Eurydice Slovenija 2. znanstveni simpozij Zakaj misliti ‘begunsko krizo’

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija 2. znanstveni simpozij Zakaj misliti ‘begunsko krizo’

Na spletišču Pedagoškega inštituta je 29. 2. 2016 objavljeno vabilo na drugi znanstveni simpozij Zakaj misliti "begunsko krizo": populizem, ksenofobija in sovražni govor, ki bo v torek 8. marca 2016 od 9. do 15. ure v atriju ZRC SAZU (Novi trg 2, Ljubljana).

Simpozij organizirajo Pedagoški inštitut, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Mirovni inštitut.

T. i. ‘begunska kriza’ ostaja eno od najpomembnejših dogajanj v Evropi, saj je postavila pod vprašaj nekatere izmed skupnih temeljev migracijske in azilne politike EU (npr. Schengenski sporazum, Dublinsko uredbo itn.), hkrati pa je razgalila pomanjkanje evropske solidarnosti, humanizma in odgovornosti za ljudi v stiski. Iskanje ‘evropskih’ odgovorov na ‘begunsko krizo’ vzdolž balkanske migrantske poti (npr. zaostrovanje azilne politike posameznih držav EU ter omejevanje begunskega toka) se tako sooča z vrsto zgrešenih srečanj in zamujenih priložnosti.

Posebej zaskrbljujoči so tudi številni primeri nestrpnosti in ksenofobije v državah EU, kjer verska nestrpnost in ksenofobni nacionalizem nista nič več omejena zgolj in samo na ‘lokalno folkloro’, temveč postajata del ‘mainstreama’ ali celo uradne politike. Proteste ob postavitvi rezalne žice, ki je sprva naletela na kritičen odziv lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje, so namreč zamenjali protesti proti postavljanju namestitvenih centrov za begunce in celo proti namestitvi otrok brez spremstva.

Namen znanstvenega simpozija Zakaj misliti ‘begunsko krizo’: populizem, ksenofobija in sovražni govor je refleksija nekaterih negativnih pojavnih oblik spodbujanja sovraštva, rasizma, nestrpnosti ter ostalih diskiriminatornih praks, ki so svojo najbolj nedavno obliko dobili v pozivih k nasilju do beguncev preko spletnih forumov in družabnih omrežij ter v javnih protestih v številnih evropskih mestih. Na simpoziju bo svoje prispevke predstavilo 11 referentov in referentk.

Program simpozija (.pdf)

Simpozij bo potekal v slovenskem jeziku, program pa si lahko ogledate v nadaljevanju. Med odmori bodo na voljo napitki in prigrizki.

Zaradi lažje organizacije se predhodno prijavite prek elektronskega obrazca.

Prav tako vas vabimo, da si ogledate program, zbornik, PPT predstavitve ter posnetke predavanj s prvega simpozija, Kako misliti “begunsko krizo", ki je v Atriju ZRC SAZU potekal 12. januarja. Posnetki

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
V osnovnih in srednjih šolah še vedno poteka pouk po t. i. modelu B, ki je bil uveden zaradi...
Odgovori
0
Ogledi
136

Zadnji prispevki

Na vrhu