Brez diplome zaposlena že dve leti v osnovni šoli

Trenutno berete:
Brez diplome zaposlena že dve leti v osnovni šoli

Pridružen
27. jan 2014
Prispevki
12
Področje
  1. Osnovna šola
Živjo!
Morda nisem edina, ki sem že zasledila primer, da na osnovni šoli delajo učitelji brez ustrezne izobrazbe. Po novem je na pedagoški fakulteti 4+1. Poznam primer, da oseba še vedno nima zaključeno +1, torej brez diplome in seveda brez strokovnega izpita in dela že dve leti na šoli.
Med tem ko mi čakamo in čakamo, da bo morda kakšna služba (seveda s strokovnim izpitom in izkušnjami), drugi pa po vezah lepo mimo vrste.

Res me jezijo taki primeri. Kaj narediti?
LP
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Ne vem kaj narediti. Poznam pa tudi sama primer sošolke, ki na faksu ni najbolj blestela, zdaj pa je zaposlena za določen čas brez strokovnega izpita, medtem ko jaz s povprečjem nad 9 opravljam volontersko pripravništvo.
 
Dejstvo je, da nam - brezposelnim, pogoji zaposlovanja delujejo relativno strogo in togo (vsaj meni), ampak ko pride do takšne situacije kot je omenjena zgoraj, lahko ugotovimo, da dejansko ni tako. Veliko nas pozna primere, kjer so celo za nedoločen čas zaposleni ljudje, ki zakonsko ne izpolnjujejo pogojev za zasedbo delovnega mesta, ampak nekateri ravnatelji zelo spretno izrabljajo vrzeli v zakonodaji, ki v končni fazi ni tako specifično dorečena.

Prepričaj se, da je res prišlo do nepravilnosti in šele nato ustrezno ukrepaj pri pristojnih službah.
 
Pozdravljeni!

Kakadu11 niste edina, ki je to zasledila. Jaz poznam kar nekaj primerov, ki so poučevali v šoli brez ustrezne izobrazbe. Npr. ni strokovnega izpita, ni diplome, ampak ker je narejeno izobraževanje iz angleščine (ne vem točno, kako se imenuje, gre za poučevanje angl. v nižjih razredih), je bila ta oseba zaposlena. In še vedno je, samo na drugi šoli. Drugi primer: poučevanje biologije/kemije brez diplome vrsto let - tu ne mislim, samo leto, dve.
Tudi sama sem bila v podobnem položaju - meni septembra oz. avgusta niso podaljšali pogodbe, ker predmetna učiteljica pa res ne sodi v PB, vzeli so pa razredno učiteljico brez strokovnega in z vezami.
In potem ugotoviš, da v bistvu zastonj čakaš na službo, ker pač nimaš vez ...
Kruta realnost ...

Lp, Wanda
 
@wanda , saj "veze in poznanstva" so bila v uporabi od nekdaj. Le, da je danes toliko bolj očitno. Ampak, najbolj žalostno pa je, da dandanes brez tega ne moreš dobit zaposlitve. Primeri, ki ste pa vsi ostali zgoraj navedli, pa so za delovno inšpekcijo. Jaz imam tudi 7. stopnjo izobrazbe, pa še ne poučujem v šoli, ker me niso nikjer vzeli. Če pa se pojavi delovno mesto, pa je zahtevan strokovni izpit, ki ga nimam. Sedaj čakam na pripravništvo.

Sicer sam nisem najbolj naklonjen volonterstvu, ker se lahko prerase v živo izkoriščanje, ampak imaš tako vsaj možnost opravljati svoj poklic. Če bodo na ministrstvu ukinili tudi to, ne bo veliko pripravnikov dobilo možnost dela. Je pa zelo žalostno, da se matraš in delaš fakulteto in študiraš, na koncu pa ne moreš opravljati poklica. Kako je to možno ?

Kakšen odziv, @Profesorica Maja , @mooojchy , @Mladi učitelj ?
 
Vse je možno v tej državi. Jaz že kar nekaj nadomeščam po mesec, dva, pa potem spet pol leta nič, pa nato me spet pokličejo ... Drugega žal ne dobim. Sem pa jezna, ker mi vedno govorijo, da nimam ustrezne izobrazbe za poučevanje v podaljšanjem bivanju. Ne vem, po katerem zakonu predmetni učitelj ne sme poučevati v PB.

Vam pa lahko glede zgornjih primerov še nekaj povem. Je bil razpis za zgoraj omenjeno poučevanje biol./kemije. Se je prijavila ena osebe, ki je imela vse pogoje, vendar so vzeli omenjeno osebo brez diplome. In se je kandidatka z vsemi izpolnjenimi pogoji pritožila. In kaj so naredili? Razveljavili razpis, ga ponovili čez nekaj časa. In kako je razpis zgledal? Hmm, smešno, ampak prilagojen je bil kandidatki brez diplome - zahtevali so ne vem koliko delovnih izkušenj. Samo da so 'lahko' zaposlili kandidatko brez diplome.
Se pa strinjam z vami, da je žalostno to volonterstvo. A po drugi strani, če se zanj ne odločiš, ne moraš narediti strokovnega. Hmm ...

Držim pesti, da čim prej dobite pripravništvo.

wanda
 
@wanda , no to je za moje pojme svinjarija ... kolikor vem, je pogoj 7. stopnja izobrazbe za poučevanje v izobraževalnih zavodih. vendar se žal prepogosto zaposluje na način vez, sploh na šolah izven večjega mesta. recimo v ljubljani ne poznam šole, ki bi zaposlovala ...
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na podlagi Zakona o...
Odgovori
0
Ogledi
94
  • Članek
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve...
Odgovori
0
Ogledi
110
  • Članek
Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno...
Odgovori
0
Ogledi
130
  • Članek
Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij in hkratne prevedbe na novo plačno lestvico je med...
Odgovori
0
Ogledi
538
  • Vprašanje
Pozdravljeni, kot študentka, ki namerava v študijskem letu 2023/2024 končati s študijem 2...
Odgovori
1
Ogledi
1.366
  • Članek
Učitelji so na nogah. Tik pred začetkom šolskega leta so jim s šolskega ministrstva poslali...
Odgovori
0
Ogledi
919
  • Članek
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve...
Odgovori
0
Ogledi
322

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu