SIO 4. partnersko srečanje projekta “V vilinskem gozdu”

Trenutno berete:
SIO 4. partnersko srečanje projekta “V vilinskem gozdu”

V okviru programa Erasmus +, projekt »V vilinskem gozdu« – »In the Fairy Forest«, je bila v tednu od 11. do 15. 4. 2016 naša šola gostiteljica 4. partnerskega srečanja projekta. Od skupaj osem sodelujočih šol in vrtcev, se je srečanja poleg naše šole udeležilo še pet držav partneric: Slovaška, Madžarska, Turčija, Litva in Bolgarija. Projekt je povezan z okoljem in urejanjem okolice; v ta namen smo zasadili sadno drevje, brali pravljice o gozdu, pripravljamo pa se tudi na gledališko predstavo, ki jo bomo uprizorili v naslednjem letu.

V ponedeljek smo ob svečani večerji pozdravili naše goste, kar 27 udeležencev smo gostili, od tega 8 učencev. Spoznali smo se in se dogovorili o podrobnostih dogajanja tega tedna.

V torek nas je pot vodila na ogled lepot Slovenije. Obiskali smo Postojnsko jamo, nad katero so bili obiskovalci navdušeni. Na ekranu smo videli, kako rastejo in se razvijajo mlade človeške ribice – močerili! Sledil je krajši sprehod v Lipici, kjer so se nam radovedni lipicanci približali in smo jih lahko pobožali. Po ozki cesti nas je na Socerbu pričakal razgled, ki ga še dolgo ne bomo pozabili. Kot na dlani se nam je odpiral pogled na Tržaški zaliv, videli pa smo tudi Koper in vse tja do Pirana. Sledil je panoramski ogled Portoroža in Strunjana, na sprehodu po Kopru pa smo začutili že skoraj poletni utrip.

Sreda je bil dan za sprejem na naši šoli. Pred šolo so obiskovalce pričakali učenci razredne stopnje, dva učenca sta na harmoniko zaigrala nekaj domačih skladb, nato pa so bili povabljeni v šolske prostore. Po ogledu šole in vrtca smo v jedilnici pripravili krajši kulturni program. Po skupnem kosilu: jota in štruklji, ki sta nam ga pripravili naši kuharici, so predstavniki šol prikazali delo v projektu od zadnjega skupnega srečanja. V okviru podaljšanega bivanja je bila že tradicionalno organizirana spomladanska tržnica, kjer smo si izmenjevali sadike in semena. Tudi naši gosti so prinesli semena iz svojih držav in so lahko opravili izmenjavo z našimi učenci. Polni vtisov smo dan nadaljevali z obiskom Parka vojaške zgodovine, kjer nas je med ogledom obiskal župan Robert Smrdelj in nam nekaj povedal o občini Pivka, njeni lokaciji, zgodovini in vlogi v tem delu Slovenije. Poudaril je pomen razvoja turizma v občini ter o ekološki in okoljski ozaveščenosti in s tem povezanimi razvojnimi smernicami. Po ogledu vojaških vozil so obiskovalci lahko vstopili v podmornico in tam izvedeli marsikaj zanimivega o življenju podmorničarjev. Četrtek nas je pričakal v dežju. Pod dežniki smo pot začeli v Ljubljani pred Križankami, sprehod smo nadaljevali čez Kongresni trg na Tromostovje. Pred magistratom smo spoznavali utrip stare Ljubljane. Z vzpenjačo smo se povzpeli na Ljubljanski grad, ki nam je ponudil sicer oblačen, a vseeno čudovit pogled na našo prestolnico. Na poti proti Bledu je dež ponehal in tako smo si lahko vzeli nekaj časa za sprehod okrog jezera. Ustavili smo se še v romarski baziliki Brezje in občudovali čudovito okrašeno notranjost svetišča. Pozno v četrtek sta na pot domov odšli vzgojiteljici iz Bolgarije, ostali pa so se poslovili v petek. Vsi so bili navdušeni nad lepotami Slovenije in druženjem. Ponovno se bomo srečali junija na Kreti.

Prispevek: Katja Čekada

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje...
Odgovori
0
Ogledi
119
  • Članek
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je pred dnevi udeležila...
Odgovori
0
Ogledi
101
  • Članek
Mreža za prostor in Plan B za Slovenijo vabita na srečanje in pogovor v živo z Janom...
Odgovori
0
Ogledi
127
  • Članek
Eurydice Slovenija Konferenca projekta NA-MA POTI
Konferenca namenjena sodelujočim v projektu NA-MA POTI bo potekala 30. junija 2022, v Kongresnem...
Odgovori
0
Ogledi
79
  • Članek
Zaključna konferenca projekta PODVIG, namenjena članom projekta vključenih gimnazij, partnerjem...
Odgovori
0
Ogledi
50
  • Članek
21. junija 2022 bo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Zaključna konferenca H₂GreenTECH. Dogodek...
Odgovori
0
Ogledi
60
  • Članek
Iz Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani obveščajo, da zaključujejo mednarodni projekt alpske...
Odgovori
0
Ogledi
65

Zadnji prispevki

Na vrhu