost za pedagoge in starše

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Prispevki
2
ČUJEČNOST ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE
Tridnevni seminar za starše in pedagoške delavce, 4. - 6. april 2014

ZAKAJ SPLOH ČUJEČNOST ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE?

Dobrobit in dobro počutje otrok in mladostnikov – njihovo tako fizično kot psihosocialno zdravje – sta v veliki meri odvisna od tega, v kolikšni meri znajo priti v stik s samim sabo. Ogromno lahko pridobijo, če se naučijo biti v stiku z lastno notranjostjo (in realnostjo) in če se urijo v vzpostavljanju in ohranjanju polne pozornosti ter ravnovesja. Enako, kot to velja za odrasle. V svetu, polnem zunanjih zahtev in pričakovanj, se je pomembno posvečati krepitvi natanko tistih notranjih prvin, ki otroke in mladostnike navdajajo z notranjim mirom in večjim samospoštovanjem.

S pomočjo čuječnosti ("mindfulness") pridejo otroci in mladostniki ponovno v stik s svojimi prirojenimi sposobnostmi, kakršno je uravnovešanje skozi dihanje, začnejo se zavedati svojega telesa, urijo se v empatiji in izražanju čustev. Med drugim ob tem razvijajo spontano ustvarjalnost, krepijo pa tudi zmožnost koncentracije in s tem sposobnost za učenje.


KAJ VAS ČAKA NA SEMINARJU?

Na delavnici predelamo teoretsko podlago, na kateri je utemeljena čuječnost kot pedagoško orodje. Posvetimo se temeljnim teorijam o čuječnosti in t. i. ”srčni” ali ”deveti inteligentnosti”, posebej pa pretresemo tudi pomembne psihološke in pedagoške vidike modela multiple inteligentnostiHowarda Gardnerja, teorijo čuječnosti Jon Kabat-Zinna in pentagram (učni model) dr. Phila Jesa Bertelsena.

V praktičnem delu se ukvarjamo z vprašanjem, kako v praksi vključevati čuječnost v delo in življenje z otroki in mladostniki. Udeleženci se lahko nadejajo obilo navdiha in konkretnih, praktičnih smernic, kako integrirati in uporabljati čuječnost tako pri delu na sebi kot pri svojem pedagoškem delu in nasploh sobivanju z otroki.

Tridnevni seminar (petek - nedelja) bosta vodili izkušeni kolegici z Danske: Marie Kronquist, dolgoletna instruktorica čuječnosti s širokim strokovnim ozadjem, in Camilla Justesen, vodja danskega Familylaba.

http://www.familylab.si/seminarji_delavnice_usposabljanja/mindfulness-za-otroke/
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Članek
Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede...
Odgovori
0
Ogledi
110
  • Članek
Nadaljuj z branjem... - - - Vir za forum: Safe.si, safe.si Pustite komentar z odgovorom na to...
Odgovori
0
Ogledi
236

Zadnji prispevki

Na vrhu