SIO 90-letnica Srednje ekonomske šole Maribor

Trenutno berete:
SIO 90-letnica Srednje ekonomske šole Maribor

V torek, 10. 1. 2017, je Srednja ekonomska šola Maribor v Veliki dvorani SNG slavnostno obeležila 90-letnico svojega obstoja. V programu so sodelovali nekdanji in sedanji dijaki , ki so v kolažu pripovedi, pesmi in plesa sporočili publiki, da je ob vseh pretresih v sodobnem svetu treba ostati zvest človeku v sebi.

Pozdravne besede je prisotnim namenila ravnateljica šole Darja Cizel, pozdravil pa jih je tudi direktor Centra RS za poklicno izobraževanje g. Elido Bandelj, ki je poudaril, da ekonomska šola s svojim programom Ekonomski tehnik daje mladim ljudem spretnosti in kompetence, s katerimi lahko vstopijo na trg delovne sile že dan po zaključenem šolanju. Prisotne je pozdravil tudi župan dr. Andrej Fištravec.

Sporočilo prireditve je slonelo na pogovoru dveh generacij. Vlado Novak je kot nekdanji dijak te šole in predstavnik generacije, ki je maturirala v sedemdesetih letih, ohranjal vero v sočloveka, v lepoto, ki jo lahko prepoznaš v vsakem času, ter sporočal, da se svet ne spreminja s stisnjeno pestjo. Žan Jenuš je kot predstavnik mladih, ki so sodoživljali gospodarsko krizo in spremljali, kako umirajo sanje njihovih staršev, izpovedoval dvom o tem, da je človek res gospodar trenutka ter strah, da se je na tej dolgi poti izgubil človek. In čeprav se oba zavedata, da so se ljudje zelo malo naučili od zgodovine in se še vedno ne znajo spoštljivo čuditi človeškemu življenju, je bilo njuno skupno spoznanje, da nam napake preteklosti ne dajejo odveze za lastno sprenevedanje. » Ni ti treba do Lampeduze, Sirije in Etopije, da si dober. V vsakem času lahko umiješ svojo dušo.«

Režijo je prevzela Andreja Lep, profesorica slovenščine na Srednji ekonomski šoli, ob podpori svojega nekdanjega dijaka Davida Klobase, ki je mojstrsko poskrbel za filmsko ozadje prireditve. Izbrane besede, ki so se globoko dotaknile prisotnih, so se dopolnjevale z izjemnim filmskim ozadjem, se umirjale z nežnimi glasovi pevk in spet razživele v plesnih točkah in domiselni koreografiji Plesne šole Sebastian.

Po prireditvi so predstavniki vseh generacij v Kazinski dvorani ob klepetu obujali spomine. Lepo je bilo videti, kako nekdanji dijak objame profesorico in reče, da je ponosen na svojo šolo. Dostojanstveno, prisrčno in toplo praznovanje rojstnega dne neke šole.

» Poklonili smo se vsem tistim, ki so kdaj koli stopili skozi vrata naše šole in se odločili v življenju biti ljudje,« je na koncu prireditve zapisala režiserka in zdi se, da se je na ta večer objelo in si stisnilo roke kar nekaj takšnih ljudi.

Prispevek: Darja Cizel, ravnateljica

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu